ÚJRAOLVASÓ: Ábel-trilógia

115 éve született TAMÁSI ÁRON, aki "azt is látta, ami nem látható" (Hegedűs Géza)

Tamási Áron, Ábel-trilógiájának első kötetét - Ábel a rengetegben - 1932-ben jelentette meg a Brassói Lapok újság, több mint kétszáz részletben. Folytatásai, Az Ábel az országban, valamint az Ábel Amerikában kötetetek 1933-ban és 1934-ben láttak napvilágot.

”Ha jól jut eszembe, három hónap alatt írtam meg az Ábel a rengetegben című könyvet, melynek sorsáról álmomban sem gondoltam, hogy születésétől kezdve mostanáig kétszáztizennégyezer példányban fog megjelenni. Nagy merészséggel csak arról ábrándoztam, hogy két – vagy háromezer példányban valahol és valahogyan meg tudjon jelenni. (Tamási Áron: Vadrózsa ága. Szépirodalmi Könyvkiadó, Bp., 53 p.)

A történet az 1920-as években Erdélyben, a Hargitán játszódik. Ábel egy szegény parasztcsalád tizenöt éves fia, aki szűkös megélhetésük miatt dolgozni kényszerül, és messze kerül családjától. A havasokban, a szomszéd város bankjának tulajdonában lévő erdőre kell vigyáznia. Csak önmagára, és éles eszére számíthat. Édesanyja halála, és a magányosan eltöltött hosszú idő, a történet végére felnőtté kovácsolja Ábelt. A történet folytatásában Kolozsvárra veti az élet, ahol egy teljesen más világban találja magát. Egy kuruzsló-fogász házához kerül, ahol a könnyű pénzszerzés mellett a szerelemmel is megismerkedik. A trilógia befejező részében Ábelt útja Amerikába vezeti, ahol a nagyvilági rengetegben ráébred, hol is az ő valódi helye.

Mindhárom kötet megfilmesítése Mihályfy Sándor nevéhez fűződik, a főszereplő Ábelt, Ilyés Levente játssza.

Kapcsolódó linkek: