Herrndorf, Wolfgang: Csikk

„Miért akartam vele elmenni (…)? Mert életemben legalább egyszer nem akartam unalmas lenni."

Wolfgang Herrndorf Wolfgang Herrndorf

 

2010. Nyár. Berlin. Maik Klinberg, egy tizennégy éves kamasz, aki mérhetetlenül unalmasnak tarja magát és egész életét. Ráadásul beleszeret az osztály egyik legszebb és legmenőbb lányába, Tatjanába, aki annyira levegőnek nézi, hogy még a több száz fős szülinapi partyjára sem hívja meg. A vakáció sem tartogat számára semmi izgalmat, két hétre egyedül marad hatalmas házukban: édesanyja alkohol elvonókúrára megy, édesapja, aki csőd előtt álló ingatlanos, a szeretőjével megy nyaralni. És ha ez nem lenne elég, rátapad az osztály „legcsövesebb” és legrosszabb tanulója, az orosz származású Andrej Csicsacsov, becenevén Csikk.

Lopott Lada, Havasföld, lövöldözés, Isa, balesetek...Hogy lesz ebből mégis Maik eddigi életének legjobb nyara?

Tanulhat egymástól két ilyen különböző közegből érkezett fiatal? Segíthetnek egymásnak átvészelni az amúgy is zűrös, önértékelési és egyéb tini gondokkal teli éveket?

„Kicsi korom óta azt tanította az apám, hogy a világ rossz. A világ rossz, és az emberek is rosszak benne. Ne bízz meg senkiben, ne állj szóba idegenekkel, satöbbi. Ezt mesélték a szüleim, ezt mesélték a tanáraim, és ezt mesélték a tévében is. Ha belenézel a hírekbe: rosszak az emberek. Belenézel a Spiegel tévébe: rosszak az emberek. És talán ez igaz is, az emberek 99 százaléka tényleg rossz. Azért furcsa: mert Csikk és én az utazásunk alatt szinte csakis azzal az egy százalékkal találkoztunk, akik nem rosszak.”

(az ajánlást készítette: Pokornyi Orsolya)