Fürstenfeld, Bécs, Graz - könyvtárak

A MKE Fejér megyei szervezetének október 20-21-i ausztriai kirándulásáról

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Fejér megyei szervezete október 20-21-én két napos ausztriai kirándulást szervezett. A kirándulás programjának része volt a Bécsi Főkönyvtár, a Grazi Egyetemi Könyvtár látogatása, egy kis városnézés, séta és kikapcsolódás.

Szállodánk Szállodánk "Tök-kút" a főtéren "Tök-kút" a főtéren

A könyvtár A könyvtár  


 

 

 

 

Szállásunk egy igazi „tüchtig” osztrák városkában, Fürstenfeldben volt. Innen indultunk a bécsi és a grazi kirándulásra és itt volt a vacsora is. A vacsora jellegzetessége volt, hogy minden, ami az asztalra került a környező parasztgazdaságokban készült. A kisvárosban kis könyvtár működik, igazi barátságos, családias hangulatban.

A főkönyvtár bejárata A főkönyvtár bejárata

A főkönyvtár épülete A főkönyvtár épülete A klasszikus Bécs A klasszikus Bécs

 

 

 

 

 

 

A Bécsi Főkönyvtár (Buecherein Wien) 2003-ban költözött új épültbe. Az épület modern, célszerű épülete szokatlan módon egy közlekedési csomópontban helyezkedik el, így a városból bárhonnan egy órán belül elérhető. A könyvtár két kerület határán fekszik, amelyik közül az egyikben a legmagasabb a bevándorlók száma. A könyvtár látogatóinak zömét a fiatalok és bevándorlók alkotják, a könyvtárhasználók 80 %-a a 27 alatti korosztályhoz tartozik. A főkönyvtárhoz 40 kisebb könyvtár tatozik, a 340 000 könyvtári dokumentum 20%-a DVD, CD, hangzóanyag stb. A közel 30 ezer beiratkozott olvasó a főkönyvtárban akár önmaga is elvégezheti a dokumentumok kölcsönzését a digitális kölcsönző pultoknál.

Az olvasóterem Az olvasóterem Egy kódex a gyűjteményből Egy kódex a gyűjteményből Ez is olvasóterem Ez is olvasóterem  

 

 

 

 

 

A Grazi Egyetemi Könyvtárat (Universitet Bibliothek Graz) elődjét 1585-ben a jezsuiták alapították. A mai épületben a klasszikus olvasóterem mellett a tanuláshoz, az információszerzéshez a legmodernebb eszközök, adatbázisok, internetezési lehetőségek is rendelkezésére állnak a 25 ezer diáknak. Az állomány fele raktárakban található, ezért a könyvtár honlapján keresztül van lehetőség arra, hogy a kiválasztott műveket előre megrendeljék az olvasók. A modern nyomtatott és elektronikus dokumentumok mellett a könyvtárnak kódexekből, ősnyomtatványokból is van különgyűjteménye.

Kapcsolódó linkek: