ÚJRAOLVASÓ: Herman Melville: Moby Dick a fehér bálna (regény, 1851)

195 éve született Herman Melville amerikai író
Vannak olyan különös időszakok és alkalmak ebben a furcsán zűrzavaros históriában, amit életnek nevezünk.”

„Moby Dick, a Fehér Bálna története világsiker lett. Földünk minden táján számtalan kiadatást ért meg, de a titokzatos fehér bálna története megmozgatta a filmrendezők fantáziáját is. A fehér bálna története az újvilági széppróza legtöbbet elemzett műve. Ennek oka az alkotása hallatlan sokrétűsége.

Amikor a Moby Dick hajója, a Pequod nekivág a tengernek, hogy az „új föld és új menny” látomását valóra váltsa, már érezzük, küldetése tragédiába fullad. A regény kulcsalakja és médiuma Ishmael.

Ám ki is ő voltaképpen? Radikális reformer, a rabszolgaság eltörlését sürgető mozgalom harcosa? Avagy melankolikus ifjú, aki életuntságát elűzendő szállt hajóra? Idős tengerész, aki az évek távlatából tekint vissza ifjúkorának e szörnyű kalandjára? Természettudós, akit a cetológia búvárlása vitt a déltengerekre?...A páratlan meseszövés nemcsak a történettel tartja fogva olvasóit, de betekintést enged egy letűnt világba, a bálnavadászat hősi korába, amikor egész fizikai erejüket latba vetve még szemtől szembe küzdött ember és bálna.”

(Tóth Csaba, Utószó)

A regényből először 1956-ban készítettek filmet, majd ezt követően többféle feldolgozás is készült belőle >>

Kapcsolódó linkek: