ÚJRAOLVASÓ: Jézus menyasszonya (novella)

70 éve született HAJNÓCZY PÉTER, „A magyar irodalom ködlovagja” (Mészöly Miklós)

... a külföldi vadászok nem mindenkire emelnek puskát, és nem mindenkit tömetnek ki: nagyon is válogatnak, mivel a vadászjegy méregdrága, és csupán két felnőtt kilövésére szolgál.”

„A Jézus menyasszonya abszurd története egy képzeletbeli kisvárosban játszódik, ahol vadászati engedélyt árusítanak külföldi vadászoknak a város bennszülött lakói. E félelemmel teli légkörben egy banális szerelmi történet indul el: a főhős fiatalember megismerkedik a moziban egy magányos fiatalasszonnyal. Néhány nap múlva rájön, hogy az asszony a vadászok és a vadászati engedélyt kiállító hatóság kezére akarja játszani őt. A bekövetkező tragédia méltó a kisregény fikciójához.” (Legeza Ilona irodalmi honlapja)

„Az ember az egyetlen lény, akinél a létezés megelőzi az esszenciát, a lényeget. Ebből van, hogy az ember saját lényegét, kiteljesedését önmaga valósítja meg, amikor választ a különféle lehetőségek közül. Az ember az, amivé önmagát teszi. A választás kötelezettsége szorongással jár, mert az emberi akarat korlátlanul szabad, semmi sem determinálj, de ebből az is következik, hogy a választás pillanatában tökéletesen egyedül vagyunk. Egyedül vagyunk könyörtelenül, az ember szabadságra ítéltetett.”

A Jézus menyasszonya Hajnóczy utolsó novellája, 1981-ben jelent meg.

Kapcsolódó linkek: