ÚJRAOLVASÓ: Krúdy Gyula: Szindbád-történetek

"... történetek, amelyeket fiatal nők és ifjak itt-ott tán hitetlenkedve olvasnak."
A Szindbád-történetek első darabja, a Szindbád ifjúsága 1911-ben jelent meg, a Pesti Napló januári számaiban.

„E borongós férfiarc, a mély kutakhoz hasonló dióbarna szemek, a kissé félszeg, gőgös, az élettől megvert tartás: Szindbád, az ezeregyéj meséinek fantasztikus hajósa. Hótakarta mezőkről ezüstcsengős szánon érkezik Szindbád úr, prémes bekecs van rajta és a bekecs alatt egy ismeretlen tárna, csupa drágaság. Szindbád úr szíve dobog. Ennek a furcsa, rajongó, fáradt, lelkes, csudás harmóniájú, fájdalmasan vonagló szívnek a történeteivel lepte meg Krúdy Gyula az eseménytelen magyar litteratúrát.”

(Borsszem Jankó: A fantasztikus hajós. In.: Krúdy világa. Osiris Kiadó, Bp., 2003. 126.o.)

„A legtöbb író gyakran veszi önmagát modellnek a regényeiben, ezért sokáig gyanúsítottak azzal, hogy például a Szindbád alakját magamról rajzoltam. Nem, kérem, én egyetlen regényemben sem írtam magamról, mert nem tartom elég érdekesnek a személyemet az olvasók érdeklődésére. Szindbád voltaképpen egy vidéki barátom volt, bizonyos S. S., aki – nekem dolgozott. Nem láttam hónapokig, akkor hirtelen megjelent egy csomó friss történettel a szobában. A jegyzeteit felolvasta kalandjairól, élményeiről, persze néha lódított is az öreg.”

(Szabó Ede: Krúdy Gyula alkotásai és vallomásai tükrében. Szépirodalmi Könyvkiadó. Bp., 1970. 113.o.)

Krúdy Gyula műve alapján 1971-ben Huszárik Zoltán forgatott filmet, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva és Dajka Margit főszereplésével. A Filmmúzeum nézőinek szavazata alapján, a Szindbád lett minden idők legjobb magyar filmje, a 2010-es „A Nagy film” felmérés szerint. A film, DVD formában kölcsönözhető könyvtárunkban.

Kapcsolódó linkek: