Regény egy család tündökléséről és hanyatlásáról

Október 24-én fél ötkor a Thomas Mann első regényéről, A Buddenbrook ház című műről beszélgetünk a könyvklubban. Milyen volt egy család három generációjának élete a polgári kereskedővárosban, Lübeckben a XIX. században?

Szeptember 26-i találkozónkon a bűnesetek álltak beszélgetésünk középpontjában. Az általunk olvasott művekben ((Margaret Atwood: A vak bérgyilkos, Csabai László: Szindbád, a detektív, Lukasz Orbitowski: Egy másik élet, Cserna-Szabó András: Sömmi, Peter Mayle: Hajsza Cézanne-ért, Márton László: Hamis tanú, Asperján György: A Labancz Anna-gyilkosság) minden fontos ismérv megtalálható, amely a krimiket jellemzi: bűn, nyomozás, bűnhődés. Ám mégis valamiben mások ezek a művek, mint a hagyományos megszokott, klasszikus krimik.

Asperján György könyve egy valódi bűnügyet dolgoz fel, utánajárva minden fellelhető dokumentumnak, bizonyítéknak. A bűnügynek mind a mai napig nincs elítélt elkövetője, pedig az író szerint minden jel egy ember felé mutat. Maját mélyen érintette, hogy nem született ítélet, a bűnös „megúszhatta”, sőt a könyv miatt a szerzőt beperelték és kártérítést kell fizetnie.

A vak bérgyilkos című könyv nem dokumentumregény, bár háttérként valós eseményeket is feldolgoz, hanem családregény. Margaret Atwood mesterien szövi a szálakat egy titok körül, mely szinte a család minden tagjának életét befolyásolta, megváltoztatta. A klasszikus krimi is szerepel a regényben, igazi ponyvák, melyeket az egyik szereplő ír, és történetekbe mi is beletekinthetünk. Juditnak nagy élmény volt a könyv, bár a szövevényes szálakat követni nem volt mindig egyszerű.

Igazi könnyed, kellemes olvasmány volt Peter Mayle regénye, amelynek középpontjában a képhamisítások ügye áll, emellett pedig jóféle ételeket és italokat fogyasztanak a szereplők, sőt néhol még egy-egy recept is „becsúszik”. Magdi Cserna-Szabó András Sömmi című könyvét is elolvasta, amely Rózsa Sándor és a korabeli betyárvilág „látlelete”, túlzásokkal, legendákkal, kitalációkkal is bővített története. „Szörnyű világ volt” - így összegezte véleményét Magdi.

Ötödik könyvünk főhőse Szindbád, aki a Krúdy-hőshöz hasonlóan számos kalandon esik át. Igaz, nem elsősorban a szép lányokkal és asszonyokkal keveredik bonyodalmakba, hanem a bűn világa az ő színtere. Nyárligeten, a XX. század elején kezdi a frissen végzett, fiatal detektív a munkáját. Intelligencia és empátia a fő tulajdonságai – mondta Anita. Csabai László könyvének egyik fő erénye a cselekményesség mellett a nyelvezete és a meseszövés ritmusa.

Ildikó még nem ért végére az Egy másik élet című regénynek, de arról már van élménye a könyv alapján, hogy az emberi gonoszság végtelen tud lenni és a lélek, a jellem fejlődésének útja kifürkészhetetlen.

Márton László Hamis tanú című regénye igazi remek szatíra. Éva felkészülten, sok-sok idézettel támasztotta alá, hogy a képmutatás, a propaganda, a kisstílű politikai-gazdasági érdekek hogyan képesek manipulálni a történéseket, az emberek ítéletét, véleményét.

a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa