Képek Dunaújváros sportéletéből: 1950-2002 - Megvásárolható a könyvtárban!

Megvásárolható a könyvtár nyitvatartási idejében a Képek Dunaújváros sportéletéből: Válogatás a József Attila Könyvtár sportfotóiból: 1950-2002 című kiadványunk! A képes sporttörténeti könyv ára: 5000 Ft.

Képek Dunaújváros sportéletéből:
Válogatás a József Attila Könyvtár sportfotóiból: 1950-2002


"Sok szemléletes kép- kevés szöveg”
 

Dunaújváros közösségi életének mindig is szerves részét képezte a sport. A város lakói aktív résztvevőkként vagy nézőkként örömmel kapcsolódtak be a különböző rendezvényekbe az elmúlt évtizedek során, és nem csupán a legnagyobb sikerek idején.

A könyv elsősorban azért született, hogy számba vegye a 2000-es évek elejéig terjedő időszak dunaújvárosi sporteredményeit, képekben villantsa fel Dunaújváros sportéletének nagy pillanatait, bemutassa a sikereket és a sikerhez vezető utat.

A képes múltidézésen túl a kötet az eredményekkel, személyekkel, eseményekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésének, rögzítésének szándékával készült, így a jövőben a sporttörténet iránt érdeklődő szakmai és nagyközönség számára nem csupán emlékeztetőként, szemet gyönyörködtető élményként, de adattárként is hasznos kézikönyv lehet.

Az idősebb korosztály számára mosolygós-könnyes múltidézés, a fiatalok számára pedig egyfajta „példatár” szeretne lenni a kiadvány: lássák, ismerjék, meg a korábbi remek sportembereket, legyenek büszkék rájuk, és tekintsék őket példaképeiknek!


A kiadvány megjelentetésére Dunaújváros Megyei Jogú Város 2018. évi közművelődési pályázata biztosította a pénzügyi forrást. A sporttörténeti album képanyagát a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE archív fotóinak digitalizálásával a József Attila Könyvtár képtárába került gazdag sportfotógyűjtemény szolgáltatta. A képeskönyv ebből a kincsestárból kíván megjelentetni egy válogatást, „sok szemléletes kép- kevés szöveg” mottóval. A kiválasztott képek bemutatják a város sporttörténetének legjelesebb alakjait, kiemelkedő eseményeit, a kiválasztás során azonban óhatatlanul szubjektív szempontok is érvényesültek. Semmiképpen sem kíván ugyanis rangsort felállítani ez a kiadvány, melyik sportsiker, melyik versenyző teljesítménye az értékesebb. Inkább közösen szeretnénk arra emlékezni, emlékeztetni, milyen sok kiváló versenyzőre, mennyi győzelemre lehetünk büszkék.


A könyv szerkesztése során ebből az anyagból válogattunk, bizonyos esetekben - ahol szükséges volt, és ahol lehetőségünk adódott rá –, saját anyagainkat egyéb forrásból származó felvételekkel egészítettük ki. A kötetbe választott fotók alapján az 1950-es évektől 2002-ig követhető nyomon a város sportéletének alakulása. Az anyaggyűjtés tizenöt sportágra kiterjedően történt. Szándékunk volt, hogy azokat a sportágakat is megmutassuk, amire már csak az idősebb városlakók emlékezhetnek. (műkorcsolya, sárkányrepülés...) A könyv fejezetei képeken keresztül mutatják be egy-egy sportág történetét: felidézik a fontos eseményeket, kiemelkedő sportvezetőket, edzőket, a legeredményesebb sportolókat - az olimpiai keret tagjait, a nemzetközi versenyek, Európa-bajnokságok, világbajnokságok helyezettjeit.


Tizenhat interjú szerepel a kötetben, melyben sportáganként egy-egy kiválasztott sportoló, edző, sportvezető vall sportolói pályájáról, dunaújvárosi sikereiről, további életútjáról. A kiadvány törzsanyagát helyenként korabeli sajtóban megjelent cikkek egészítik ki.


A szép kiállítású sporttörténeti album megjelentetésével azt céloztuk, hogy összegyűjtve a dunaújvárosi sportélet legkiemelkedőbb személyeit, eredményeit, legfontosabb eseményeit - emléket állítsunk ennek az időszaknak, hogy a város lakói tudjanak róla, büszkeséggel emlékezzenek rá, a fiatalok pedig példát meríthessenek ezekből a nagyszerű teljesítményekből.


Részlet a könyv bevezetőjéből

 

A Képek Dunaújváros sportéletéből című kiadvány

megvásárolható a József Attila Könyvtárban, ára 5000 Ft.