Ez történt a KÖNYVKLUB márciusi találkozóján

Következő találkozónkra április 18-án fél ötkor kerül sor, amikor a következő könyvekről beszélgetünk: Kései párbeszéd, A kislány, aki lenyelt…, Senki madara, Lány gyöngyfülbevalóval, Kőbe vésett történet, Tulipánláz.

Márciusi találkozásunkon először Judit beszélt Barry Messze, messze című regényéről. A könyv Willie Dunne, egy ír fiatalember életét mutatja be. Judit szerint a könyv tömören és hatásosan mutatja be az 1. világháború időszakát, a frontokat, a háború pusztítását, Írország és Anglia viszonyát. A lövészárkok világának leírása, az esendő emberi sorsok, a közelharcok szörnyűségei mellett a regény bemutatja a fiatal és ártatlan Willie életének meghatározó érzelmeit, kapcsolatait, élményeit. Judit szerint az 1. világháború legpusztítóbb eseménye a mustárgáz bevetése volt, mely a főhős életére is hatással volt. Judit szerint megrendítő, sokat mondó történet Barry regénye.


Ezután Ica következett, aki éltének fontosabb eseményeihez kötve beszélt olvasmányélményeiről és arról, hogy mi mindenhez kapott ösztönzést a könyvek révén.

A „hagyományos” lányregények közül (Janikovszky Éva, Kertész Erzsébet) Bozzay Margit Egy pár selyemharsinya című könyvére még ma is szívesen emlékszik vissza és az indiánregények sem maradtak ki a sorból. Középiskolában volt egy tanára, aki kedvelte a krimiket, így hát következtek a klasszikusok: Christie, Chandler, Doyle. A krimik olvasásának két „következménye” lett: Ica megnyert egy krimis vetélkedőt és megjelent az életében a valós félelem a bűntettektől. A magyar krimiszerzők közül Mattyasovszky Jenő Hód-könyveire mindannyian jól emlékszünk.

A Bronte-nővérek, Stefan Zweig, Steinbeck, Solohov, Truman Capote könyvei mellett Ica szívesen olvasta a Világjárók című sorozat köteteit.

Lomb Kató Így tanulok nyelveket című könyve erős ösztönzést adott Icának, hogy immár felnőtt fejjel nyelvet tanuljon. Elmesélte, hogy nyelvtanárától kapott egy amerikai címet, hogy a levelezés segítse a nyelvtanulását, nyelvgyakorlását. A kapcsolat még ma is tart, sőt két éve sor került a személyes találkozásra is. Kiderült, hogy ma már mindannyian fontosnak érezzük a nyelvtudást.  Beszélgettünk arról is, hogy idősebb korban nehezebb nyelvtanulási lehetőséget találni. Magdi jelezte, hogy őt azzal utasították el, hogy a módszerek, a tankönyvek inkább a fiatalok világához kapcsolódnak. Ica azt is hiányolta, hogy nem talált olyan közösséget, ahol találkozhatna másokkal és gyakorolhatná a nyelvet, kötetlen, hétköznapi beszélgetéseken keresztül.

Életrajzi könyvek közül legutóbb Steve Jobs életével kapcsolatos könyv volt rá nagy hatással. Icát egy Rodin életével kapcsolatos könyvből motiválta, hogy közelebbről is megismerkedjen a képzőművészettel. Nyitottságára jellemző, hogy évekig tagja volt egy kerámiaszakkörnek.

Csáth Géza naplói és A Wall Street farkasa című könyvek elgondolkoztatták, hogy mennyire más a két kor, hogyan változott a kábítószerek használatának motivációja, gyakorlata. Uris könyvei ösztönözték az arab világ megismerésére. Ica szerint Kerékgyártó regényei reális látleletei a rendszerváltás történéseinek, Robin Cook orvoskrimijei pedig izgalmas, érdekes olvasmányok. Végezetül Ica arról beszélt, hogy kíváncsian kezdi el következő könyvét, Donáth Mirjam Mások álma című memoárját.

Áprilisi találkozásunk témája a férfi-nő kapcsolat sokfélesége. Hogyan mesélnek erről a különböző alkotók? Más-e a szerelem a reneszánsz korban és napjainkban? Mit szól egy közösség, a család az időskori szerelemhez? Mindehhez ajánlott olvasmányaink: Kései párbeszéd, A kislány, aki lenyelt…, Senki madara, Lány gyöngyfülbevalóval, Kőbe vésett történet, Tulipánláz.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk április 18-án, szerdán délután fél ötkor!

 a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa