Rómából Dunaújvárosba - SZERB ANTAL EST Prieger Zsolttal és vendégeivel

Prieger Zsolt Szerb Antal-estje. A vendégek között üdvözölhetjük Nagy Ákos dunaújvárosi születésű zeneszerzőt és Hámori Gabriella színésznőt. Szeretettel várunk minden érdeklődőt január 24-én, csütörtökön 17 órakor a Felnőttkönyvtárba.

Különleges irodalmi est

Prieger Zsolt zenész és újságíró, aki a közelmúltban virtuális Szerb Antal Társaságot is alapított, Hámori Gabit, a kiváló színésznőt s nem mellesleg éppen Szerb Antal-filmre készülő alkotót, illetve egy különleges meglepetésvendéget hívott el e délutánra, hogy velük együtt idézze fel Szerb Antal emlékét és gondolkodását, leginkább az Utas és Holdvilágra koncentrálva. Lesz filozófia, sorselemzés, férfi-nő-szerep, szerelem, humor, minden, amit csak a titokzatos, sokoldalú, sármos, majd mindenki által szeretett és ezerféleképpen értelmezhető könyvimádó Szerb tartogathat számunkra.

Részlet a győri rendezvény "meghívójából" >>


Szerb Antal Utas és holdvilág című művének értelmezése az évkör és ünnepeinek segítségével  >>


Prieger Zsolt olvasásról, irodalomról

"Egy nem is olyan régi Gyárfás Dorka-interjúban azt mondtad, hogy "Szerb Antal a legjobb médium, egy igazi sármőr, egy joggal imádott ember, aki népinek és urbánusnak, fiatalnak és öregnek egyaránt azt üzenheti, hogy az olvasás szexi". Szerinted miért fontos, hogy egy író (alakja) vagy egy-egy alkotás azt üzenje nekünk, olvasni szexi?
- Az olvasás, az elmélyedés ma mindennél fontosabb. A csönd is, amiben kizárva a mindenhonnan ömlő szemetet, csak az irodalmat, a filozófiát, vagy akár a teológiát fogadjuk be és egy magasabb dimenzióba jutunk. Ma minden olyan elviselhetetlenül harsogó, nagy szükségünk van hát a csöndre és a betűkre. A “szexi" tehát inkább ezt jelenti, hogy az okosság vonzó, de egy bombasztikus kijelentés talán nagyobb hatást ér el, mint ha azt mondanám mindig, hogy “legyél csendben egy kicsit és vegyél le a polcról egy könyvet". 
...

Újságírói karriered során sokat foglalkoztál irodalommal?
- Egyfolytában. Nincs csodásabb feladat, mint az irodalmat közel vinni az emberekhez. Ezért csinálok irodalmi esteket is, nemcsak Szerb Antalról, hanem Charles Bukowskiról vagy éppen Pilinszky Jánosról."

Ihász Nóra: Szerb Antal-délutánt szervezett az Anima Sound System frontembere és a Rómer Könyvklub Győrben >>
 

Kapcsolódó linkek: