Vissza a nyitóoldalra

Bujáki Lívia író, költő


 Életrajz >>

Bujáki Lívia blogja >>

Interjúk, cikkek, beszélgetések >>

Önálló kötetei könyvtárunkban >>

Díjak, kitüntetések >>

 

„Nagyon szeretem Bujáki Lívia költészetét. Nem tudom, most hol van, szeretném, ha előbújna a barlangjából. Nem tudom, mennyit ír mostanában, de csupa ritmus, csupa dallam."      

Kálnay Adél

Budapesten született 1975. június 27-én. Halásztelken érettségizett és 1991 óta él Dunaújvárosban. Az olvasáshoz, az irodalomhoz való „vonzalmamat édesanyámnak köszönhetem, aki gyermekkoromban rendszeresen azzal szórakoztatott, hogy felolvasott verseket, novellákat, meséket, ezek nagyon sokat adtak nekem. Szinte beoltott az irodalom szeretetével… Kialakult bennem egy igény, hogy a magam örömére belefeledkezzek a költők, írók csodálatos világába. Aztán megpróbáltam én is teremteni a magam számára valami hasonlót, így indult az egész.” 13 éves korában próbálkozott először írással. Vallomása szerint sok segítséget kapott és sokat tanult Kiss Kálmán dunaújvárosi tanártól, költőtől a költészetről. „Sőt amit tudok, azt csak tőle tanultam.” A Magyar Írók Nemzetközi Szövetségének (MINSZ) és azon belül is, Varga Lászlónak is sokat köszönhet, mert ő adott először lehetőséget neki, hogy versei eljussanak a gyerekekhez. "Először mindig egy sor és a ritmus jelenik meg a fejemben , aztán azt napokig hordozom a fejemben, úgymond dajkálom, végül néhány nap alatt összeáll a teljes költemény." Első, nyomtatásban megjelenő munkái az egri „Új Arc”című fiatalokat segítő, támogató folyóiratban láttak napvilágot. Szintén az egriek buzdítására benevezett a Független Alkotók Országos Szövetsége (FAOSZ) pályázataira, ahol több díjat is nyert. Ennek folytatásaként 1997-ben MINSZ gondozásában kis kötetbe rendezik és kiadják verseit Csupakóc címmel. 2000-től folyamatosan szerepelt gyermekeknek szóló antológiákban (pl.: Hull a pelyhes, Évnyitótól Évzáróig, Állatkalandok, Jön a Tél, Süss fel Nap). Rövid ideig tagja volt a „FREE ART” nevű fantomszínháznak. Szemere Brigittával 2001-ben közös könyve – Csillagvitéz  - jelent meg, és egészen 2006-ig nem jelent meg több önálló munkája, viszont még abban az évben a General Press kiadó kiadta verseskötetét „Álom a Holdról” címmel, amit Füzesi Zsuzsa gyönyörű rajzai díszítenek. Több gyereklapban is publikált, „Kutyavári Kutyák„ című könyve pedig 2008-ban a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó gondozásában jelent meg. „Azóta is keresem a helyem, azt a kiadót, amelyik hosszabb távra tervez velem. Vándor vagyok, semmi más.”

Tanára, Kiss Kálmán így vall róla: „Anyanyelve a vers. Aki olvassa, hallgatja költeményeit, az elvarázsolódik, egyszerre érzi magát felnőttnek és gyereknek: pontosan ért, világosan lát mindent, miközben teljes érzéki szépségében ragyog előtte a világ, még a legbanálisabb dolog is. Elbájoló, kedves stílus, rendkívül változatos és igen kifejező versmuzsika, a képzelet és a szellem tündérjátékai jellemzik Bujáki Lívia költészetét.”

Forrás >>

Díjak, kitüntetések:

2000 - József Attila Könyvtár irodalmi pályázat, vers