VERNE és MŰVEI - Dr. Baráth Károly főorvos előadása

Május 19-én, pénteken 18 órakor szeretettel várunk minden érdeklődőt dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvos, Verne Gyula életéről, munkásságáról, könyveinek magyarországi, francia és német megjelenéseiről szóló előadására!

Dr. Baráth Károly

szülész-nőgyógyász főorvos előadása

VERNE és MŰVEI

Verne Gyula életéről, munkásságáról és
könyveinek magyarországi, francia és német megjelenéseiről
 

május 19-én, pénteken 18 órakor

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


"Minden, amit kitalálok, minden, amit elképzelek, a valóság alatt marad, mert eljön majd a pillanat, amikor a tudomány alkotásai túltesznek a képzelet szüleményein."                                                                                                                              Jules Verne

Jules Gabriel Verne francia író nevét nálunk nemzedékről nemzedékre magyarosan Verne Gyulának írjuk és mondjuk. A magunkénak tudtuk, ahogy magukénak tudták az angolok, németek, oroszok, amerikaiak. 1828. február 8-án született Nantes-ban. Az ifjú Jules gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte, legjobban a matematika, a földrajz és az irodalom érdekelte. 11 éves korában romantikus kalandvágyának engedve megszökött otthonról, s hajósinasnak szegődött egy Indiába tartó vitorlásra. Szerencséjére apja még időben leszedte a hajóról, s némi pedagógiai célzatú verés után megígérte szüleinek, hogy ezentúl csak képzeletben utazik.
 

Verne a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A munka mellett a hajózás volt a fő szenvedélye. Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció.

"Páratlan népszerűségének titkát egyre kutatják az irodalomtudósok, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy akár ismert földrajzi helyekre, akár képzeletbeli tájakra kalauzolja olvasóit, ezt szelíd humorral, rendkívül plasztikus képekkel és érzékletes leírásokkal teszi. Kutatók megszámolták, hogy összesen száznyolc fantasztikus tervet és találmányt említ munkáiban, melyek közül csaknem hetven már megvalósult, köztük az űrhajó, a televízió, a gépfegyver, a légkondicionálás, az atombomba, a hangosfilm. Ugyanakkor a tudományos-technikai fejlődés átkait is megjósolta: a környezetszennyezést, egyes állatfajok tömeges kipusztítását, a nagyvárosi szmogot és az olajfoltos tengereket."

Múlt-kor történelmi portál >>