Diákok ajánlják...

Pocsai Dóra, a bajai MNÁMK diákjának ajánlásai

 

Antoine De Saint-Exupéry: A KIS HERCEG

Ez a történet egy mese, tele kritikával és igazsággal. Mese egy Kis Hercegről, aki egy másik bolygón él, és utazása során ide tévedt a Földre. A Kis Hercegnek sok a kérdése, amire választ követel, ám ő más kérdéseit nem szereti és nem is szokta megválaszolni.

A bolygója egy parányi bolygó, amin három vulkán van, abból egy már nem működik. És egy rózsa, aminek csak négy tövise van, de így is meg tudja magát védeni... Hihetetlen, de azt mondhatja az ember, hogy ez a hely gazdagabb, mint a miénk! A bolygón törődés és szeretet uralkodik. A Kis Herceg a reá bízott dolgokkal alázatos, és minden nap gondjukat viseli. Bármit megtesz, amit a rózsája kér tőle.

Meglepően tapasztalja, hogy a Földön mindenből több van, mint bárhol máshol a világűrben, ahol eddig járt. Van tengernyi rózsa, ám egyik sem olyan, mint az övé. Van ezernyi ember, király, iszákos és hiú, ám egyik sem magaslik ki a többiek közül.

Mi változtathatja meg, mi teheti jobbá az embert? Ha valaki valamit meg tud szelídíteni, aközött a két lény között már kapcsolat lesz. Ehhez a folyamathoz viszont sok türelem kell és odaadás, ki kell néznünk egy kicsit a világra, a másikra, és meg kell őt értenünk. Sajnos ez a kapcsolat hiányzik a Földről, illetve csak ritkán találni ilyet...

A kis herceg története segít megérteni magunkat, hibáinkkal illetve erényeinkkel állít szembe minket, útmutatást ad bármilyen problémához, amit meg szeretnénk oldani. Bátran ajánlom azoknak, akik válaszokat keresnek. Biztosan tudom, hogy itt, ezt a könyvet végigolvasva megtalálják saját válaszaikat. Sőt, a végén többet is fog adni a Kis Herceg.

Eileen Cook: CÍMLAPSZTORI

Jill Charron egy okos, szép, ambiciózus fiatal lány, akinek nagy tervei vannak a jövőre nézve, kezdve azzal, hogy felvették a Yale-re, így a jövő tanévet ott kezdheti meg. A lány érdeklődik a történelem iránt, és részt vesz egy olaszországi tanulmányi kiránduláson, amitől azt várja, hogy az élete gyökeresen megváltozik.

„Pity-pity-pity-pity. A kezem nem akart engedelmeskedni, hogy lenyomjam az ébresztőórát. Ez nem az én ágyam.”

Jill a kórházban ébred fel és nem emlékszik az elmúlt hat hét eseményeire. Mindenki furcsán viselkedik, a lába eltört és az orvosok azt állítják, fejsérülése is volt. A lány beszélni szeretne a legjobb barátnőjével Simone-val, hiszen ő még az ilyen rossz helyzetekből is mindig a legjobbat hozza ki. Már alig várja, hogy lássa, és elmesélje neki a kiesett idő eseményeit.

Ám a lány halott. És valószínűleg Jill ölte meg.

A két lány Olaszországban autóbalesetet szenvedett, és Jill ült a volánnál. Az autó frontálisan nekiment egy falnak, majd a szakadékba zuhant. Ebből Jill semmire sem emlékszik. Enyhe amnéziája van, sokszor beszédzavara, és mindenki válaszokat vár tőle. Senki sem tudhatná jobban nála. Minden vágya, hogy emlékezzen. Meg akarja tudni, hogy bűnös- e vagy sem. Szerencsétlenségére rajta kívül a bíróság és a sajtó is az igazságot akarja. A lány még hozzá sem szokott a gondolathoz, hogy a szeretett és egyetlen barátnője halott, már a közélet támadja és vádolja. Jillnek rehabilitációra van szüksége, ahol a szakemberek mindenre felkészítik. A terapeutája, Dr. Weeks, figyelmezteti, hogy ilyen erős külső hatásokra létrejöhetnek hamis emlékképek is a valódiak mellett.

De mi is lehetett a valóság és tulajdonképpen mi az igazság?

„Megtanultam, hogy nincs egyértelmű igazság, (…) csak az, amire szükségünk van a túléléshez.”

Ugron Zsolna: ERDÉLYI MENYEGZŐ

Milyen lehetett régen a főurak élete? És milyen a fejedelmeké? Na és milyen volt a fejedelem húgának lenni?

Ez a regény Erdélyben játszódik a 17. században. Magyarország három részre szakadt, a két nagyhatalom a Habsburg és a török birodalom leigázta részek mellett Erdély őrizte meg önállóságát. Erdélyben fejedelemség van, ahol sok az árulás és mindent és mindenkit a politika irányít. Vagy talán mégsem?

A Báthoryak mindig is fontos és megosztó szerepet töltöttek be a történelemben. Soha nem hagyhatja őket senki figyelmen kívül. Regényünk idején szerzi meg Báthory Gábor a fejedelmi címet. Húga, Báthory Anna, egy erős és talpraesett lány, aki büszke származására, és boldog akar lenni. Ám sajnos, mint sokan, ő is először - csupán a politika miatt - kényszerházasságba kerül Bánffy Dénes urammal, akivel megvannak egymás mellett, ám a boldogság kulcsa, a szerelem hiányzik… Anna már titokban másnak szánta a szívét. Eszterházy Miklósnak, aki megígérte, egyszer nagyúr lesz ő is, és majd eljön érte...

Ám a történelmet bár ők írták, nem alakíthatták. A sors, Erdély sorsa mindig útját állta a fiatal lány boldogságának. Lehet-e valaha igazán boldog? Együtt lehet-e élete szerelmével?

„És jól jegyezd meg Anna, a valódi szerelem háborúkat nem szépséggel, kelemmel nyerik, ahhoz több kell, nagyon sok.”

A regény történelmileg hitelesen lefesti az olvasó elé a kort, a szereplőket és kapcsolataikat. Nekünk mindezen csak el kell igazodni, és gyorsan megtapasztalhatjuk, hogy a szerelem akkor is, mint ma, lehetett mennybeli és pokolbeli érzés.

Ezt a regényt mindenkinek bátran ajánlom, mert megvan benne a történelmi pontosság és mellette egy élvezhető és olvasóbarát szereplő, Báthory Anna, akinek a segítségével jobban el tudjuk képzelni, milyen is lehetett valójában a fejedelem húgának lenni a 17. századi Erdélyben.

Kasie West: SZÍVESSÉGBŐL SZERELEM

Minden lánynak nagy és fontos esemény a bál, főleg a végzősöknek. Ezzel Gia sincs másképp, akinek ez az esemény most még fontosabb, mint valaha: be kell bizonyítania a barátnőinek, hogy az egyetemista pasija igenis létezik, és együtt vannak. Ezzel csak egy probléma van. Bradley (a hihetetlen barátja) a bál bejárata előtt exszé avanzsált és szakított a lánnyal:

„Soha többé nem akarok szóba állni veled. Sekélyes vagy, egoista és sznob, úgyhogy megérdemled, hogy egyedül menj be!”

Giának elő kellett állni valami tervvel, mivel nem akarta, hogy Julie, aki gonosz és igazán nem is az ő barátnője, teljesen kikészítse és hazugsággal vádolja az év további részében. Így hát keresett egy Pót-Bradley-t csak arra az estére…

„Te leszel a pasim erre az estére” - közölte a lány egy (és igazából az egyetlen) abban a parkolóban ülő fiúval. A fiú vonakodva bár, de belement, így Gia megmenekült az este bukásától. Ám ez a Pót-Bradley helyes volt, vicces, okos és kedves. Az estéért cserébe Gia tartozott neki egy szívességgel, hiszen ha egyszer neki volt kamu pasija, ő is lehet kamu barátnő.

A lány szerencséjére előkerül a fiú gonosz exbarátnője, aki vissza akarja hódítani, ám Pót-Bradley dühös húga ezt nem engedheti, így Giának is be kell bizonyítania, milyen jó színésznő. Ám a hazugság még mindig létezik a barátnői előtt, és már maga Gia sem tudja eldönteni, hogy ami közte és a fiú között történik, abban mi igaz és mi nem…

Szórakoztató regény, emberközeli. Tökéletesen keveredik benne a hazugság az igazsággal. Ajánlanám mindenkinek, aki meg szeretné érteni saját magát is egy kicsit jobban. A szereplők hibái és gyengeségei, akár a miéink is lehetnének, és a megoldások talán hozzánk is olyan közel vannak, mint hozzájuk...

„ A ’Jól vagyok’ a leggyakrabb hazugság, amit az ember mond.”

Agatha Christie: Tíz kicsi néger

Egy sziget, tíz látogató. Egy sziget, tíz halott. Ez hogy lehetséges? Egy Agatha Christie krimivel.

Tizen kapnak meghívást a Néger-szigetre, mindannyian idegenek egymásnak. A sziget tulajdonosának a kilétét homály fedi. A Tíz idegen örül a meghívásnak, hiszen egy hétre kikapcsolódhatnak. Ám mégis furcsa ez az ügy. Senki sem találkozott az úgynevezett Mr. Lacky úrral, aki mindnyájukat meghívta, még a két főből álló személyzet sem.

Első este a házban tartózkodó vendégek figyelmét egy hang bűntettekre hívja fel, amiket ezek az emberek állítólag már elkövettek. Ám egyik bűntett sem bizonyítható. Ez a tíz eset, már jó ideje a feledés homályába merült. Vagy mégsem? Ki lehet az, aki ezekre az ügyekre még emlékszik, ki szerezheti meg a legtitkosabb információkat egy-egy üggyel kapcsolatban? Mégis ki hívta meg őket ide?

A vendégek elkezdenek rettegni, hiszen egyik gyilkosságot a másik követi. Csak ők vannak a szigeten. Közülük lehet valaki a gyilkos. De kicsoda?

„Egyikünk se fogja elhagyni a szigetet.”

Nagy vihar van, a külvilágtól el vannak zárva ezek az emberek, és csak abban biztosak, hogy itt a halál vár rájuk. Mérgezést mérgezés követ, majd baltával vágnak fejbe valakit, van itt injekciós tű, revolver és még egy szobor is.

„És vége is, mert többen nincsenek.”

Ezt a krimit mindenkinek merem bátran ajánlani. Aki eddig nem szerette, vagy nem ismerte Agatha Christi-t, azt is biztosan elkápráztatja majd ez a félelmetesen okos és őrült könyv, amiben már semmi sem biztos...

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok

Ez a magyar könyv sajnos nem túl ismert, annak ellenére, hogy zseniálisan meg van írva, és több fontos, mély gondolatot tartalmaz.

A történet egy középiskola osztály tagjairól, tanárairól szól. Bár ebben a könyvben mindenki kulcsszereplőként van jelen, és a beszélő szerepe fejezetenként általában váltakozik, a főszereplő mégis az álmodozó Lille. Ő egy tipikus jó kislány, akit még nagyon könnyű megbántani, ám különleges apukája mindig új és jobb megvilágításokba tudja helyezni a dolgokat, és ezzel elsimítja az adódó konfliktusokat.

A történet keretét Lille élete és lelki világa adja. Mivel tinik vannak a középpontban, természetesen megjelenik a szerelem, a barátság és a bulik.

Ami mégis különlegessé teszi L. I. Lázár művét, az az, hogy a felszínes dolgok mellett, megismerhetjük a szereplők legmélyebb érzéseit és titkait.

Emiatt a cselekmény sok fordulatot tartogat magában, amit néha az olvasó nehezen tud követni, mégis érdemes a Rejtőző kavicsokat a végéig elolvasni.

A könyvben szereplő személyektől mindenki sokat tanulhat, és a majdnem végzetes hibáikból pedig le tud vonni az olvasó egy nagyon fontos következtetést: a barátok előbbre valók, mint a büszkeség.

E. Lockhart: A Hazudósok

A történet egy előkelő család berkeiben játszódik.

A főszereplő a 17 éves Cadence Sinclar Eastman. A szülei elváltak, az anyukájával és három kutyával él.

Régebben minden rendben volt vele, ám a baleset óta gyenge, beteges, és egyáltalán nem a régi önmaga.

A lány minden nyarát az anyai nagyszülei magánszigetén tölti a családdal. Ott van az összes unokatestvére, a fiú, akibe szerelmes és a család kutyái. Egyszóval minden, ami egy jó nyárhoz kell.

Ám a mostani merőben különbözik a többitől. Nagymamája elhunyt, a család pedig szétesőben van: a nagyapa elvesztette életkedvét, és próbál megszabadulni feleségére emlékeztető tárgyaktól, hogy ne fájjon annyira a vesztesége. A nők állandóan veszekednek, a gyerekek pedig nagyon furcsán viselkednek. Ebből Cadence semmit sem ért. Pedig az összes okot tudja, csak még nem jött rá.

A könyv olvasása közben nyomon követhetjük, miként eszmél rá Cadence az igazságra.

Ez a könyv hihetetlenül okos és élvezetes! A titkok igazán meglepő fordulatot és véget tartogatnak.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az izgalmakat és a megdöbbenést.

„És ha valaki megkérdezi, hogy mi történik a végén, csak HAZUDJ!”

Jenny Han: A fiúknak, akiket valaha szerettem

Ez a könyv egy tipikusan ifjúsághoz szóló szórakoztató regény.

Főszereplője Lara Jean, aki szerelmes levelet ír annak, akit már többé nem akar szeretni. Vagyis igazából búcsúlevélként funkcionálnak, azzal a különbséggel az „igazi” levelektől, hogy ezeket a lány soha nem küldi el a címzetteknek.

Lara Jeannak van egy húga, Kitty, és egy nővére Margot. Ő most megy egyetemre Skóciába, így otthon hagyja két húgát, és szakít szerelmével, Joshsal, akibe Lara Jean is szerelmes volt annak idején, és akinek íródott egy ilyen levél is.

A bonyodalma a történetnek ott kezdődik, hogy az öt levél megérkezik az öt fiúhoz, köztük Joshnak is, akinek soha az életben nem szabadna tudomást szereznie erről a régi fellángolásról.

Megkapja a levelet Peter is, akivel Lara Jean első csókja elcsattant, és aki épp most szakított a barátnőjével. Így tökéletes az álbarát szerepére, ami ahhoz kell, hogy elhitethesse Joshsal, hogy már nem érez iránta semmit. Ami persze hazugság. Eleinte.

Az álkapcsolatban élő Peter és Lara Jean lassan egymásba szeretnek. Természetesen ennek a szerelemnek a beteljesülését elég ember akadályozza: Josh, az exbarátnő, és Margot. Talán egyedül Kitty hisz bennük igazán.

A regény vitákkal, titkolózással és szeretettel teli történései a könyv végére többé-kevésbé megoldódnak, és íródik egy levél is…

Amy Ewing: Az Ékkő (The jewel trilógia I.)

Ez a történet egy kitalált világban játszódik. A helyszíne egy sziget, ami öt körre van felosztva: a külső kör a Láp, ahol a legszegényebb munkások laknak, majd jön a Farm, a Füst, a Bank és nem utolsó sorban az Ékkő.

Az Ékkőben laknak a királyi családok és a nemesek. Ők úgy gondolják, hogy mindenki az ő elit életüknek van alárendelve. Sok száz szolga lesi állandóan a kívánságaikat.

A főszereplő Violet Lasting, aki a lápon született, ám 16 évesen az Ékkőben köt ki. Hogy hogyan lehetséges ez?

A királyi családoknak van egy nagyon nagy gondjuk: egy genetikai hiba miatt a nők nem tudnak gyermeket szülni. Ám vannak olyan mutációval rendelkező lányok, akik világra tudják hozni a kékvérű utódokat. Ők a helyettesek.

A helyettesekre mindig a Lápon bukkannak rá egy vérvétel segítségével. Ezután a lányokat, akik alkalmasnak bizonyultak ennek a munkakörnek a betöltésére, elszakítják családjaiktól és egy átmeneti intézetbe kerülnek, ahol továbbfejlesztik a különleges képességeiket.

Ha végeztek ott folytatott tanulmányaikkal, aukcióra kerülnek az Ékkőben, ahol nemes asszonyok licitálhatnak a szolgálataikért.

Violet Lasting történetével bejuthatunk Az Ékkőbe, betekintést nyerhetünk a befolyásosok világába, a helyettesek megalázó munkájába, és a többi szolga sorsát is megismerhetjük.

A könyvben megjelenő értékrend és elnyomás érdekessé teszi a történetet, és már-már követeli a lázadást…

Az Ékkő egy trilógia első kötete, aminek a folytatását is érdemes lesz elolvasni.

Agatha Christie: A ferde ház

A ferde ház egy hamisítatlan Agatha Christie könyv: izgalmas és titokzatos cselekmény megfejthetetlen végkifejlettel.

A ferde ház, amit a város lakói maguk között csak háromormú háznak hívnak, egy görög származású kereskedő, Leonides Aristide és népes családja otthona. Aristide kitűnő üzleti érzéke milliomossá tette, így a család nagy fényűzésben élhet.

A házban Aristide mellett gyerekei, unokái, és második felesége lakik.

Mikor a nagypapa, ez a milliomos öregúr meghal, a feje tetejére áll a ház. Mivel a halál nem természetes úton történt, hanem mérgezés által, el is indulhat a nyomozás, hogy melyik családtag lehetett a tettes.

A legkézenfekvőbb gyanúsított Brenda, a második és sokkal fiatalabb feleség, ám egy Agatha Christie regényben bármi megtörténhet!

Az elbeszélő Charles, aki beleszeret Aristide egyik unokájába, Shopiába, és el akarja venni feleségül, ám még előtte meg kell oldania ezt a rejtélyt, hogy a lány hajlandó legyen hozzámenni.

A nehézség a bűntény megoldásában az, hogy minden családtagban megtalálható egyfajta könyörtelenség, ám senki sem néz ki gyilkosnak…

Agatha Christie ezt a könyvét a legjobbjai közé sorolta és az egyik kedvence volt. Ha valaki elolvassa, könnyen rájöhet, hogy miért.

Soós Benedek, a bajai MNÁMK diákjának ajánlásai

Angela Duckworth: Grit

 

Ez a self-help könyv a legújabb tudományos erőfeszítések eredménye, egy mérhető érték megállapítása érdekében, ami
hatékonyabban képes a sikeres személyeket előre jelezni, és ezáltal segít megérteni a sikert kiváltó okokat, melyekre, azt
hiszem mindannyian kíváncsiak vagyunk.

A szerző szerint ez a keresett tényező a "grit", amit alatt szabad fordításban a hosszú célú távok iránti elhivatottság, szenvedély, illetve a kitartás értendő. Külön öröm, hogy az ismertetett koncepciót más tanulmányokkal eredményeivel is
összevetették, mint például Csikszentmihályi Mihály Flow- teóriájával, illetve Carrol Dweck szemléletmód- elméletével.

A köny rendkívül szórakoztató és olvasmányos, ami ebben a műfajban nem elvárás. Kezdő angoltudással rendelkezőknek is ajánlanám, egyáltalán nem nehéz olvasmány.

 

Reed Albergotti, Vanessa O'Connell: Szökésben

 

A Wall Street Journal két újságírója Lance Armstrong életrajzával rukkoltak elő, ami megmagyarázza hogyan nyerhetett a doppingoló Lance hét Tour de France-ot, anélkül, hogy lebukott volna.

A könyv betekintést enged a korrupt sportszövetség sötét üzelmeibe, egy sportoló felemelkedésébe és bukásába, valamint a biciklisport minden szépségébe és brutalitásába. Részletekbe menően leírja, hogy egy motoros miként szállított friss vért a lerobbantnak álcázott csapatbuszba, hogyan fizették ki a megkent illetéseket és még számos egyéb részletet. Teljes képet kapunk Lance személyiségéről, és az akkoriban a kerékpársportban uralkodó teljesítménynövelőktől fűtött hangulatról, és a használatukat megszervező orvosokról.

Habár a könyv a sporttörténelem egyik legnagyobb korrupciós ügyéről szól, paradox módon velem ez szerettette meg a
kerékpársportot.

 

Khaled Hosseini: Papírsárkányok

 

A könyv Amir, egy tehetős afgán üzletember fia történetét meséli el, aki a szovjet megszállás elől apjával Amerikába emigrál, és így megszakítja a kapcsolatot bizalmas barátjával, Hasszánnal, aki édesapja szolgájának a fia. A történet fő témái, az elvárásoktól terhes apa-fia kapcsolat, bűntudat, és a barátság. A történet rendkívül sötét hangulatú, főleg a társadalom peremén elhelyezkedő Amir emberfeletti lojalitása és önfeláldozása a fölötte álló, hálátlan, de mégis őszinte barátja iránt. A könyv egy másik érdekes aspektusa az elmaradott, pusztulásra ítélt Afganisztán bemutatása. A megszállás  előidézte pánikszerű cselekvéskényszertől, illetve a legszegényebb tehetetlen várakozásától, a bizonytalan, reménytelen, nyilvános kivégzésekkel tűzdelt, terror uralta mindennapokig.

A könyvben a legjobb nem is gyönyörű nyelvezet, vagy a fordulatos cselekmény, hanem a képesség, hogy rábírja az olvasót a "magátólértetődő" javak és értékek jobb megbecsülésére.

 

George Orwell: 1984

 

A főszereplő Winston Smith egy totalitárius államban tengeti mindennapjait a lázadás ötletét dédelgetve. Sajnos erre semmilyen kilátás sincs, ugyanis a titokzatos Nagy Testvér kamerákon keresztül mindenkit folyamatos megfigyelés alatt tart, és folyamatban van a nyelv leegyszerűsítése, hogy az emberek ne tudják kifejezni a magukat, illetve hogy ne is tudjanak megfogalmazni államellenes gondolatokat. Ha mindez nem lenne elég, a fennálló, végeláthatatlan háborúja a világ másik két-hasonlóan elnyomáson alapuló államával- állandó nyomorban tartja a lakosságot.

A könyvet az teszi nagyszerűvé, hogy hihetetlen realitással ragadja meg egy lehetséges disztópia részleteit. Ez több helyen is megmutatkozik. A könyv elején, Winston hozzájut egy üres naplóhoz és írószerhez. Szó szerint olvashatjuk, amit papírra vet. Nincsenek elkülönült mondatok, igeragozás, semmiféle struktúra, csak a fejében megjelenő szavak kusza halmaza. Ez az egy részlet rendkívül valóságosan érzékelteti az elme leépülését a gyakorlatban. A mű mtele van ehhez hasonló, briliáns, aprólékos fantáziáról árulkodó részletekkel, amik egyszerűen elhitetik az olvasóval, hogy megy kendőzetlenül az emberi jogokon taposó kormány fenntartása mlehetséges.

És ezzel a központi gondolattal járul hozzá, a véleményem szerint legfontosabb emberi tulajdonság, a tudatosság felébresztéséhez.

 

David Deutsch: The beginning of infinity

A könyvet egy oxfordi fizikus írta, a kvantumszámítógépek működési alapjainak kidolgozója. Ez a tény akkor válik érdekessé amikor az ember végigfutja a tárgyalt témák listáját: mémelmélet, neo-darwinizmus, történelem (ezen belül is a felvilágosodás kora), objektív szépség, a társadalom akarata és választások, valamint a filozófia legkülönfélébb teóriáji a tudomány mozgatórugóinak felderítése mellett. Az említett fenoménák olyan szerteágazóak, hogy biztos vagyok benne, már most is felkeltette valami az érdeklődésedet, arról nem is beszélve hogy bármilyen hihetetlen is, minden egyes téma szerves részét képezi, sőt alakítja, formálja a világunkat. Az olvasó elé tárt ötletek közérthető okfejtésekből vannak felépítve, ami nem jelenti hogy könnyű olvasmány, de bárki megértheti, aki rászánja az időt. Garantáltan olyan dolgokat ért meg az olvasó, amikről sosem gondolta volna hogy érteni fogja, és épp ezért egy életre megváltoztatja a világnézetét. Ha személyes véleményem nem lenne elég meggyőző, akkor hivatkozahtnék a nagymúltú brit lap, a Guardian pozitív kritikájára, vagy Mark Zuckerberg olvasólistájára, amin szintén szerepel a könyv.

Mindenkinek ajánlanám akinek elege van a népszerű, felszínes, egynapos olvasmányokból, ezért az értelem legjavára áhítozik, és nem retten meg a kihívásoktól.

Jonathan Ellenberg: Hogyan ne tévedjünk

A könyv legjobb ajánlása az első fejezet elolvasása lenne. Ha az nem kelti fel az érdeklődésed, akkor tényleg ne olvasd el. A könyv a matematikáról szól. Az olyan érdekes területeiről, ami miatt félretettem minden előítéletemet a tárgyal kapcsolatban, feltornásztam a jegyemimet és az egyik gyengémből az egyik kedvenc témám lett, akár iskoláról, akár a szabadidőmről van szó. A könyv bemutatja a matematika jelentőségét a mindennapi életünkben, megvillantva ezzel az emberiség leghatásosabb fegyverét az élet bármely területén fellépő problémával szemben. Politika, szociológia, igazságszolgáltatás, orvoslás, gazdaság, hadügy: mind hazai pálya a matematika hideg logikájának. Már csupán ezért a felismerésért érdemes elolvasni, főleg egy olyan környezetben (nem csak az iskola, hanem a felnőttek körében is), ahol a matematikát félreismerik és túlmisztifikálják.

A könyv talán pont az előítéletek miatt íródott humorosan, könnyed stílusban.

Leginkább azoknak ajánlanám, akik eltűnődtek rajta, hogy mire is fogják használni a matekórán tanultakat.

 

Kazuo Ishiguro: Soha ne engedj el

 

Mielőtt bárkinek ajánlanám ezt a könyvet, el kell mondanom, hogy egyáltalán nem romantikus alkotásról van szó, hanem inkább sci-firől.

Az elbeszélő egy a saját élettörténetét meséli el, ahogy szülők nélkül, egy különleges iskolában, izoláltan nő fel, csupa hasonló gyerekkel, majd később felnőttkorát, ahogy elfoglalja a számukra kijelölt állást és mindeközben végigkíséri az emberi lélek fejlődését.

A könyv fő témája a morál. Központi kérdését talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy meddig áll hatalmunkban mások fölött rendelkezni, ha tevékenységünk semmiféle negatív érzést vagy ellenállást fejt ki az alanyból. Milyen korlátok közé zárhatjuk az egyént, az ő boldogsága és a társadalom hasznának maximalizálása érdekében?

Mindebből látszik, hogy a könyv mindenképp állásfoglalást provokál, ami rendkívül élvezhetővé teszi. További erőssége, a gyöngyszemként felbukkanó pillanatképek, amik nagyon közvetlenül közölnek mindennapi érzelmeket, és nem hagyják az olvasó lelkivilágát érintetlenül.

Mindenkinek ajánlanám a könyvet, személyes tapasztalat alapján főleg azoknak, akik a kafkai elemeket nem destruktívnak vagy depresszánsnak találják, hanem üdítő irodalmi fogásnak.

Joseph Heller: A 22-es csapdája

 

A könyv egy háborús regény, a különc bombázópilóta, John Yossarian egy életszakaszát követhetjük végig, amit egy olasz támaszponton tölt a második világháború alatt. A támaszponton uralkodó abszurd és kaotikus hangulatba enged betekintést a sajátos narráció, mely egy-egy szereplő végbemenően részletes leírása után, személyes tapasztalatokon keresztül mutatja be egy esemény hatását az egyénre, illetve a kialakult helyzetre. Az egyszerűnek tűnő helyzetek is egészen összetettek, csakúgy mint a könyvben betöltött szerepük, ami néha egészen későn válik világossá. A kirakós darabjai apránként kerülnek a helyükre és mindig új szemlélettel ruházzák fel az olvasót. Épp ezért a fő téma (a pacifizmus mellett) az utolsó oldalig rejtve marad.

Egy zseniálisan megírt mű, az egymást látszólag ötletszerűen követő fejezetekben nagyfokú rendezettség fedezhető fel. Egyszerűen érződik, hogy rengeteg időt és energiát fektetett bele az író. Mindenkinek kötelezővé tenném, hiszem, hogy még azok is szeretnék, akik egyébként ki nem állhatják a háborús regényeket.

Bernhard Schlink: A felolvasó

 

Ezt a könyvajánlót kénytelen vagyok személyes hangnemben írni, ugyanis nem sok mindent tudnék felidézni az író stílusából, illetve a számtalan problematikából, amit az író felvet, és ebben az esetben ez egy jó dolog.

A történet Michael és a nála idősebb Hanna kapcsolatát meséli el három fejezeten keresztül, Michael gyerekkorától a halálukig. Az első fejezet magával ragadja az olvasót, a maradék kettő pedig egetrentgető fordulatokkal szolgál. A szélsőségek gyakori alkotóelemei a könyvnek, elégy csak megemlíteni, hogy előfordul, hogy Michael és Hanna egy egész fejezeten keresztül nem is érintkeznek egymással.

A központi téma a második világháború eseményeinek feldolgozása német oldalról, épp ezért nagyban segít megérteni a németek mai kultúráját, aminek sajnos szerves részét képezi a huszadik század legpusztítóbb fegyveres konfliktusának kirobbantása miatt érzett lelkiismeretfurdalás. Ez a fiatalabb olvasókat hidegen hagyhatja, engem se ez fogott meg, hanem a félelmetes realitás amellyel az író megragadja a serdülőkor örömeit és bánatait és megmutatja a fiatalkori tapasztalatokat hatását az életünkre, ami számomra teljesen új élmény volt.

A Felolvasó az egyik legnagyobb hatású könyv, amit valaha olvastam.

Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

 

A könyv megrázó üzentet közöl. Az életed teljesen értelmetlen. Minden erőfeszítésed ellenére boldogtalan, unalmas életre vagy kárhoztatva, és a legrosszabb hogy ezt észre sem fogod venni.

A főhőst különös útra tereli ez a felismerés, miután mindene odaveszik egy tűzvészben. Az olvasóval együtt, egyik pillanatról a másikra elfogja a civilizált társadalom iránt érzett undor és keserűség. Ezután már csak egy lépés az erőszak felhasználása, hogy az embereket ráébresszék az őket körülvevő valóság mivoltára.

Az olvasási élmény meglehetősen depresszív, én legalábbis foggal-körömmel ragaszkodtam az általam fontosnak vélt dolgokhoz, és igazi szellemi kihívást követelt értelmet találnom a jelenlegi életemben.

Az én vélemény minden estere az, hogy a könyv egy ügyesen torzított világképet tár elénk, és az olvasót rákényszeríti az igazán fontos dolgok meglátására, ezért mindenkinek ajánlom.

Carol Dweck: Szemléletváltás

 

A könyv szerzője a pszichológia professzora a Stanfordon. Legújabb könyve két nagy csoportba sorolja az embereket a kudarchoz való hozzáállás szerint: fejlődő és rögzült szemléletmódúak. És amellett érvel, hogy az életben ez a szemléletmód nagyban befolyásolja, hogy milyen sikeresek leszünk. A legjobb az egészben az, hogy megmutatja, tudatos erőfeszítéssel, hatékonyan lépéseket tehetünk szemléletmódunk megváltoztatására, aminek azonnal érződik a hatása a mindennapi életben. Talán Bill Gates foglalta legjobban össze a könyv mondanivalóját: amit magadról hiszel, befolyásolja, hogy mit érsz el. A könyv pontosan ezt kínálja. Nem teszi az embert okosabbak, illetve semmilyen készséget sem fejleszt, csak egy egyszerű hiedelem megváltoztatásával kíván az egész életünkre hatással lenni, amit tapasztalatom szerint el is ér.

Bárkinek ajánlanám, aki nyitott az új ötletekre, egy nagyobb jó reményében.

Franz Kafka: Az átváltozás

 

Az író a jogi diploma megszerzése után egy biztosítónál helyezkedett el, ahol a munka jórésze az emberek halálára és más szerencsétlen események bekövetkeztére való splekuláció. Úgy gondolom, hogy ez, valamint hogy műveit állítólag éjszaka írta, nagyban hozzájárult a központi témák kialakulásához  mint például az izoláció, diszfunkcionális szociológiai, valamint családi modell, illetve a lét értelmetlenségétől való szorongás.

Már a témák önmagukban sem hétköznapiak, de a varázslat a szenzációs, ötletes kifejtésben rejlik, mint például az ikonikussá vált, felütéssel kezdődő első mondat („Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában.”), az észrevétlenül változó narráció, vagy a gondosan megtervezett lakás, ami az egész  cselekmény helyszínéül szolgál. Külön említést érdemel az irodalmi szaknyelvben  "kafkai"-ként elhíresült stílus, ami a valósághűt a látomásszerűvel gyúrja egybe. 

Ha egyetlen okot kéne megnevezzek, hogy miért tartom művet annyira nagyszerűnek, egyértelműen az lenne, hogy mind a mai napig nem tudom eldöndenti, hogy a végkifejlet pozitív vagy negatív-e. Ez azért is jelentős dicséret, mert egymásnak ellentmondó körülmények között is nagyon könnyen alakítok ki megalapozott véleményt. Például szilárd meggyőződésem, hogy a könyv főszereplője sosem alakult át semmilyen bogárrá, annak ellenére hogy az első szám, első személyű elbeszélője részletesen leírja például a plafonról való lógást. Erre történelmi tények és több részlet is utal a könyvben, amiket itt nem fejtenék ki, abban a reményben, hogy az Olvasó kedvet kapott a könyv elovasásához, és saját maga bukkanhat rá az árulkodó részletekre.

Bedő Eszter, a Széchenyi István Gimnázium diákjának ajánlásai

Kelly Oram : Szívzűrterápia strébereknek

 

Ismételten egy gimis szerelmi történetbe csöppenünk Kelly Oram : Szívzűrterápia strébereknek című műve által. A könyv a két főszereplő, Avery és Grayson szemszögéből mutatja be a történetet. Avery egy visszahúzódó, úgymond stréber lány aki mindig is szerelmes volt legjobb barátjába Aidenbe. A fiúnak fogalma sincs erről és amikor közli a lánnyal, hogy barátnője van és arra kéri, hogy kevesebbet lógjanak együtt, a lányban egy világ omlik össze.  Grayson, Aiden bátyja pontosan a lány ellentéte. Ő a suli legmenőbb pasija és kosár csapatban is játszik. Amikor Avery összeomlik, kocka  létére a tudományba menekül és elkezd egy kísérletet végezni, amely arról szól, hogy az összetört szív csak akkor gyógyul meg, ha átmegyünk a gyász hét fázisán. Ehhez kell egy külső megfigyelő. Ő lesz Grayson.

A srác olyan dolgokra veszi rá a gátlásos Averyt, amit a lány álmában sem gondolt volna. A két fiatal egyre több időt tölt együtt, kizárólag a tudomány érdekében! Azonban mégis elkezd köztük kialakulni valami és egy teljesen új kísérlet veszi kezdetét. A karakterek nagyon kidolgozottak, nagyon szerethetők. Avery karaktere különösen közel áll hozzám, hiszen olyan szerethető és ártatlan, teljesen bele tudtam élni magam a szerepébe. Aiden és Avery kapcsolatáról nem tudunk meg sokat, de ez épp elég ahhoz, hogy megértsük a két ember közötti viszonyt és azt, hogy Avery miért hiszi azt, hogy szerelmes Aidenbe.

A könyvet már a kísérlet miatt is érdemes elolvasni. Izgalmas és letehetetlen olvasmány. Amikor először olvastam azt gondoltam, hogy a megszokott tiniregény a megszokott szereplőkkel, de nem az. Például Grayson barátai mind kedvesek és segíteni próbálnak a lánynak. Avery és Grayson kapcsolata sem a megszokott módon alakul.

Én imádtam a regényt, nekem nagyon tetszett. Ajánlom mindenkinek aki szereti a gimis szerelmi történeteket!