UHU - megújult a könyvtár homlokzata

2018. július 12-én megújult a könyvtár homlokzata. Ezt mindenkinek látnia kell! Az alkotó: Páhi Péter. Köszönjük!

"Több ponton is megújult a József Attila Könyvtár homlokzata a közelmúltban. Elsőként a kerékpártároló került sorra, ami már nem tudta a funkcióját betölteni a körülmények miatt." A beugró elé zárható rács került, így már a könyvtárlátogatók biztonságban tudhatják a kerékpárjaikat, de még a kisgyermekes anyukák is hasznát vehetik, lesz hová tenni a babakocsit. "A kerékpáros közösségekben már terjed is a híre."

"A másik kiemelt feladat a sárga kerámiaburkolatú homlokzat volt. Az első ötlet az volt, hogy a könyvtári tevékenységgel kapcsolatos festmény kerüljön oda. Leültek egyeztetni Szabó Imrével, a város főépítészével, akinek a szakmai véleménye az volt, hogy a sárga kerámia hozzátartozik az épülethez, valamilyen formában meg kellene tartani. Természetesen a cél az volt, hogy a modern viszonyokhoz jobban illeszkedjen, kifejezze, hogy könyvtár működik az épületben, és lehetőség szerint hasznos is legyen, lehessen hirdetést elhelyezni rajta. Így aztán Páhi Péter képzőművésszel közösen kitalálták, milyen látványelemmel dobhatnák fel a 44 éves épület homlokzatát.

A végeredmény az lett, hogy fém kereten fémszobrászati elemekkel mutatják meg a Gutenberg-galaxisra jellemző elemeket. Ennél jobbat nem is találhattak volna ki a vas városában, ahol az acélszobrász alkotótelep bölcsője ringott. Ráadásul az alkotás újrahasznosított anyagokból készült, a stílust úgy is nevezik, hogy kacatszobrászat. Közelről megszemlélve nagyon ötletes megoldások fedezhetők fel, és az esztétikai összkép is tökéletes."

Balla Tibor: Megújult a József Attila Könyvtár arca, Dunaújvárosi Hírlap 2018.07.18. >>
 


Így készült....