Párnakönyv - angol-holland-francia filmdráma

Rendező: Peter Greenaway
Főszereplők: Vivian Wu és Ewan McGregor


"... A Párnakönyv érzelmi célja az, hogy miközben nézzük azonosuljunk és együtt érezzünk a gyermekkorban kialakuló testi érzelmi szenvedélyekkel, amelyek átvihetők a felnőttkorra, hogy buja virágba szökkenjenek (hisz végül is szerelmi történetekről van szó). A film intellektuális témája a test, mint szöveg, és a szöveg, mint hús... Biztos vagyok abba, hogy semmik vagyunk, ha nem vagyunk hús. Hiszem, hogy ünnepelnünk kell ezt a testiséget." (Peter Greenaway, 1984)


Amikor Nagiko még kislány volt, a legnagyobb kalligráfusok között tartották számon édesapját, aki beavatta őt is a testfestészet titkaiba. Az édesapa gyengéd születésnapi üdvözletet ír lánya arcára.


Nagikóban különös, erotikus izgalmat kelt, ha szeretői az ő testére írják kalligrafikus üzeneteiket. Hongkongban beleszeret egy angol fordítóba, s Jerome ráveszi, hogy a lány írjon az ő testére. Az írást elviszi egy kiadóhoz. A szerelmesek azonban összevesznek, Jerome öngyilkos lesz. Nagiko gyászában verset ír Jerome testére, és úgy temeti el. A kiadó azonban exhumáltatja a fiú tes- tét, és lenyúzott bőréből párnakönyvet készíttet. Nagiko mindent elkövet, hogy a párnakönyvet megszerezze.