A könyvklub következő vendége: őfelsége pincére

2018 utolsó találkozóján, december 19-én (szerda) fél ötkor Bohumil Hrabal elgondolkodtató regényéről beszélgetünk a könyvklubban.

Novemberi találkozónkon William Faulkner, amerikai író regényeiről beszélgettünk. Közös élményünk volt, hogy nem könnyű olvasni Faulkner történeteit, hiszen sok bennük a tér- és idősíkok váltakozása, ugyanarról az eseményről a szereplők különböző módon számolnak be, többnyire belső monológok formájában.

A Megszületik augusztusban (új fordításban: Augusztus fénye) két ember, Lena és Buch találkozása, rajtuk keresztül ismerjük meg Bruch és Joe Christmas történetét. Talán Joe Christmas útja a legérdekesebb, akiben néger vér is lehet, ami a korabeli amerikai délen benső konfliktusokat, identitásválságot jelent Joe számára. A történetben számos szereplő felbukkan pl. a fanatikusan vallásos nevelőapa, Joe első szeretője, Lena családja stb. Judit arról beszélt, hogy számára érdekes figuraként maradt meg a kisvárosi tiszteletes, Hightower alakja, aki a családi múlt, a polgárháborús emlékek megszállottja volt.

Magdi számára a Sartoris című regény legemlékezetesebb jelenetei  a karácsonyhoz és a  kegyetlen hideghez kötődtek. Elgondolkodtató volt a tanyavilágban élő, csak férfiakból álló nagycsalád vagy a hihetetlen szegénységben tengődő néger család élete.

A hang és a téboly című könyv sajátos módon elmesélt családregény, amely különös karakterek története. Érdekesnek találtuk az anya alakját, aki mintha mindig ki akarna vonulni a világból, a valóságból. Ildikó jegyezte meg, hogy ez egyfajta  menekülés, Benji,  súlyosan fogyatékos fiú miatt.

Néhány könyv, melyek valamilyen módon köthetők Faulkner írásaihoz: Toni Morrison és Sue Monk Kidd regényei, vagy Philip Roth Szégyenfolt és Doris Lessing Dalol a fű című könyvei.

A találkozó második felében Éva mesélt önmagáról és olvasmányairól. Emlékezetesek volt és maradt számára Fazekas Anna Az öreg néne őzikéje című mese, később nagy élmény volt számára Puskin Anyeginyje vagy Tolsztoj Feltámadás című regénye. Az utóbbihoz kötődik az a kedves emlék, mikor a tanár a „feltámadtál már?” kérdéssel fordult a pad alatt olvasó Évához. Margaret Mitchell Elfújta a szél című regénye ma is kedves Évának, számára ez a történet elsősorban küzdésről szól.

A találkozó végén Judit elmesélte, hogy unokájával abban állapodtak meg, hogy az lesz a karácsonyi ajándékuk egymásnak, hogy mind a ketten elolvassák Thomas Mann Marió és  varázsló című kisregényét és beszélgetnek róla. „Magán könyvklub lesz" mosolygott Judit. Az ötlet Magdinak is nagyon megtetszett, szeretné ő is megvalósítani.

Decemberi találkozónk témája Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regénye lesz. A cseh-morva író nevét nem csak könyveiről (pl.Táncórák idősebbeknek és haladóknak, Tükrök árulása, Bambini Prága) ismerhetjük, hanem Jiri Menzellel közös filmjeiről is (Hóvirágünnep, Sörgyári capricco, Szigorúan ellenőrzött vonatok)    

                                                                                                         a beszámolót készítette: Katona Zsuzsa