Diákok ajánlják....

Leiner Laura: A SZENT JOHANNA GIMNÁZIUM (az ajánlást készítette: Gráczer Nóra) (Széchenyi István Gimnázium)

A Szent Johanna Gimnázium, Leiner Laura zseniális, érzelmekkel, humorral teli könyve.

A történet 9 kötetben jelent meg. Egy Reni nevű lány gimnazista éveiről szól. Reni egy roppant okos lány, de a volt iskolájában nem voltak barátai, ám ez az új iskola új életet is tartogat számára. Ellenségek, barátok, legjobb barátnő….szerelem vár rá.

Találkozik Virággal akivel bár először nem találják a közös nevezőt végül legjobb barátok lesznek, viszont rengeteg dolgon kell átküzdeniük magukat a barátságukért.

Az osztály többi tagja mind egyéni karakter és egyben nagyon szórakoztató társaság. És akkor még nem beszéltünk Cortezről. Ő az iskola legmenőbb diákja akiért mindenki odavan…Reni is, szerelem első látásra. De ahogy a való életben, a könyvben sem minden megy egyszerűen, sőt…

Ez a könyv számomra nem csak egy történet. Minden mondata, minden részlete engem is úgy érint, mintha én is közéjük tartoznék.

„Mióta a Szent Johannába járunk sok mindennel megismerkedtem, amiről azelőtt fogalmam sem volt. Például hogy milyen, ha az embernek legjobb barátnője van. Aztán milyen, amikor össze vesznek. Végül tippem sem volt, hogy milyen a kibékülés.”

Ez nem egy könyv, ez „A” könyv! Könyv, ami az egész életedet meg változtatja.

 

Patrick Ness: SOHA NINCS VÉGE (az ajánlást készítette:Rácz Bernadett) (Dunaferr Szakközép- és Szakiskola)

A könyv alapjáraton nagyon jó és persze elgondolkodtató is sok szempontból.A legfontosabb amin töprengeni lehet az az élet értelme. Az olvasó maga is beleképzeli magát,hogy mi lett volna, ha ő lett volna Seth (a főszereplő) helyébe.A történet ott kezdődik, hogy a fiú egy olyan világban ébred, ahol úgy gondolja,hogy egyedül van.Semmire nem emlékszik előző életéből, és ez teljesen sokkolja. Persze egy idő után visszatér az emlékezőképessége,de nagyon döcögősen.

Ekkor ismerjük meg a szüleit és a barátait akikről nem tudunk meg sok mindent, ők inkább mellékszereplők, kivéve Gudmundot. Ugyanis ő volt Seth szerelme. Ebből következik, hogy ő inkább a fiukhoz vonzódik. Az álmaiból felébredve ráébred arra,hogy még sincs egyedül. Összetalálkozik Reginával és Tomasszal akik a történet során segítenek neki kideríteni,hogy mi is az a világ ahol felébredtek,és az életét is nem egyszer megmentik. Persze van elég gondjuk,ennek fejébe még megjelenik egy Vezető nevezetű „robot” aki üldözi őket addig amíg nyomukat nem veszti,bár időről időre feltűnik. A könyv befejezetlenül ért véget (nagy sajnálatomra), én személy szerint kíváncsi lettem volna, hogy tényleg mi történik ha visszamegy a halála előtti percekbe, vagy akárhova ahova végül is eljutott. Az elejétől a végéig izgalmasnak találtam ezt az érzelmekkel teli embert és a világot aminek soha nincs vége.

 

Todd Strasser: A HULLÁM (az ajánlást készítette: Kovács Ákos) (Dunaferr Szakközép- és Szakiskola)

A történet kezdetén a diákok nem értették, hogy tudott a nácizmus ilyen könnyen elterjedni az akkori Németországban és hogy tudta egy ember az orruknál fogva vezetni a többit. Szkeptikusan olvastam el megannyi oldalt, amiken részletesen voltak ecsetelve a mozgalmon kívülállók számára is jól látható külsőségek. Ilyen volt például az újonnan bevezetett kézjel, vagy a hullámot ábrázoló embléma. Arra gondoltam, hogy tényleg ennyire egyszerű lenne elindítani egy diktatúrát? A kérdésemre nemleges választ kaptam a következő fejezetekben, majd rájöttem, hogy a Hullám megteremti azt az uniformitást amire a legtöbb diák tudatalatt vágyik - ugyanis a kevésbé szép gyerekek a legszebbre szeretnének hasonlítani, a rossz tanulók a kitűnőkre, a szegények a gazdagokra- és ez a legvonzóbb tulajdonsága a mozgalomnak, ezért csatlakoznak hozzá. Laurie (a főszereplő lány) először kételkedve fogadja el a tanári monológokat és a táblára felírt hangzatos szavakat, de végül is meggyőzi magát, hogy több az előnye mint a hátránya. Egy szabályszegés hatására és az intellektusából adódóan azonban meglátja benne rosszat és ezután kötelességének érzi a Hullám felszámolását. Néhol úgy tűnhet, hogy a kísérletet kiötlő tanár úr a saját tekintélyére szeretné felhívni a figyelmet, de ez persze látszólagos és egy remek embert ismerhetünk meg a személyében (legalábbis nekem nagyon szimpatikus), aki a történelem órákon lehetőséget lát arra, hogy a nebulók szeme elé tárja a tananyag mögötti valóságot.

 

Charlotte Bronte: JANE EYRE (az ajánlást készítette: DÁGI REBEKA) (Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola)

A Jane Eyre ma is az egyik legnépszerűbb mű, amelyet 1847-ben adtak ki. Abban a korban is rettentően népszerű volt, és a mai napig az, habár a fiatalok körében csökkent az érdeklődés.

A történetben az árva Jane Eyre-t a nagynénje neveli, aki úgy gondolja, a kislány szeretet nélkül is boldogul. Elküldi a lowoodi intézetbe ahol Jane csupán egy barátra tesz szert. Az árvaház "nyomott, ködös levegőjével melegágya volt mindenféle fertőző betegségnek", nem csoda tehát, hogy az intézetben kitör egy járvány, így rengetegen meghalnak. Jane barátnőjére, Helenre is ekkor talál rá a halál, ő tüdőbetegség miattveszti életét. Az idő telik, Jane pedig 18 éves nővé cseperedik. Ekkor helyezkedik el Thornfield Hall-ban nevelőnőként. Feladata, hogy a kastély urának, Mr. Rochester-nek gyámleányát nevelje és tanítsa. Ahogy megismerkedik Mr. Rochesterrel, egyre szimpatikusabbá válik neki, olyannyira, hogy bele is szeret. A férfi viszonozza az érzelmeket, de a sors több próbát gördít eléjük, társadalmi szakadék is húzódik köztük, valamint ott a korkülönbség is, de ez még csak a kezdet. A férfi régi életéből is van egy dolog, ami közéjük állhat - és áll is. Mikor ezt Jane megtudja, elmegy Thornfield Hall-ból. Sokáig bolyong, míg végül egy pap, St. John befogadja őt, és egy falusi leányiskolában ad neki állást...

"- Az a körülményektől függ. Attól, hogy kit akar elvenni.

- Magára bízom a választást, Jane.

- Én azt választanám, aki a legjobban szereti magát.

- Én pedig azt választom, akit én a legjobban szeretek. Akar a feleségem lenni, Jane?"

Hiába a régies beszéd és stílus, Brontë műve a mai fiatalok számára is könnyen érthető. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti a romantikát.

A könyv A lowoodi árva címen is megjelent Magyarországon.

A Magyar Elektronikus Könyvtárban is megtalálod a könyvet! >>

 

Strasser, Todd: A HULLÁM (az ajánlást készítette: Dági Rebeka) (Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola)

Megdöbbentő. Meglepően őszinte. Változatos. Ezekkel a szavakkal tudnám összefoglalni Todd Strasser A hullám című művét. Gondolom mindenkinek a koncentrációs táborok jutnak eszébe, ha meghallja azt a nevet, hogy Adolf Hitler. 1967-ben egy gimnázium végzős diákjai tanultak erről történelem órán. Erről szól a könyv. Ben Ross, a tanáruk elhatározza, hogy tesz egy kísérletet. Arra ösztönzi a diákkat, hogy hozzanak létre egy csapatot. Ez a csapat lesz a Hullám, amelynek tevékenysége - mint tapasztalhatjuk - meglepően hasonlítani kezd arra, ami Hitler idejében történt. Megmutatja, mi volt Hitler idejében - még akkor is, ha a cselekmény csak árnyéka annak, ami azokban a bizonyos táborokban történt. Érezhető a félelem, az ellenállás iránti vágy, de a hit és a "vakság" is. Tanulságos könyv, mert megmutatja, hogy nem szabad feltétel nélkül követni valakit, és bízni benne. A hatalom megrészegít - ezt is bemutatja.
Todd Strasser fantasztikusan bontja ki a témát. A Hullám tagjai fel se fogják, mennyire rossz, amit tesznek. Nem tudják, hogy a kísérlet, amit tanáruk eszelt ki, és amelynek a kibotakozásától maga is megrettent, túlnőtt rajtuk. Nem tudják, mennyire hasonlítanak Hitlerhez. A végén egy meglepő fordulat következtében döbbennek csak rá. Megjelenik előttük a kivetítőn maga Adolf Hitler. A nácik, akik csodálattal tekintenek rá, és a zsidók, akik el akarták kerülni a gázkamrákat. Egyszóval ráébrednek, hogy ha Hitler idejében éltek volna, mindegyikükből "remek náci válhatott volna".
Ez a könyv tökéletesen megmutatja, milyen szörnyűségekre képesek az emberek. Elrettenti őket. Megrémíti. Jobb belátásra bír.

 

Shan, Darren: VÁROS-TRILÓGIA  (az ajánlást készítette: Dági Rebeka) (Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola)

Az ír származású író könyvei szerte a világon igen népszerűek. A Város-trilógia volt az, amely meghozta Darren Shan számára az igazi elismertséget, habár már előtte is írt. Korábbi könyvei elsősorban a gyermekekhez szóltak. Első, felnőtteknek szóló könyvsorozatának, a Város-trilógiának három része – A holtak vonulása, A pokol pereme, A kígyók városa – izgalmas történeteket mond el. A Város-trilógia összefoglaló név alapján bármire gondolna az ember, csak arra nem, amit ez a cím valójában takar. Bevallom, én is egészen másra számítottam, de kellemesen meglepődtem. 

A Város-trilógia egy fantasztikus sorozat, amelyben egyszerre van jelen a jó és rossz. A trilógia érdekessége, hogy az első és a második rész ugyanakkor játszódik, csak más szemszögből, így végül a történet is teljesen más lesz. A harmadik részt két nézőpontból olvashatjuk, az író váltogatja benne azt, hogy kinek a szerepébe képzelje magát az olvasó.
A történet izgalmas és eseménydús, különösen hatásosak azok a motívumok, amelyek az inka törzsekről mitológiájáról, szokásairól tudhatunk meg. Darren Shan regényében szereplő inkák világuralomra törő, gonosz emberek, akik mindenkit manipulálnak.

A könyvekben nincs hiány a humorban, sajátos szleng gazdagítja a szövegeket, továbbá a szerelem és az erotika sem maradhat ki a sztoriból. Habár a második kötet hátoldalán ez olvasható: „egy vérfagyasztó horror és egy utópisztikus thriller elsőrangú keveréke”, azért nem kell megijedni a történetektől. A Város-trilógia köteteit – csak úgy, mint a többi Shan-művet – csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

Oliver, Lauren: DELÍRIUM (az ajánlást készítette:  Tóháti Regina)  (Széchenyi István Gimnázium)

„Nincs halálosabb kór a szerelemnél” - olvasható a könyv elején. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy ismét egy tinédzser korosztályt megpályázó, elképesztően romantikus szerelmes sztorit dobott piacra a könyvipar, megnyugtatom, ilyenről szó sincs. Sem vámpírokról, vérfarkasokról, bukott angyalokról vagy akármilyen természetfeletti erőket birtokló lényekről szó sem esik a történet folyamán.
De kezdjük az elején. Megismerünk egy teljesen, talán főszereplőnek túlságosan is átlagos, tizennyolcadik életévét betöltő tinédzser lányt. Lana tiszteli a rendszert, kész feláldozni jövőjét, álmait, csak hogy „normális” maradjon, tehát szerelemtől, delíriumtól mentes életet éljen. Hogy megértsük, ez miért is olyan normális, ismernünk kell ennek a negatív utópiának a lényegét.

Számunkra a demokrácia fészkének ismert Amerikai Egyesült Államokban járunk, viszont az élet messze nem olyan szabad, mint gondolnánk. Az embereket „kikezelik” a betegségnek nyilvánított szerelemből, hogy ezután kis üres bábuként éljék előre megszabott, tökéletes életüket. Viszont ebben mi lenne olyan rossz? Hiszen nincs háború, nincsenek veszekedések, nincs csalódás, ingerültség, esetleg lopás vagy gyilkosság. A társadalom kezelhető, mondhatni tagjait „kenyérre lehet kenni”. Akik menekülni akarnak, azoknak ez a hely tökéletes búvóhely, viszont akik meg mernek szólalni, szeretnének örülni, szeretni, élni – maga a pokol.

Lana a menekülők, ezzel szemben barátnője, Hana a lázadók táborát erősíti. A diktatúra nem olyan erős, hogy azok, akik élni szeretnének, mielőtt képletesen meghalnának, meg ne találják a kiskapukat. Illegális bulik, zenék és olvasmányok tömkelegéhez tudnak hozzájutni.
De mivel nem egy George Orwell könyvben járunk, nem csak sötét társadalmi problémákból áll ez a regény.
Maga Lana is áldozatául látszik esni a delíriumnak, ezalatt azonban lassan felnyílik a szeme, rájön, hogy a tökéletesnek szánt jövőkép, messze nem olyan jó, mint amilyennek látszik. Végül Lana története nyitva marad, hiszen nem egy könyvről, hanem egy trilógiáról van szó, és
megéri elolvasni a folytatást is... 

 

Williams, Robert: LUKE ÉS JON (az ajánlást készítette: Steffek Dorina) (Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola)

A 13 éves Luke édesanyja egy autóbalesetben meghal. Édesapja összeomlik, inni kezd és a munkáját is elhanyagolja. Ráadásul új helyre, új házba kell költözniük, mert csak azt tudják megfizetni. Apa és fia elkezdik élni az új életüket, lassan megszokják a mindennapokat. Egy napon beállít hozzájuk a furcsa külsejű Jon. Luke és Jon összebarátkoznak és az apát is sikerül kimozdítani letargiájából.

A könyv sok témát zsúfol össze elég kicsi terjedelemben. Szó esik az édesanya elvesztésének feldolgozásáról, az iskolai piszkálódásokról és az alkotás gyógyító erejéről is. Mindezek ellenére az író jól megbirkózott a sok témával és egy kissé komoly hangvételű, de gyorsan olvasható regényt hozott létre. Ha akarunk, akár tanulhatunk is belőle. A könyv szereplői mind másként birkóznak meg problémáikkal, rátalálnak az élet árnyoldalaira és a szépségeire is. A két fiú sok mindenben különbözik társaiktól, aminek elsősorban az az oka, hogy különleges családi helyzetbe kerültek.

A történetet Luke meséli el, akinek hol gyerekesek, hol igazán felnőttesek a gondolatai. Luke szimpatikus alakja miatt vált számomra szerethetővé a könyv, amelyet akár a tizenéveseknek, akár a felnőtteknek is tudok ajánlani.