Boldog szülinapot!

1974. november 4-én ünnepélyesen felavatták a Munkásművelődési Központ és Könyvtár épületét és másnap volt az első kölcsönzési nap itt, az Apáczai Csere János út 9-es szám alatti új könyvtárban! Az első napon közel ezer látogatót fogadtunk, a 393 olvasó több mint ezer kötet könyvet kölcsönzött.

"Megállapodás..."
Így kezdődött az a dokumentum, amely új korszakot jelentett a város könyvtárügyében - 1970

Az aláírók kijelentik, hogy Dunaújvárosban olyan közösen fenntartott közművelődési intézmény jöjjön létre, amely ... a közművelődési feladatokra rendelkezésre álló eszközök leggazdaságosabb felhasználásával a művelődéspolitikai feladatokat a legeredményesebben valósítja meg. A közösen fenntartott intézmény neve: Dunaújvárosi Munkás Művelődési Otthon és Központi Könyvtár.

Ünnepi beszédet mond Méhes Lajos Ünnepi beszédet mond Méhes Lajos "Az új intézmény példája az összefogás erejének." Méhes Lajos

Országos jelentőségű esemény színhelye volt 1974. november 4-én városunk: ezen a napon került sor a Munkás Művelődési Központ klubszárnyának és könyvtárának ünnepélyes megnyitására, ahol Méhes Lajos, a Szakszervezetek Országos Tanácsának tagja, a Vasas Szakszervezet főtitkára mondott ünnepi beszédet. Azután az átadási ünnepség vendégei - Takács Imre, Simó Tibor, Kondor Istvánné, Sudár Iván, Sárosi József, Sugár György, Sófalvi István, Borovszky Ambrus - megtekintették a munkásotthont, a modern könyvtárat, az ízlésesen berendezett előadótermeket, a technikával gazdagon ellátott szakköri helyiségeket és a hangulatos klubokat.

 

Könyvtár: olvasóterem, zeneszoba, játékszoba, "könyvbank", könyvligetek 

"Egyik ámulatból a másikba estünk. Színes bútorok, modern formák, korszerű berendezés mindenütt. Mind a felnőttkönyvtárban, mind a gyerekkönyvtárban a polcrendszer jónéhány, egymástól csak könyvek "falával" elválasztott csendes olvasózugot rejt, afféle könyvligeteket. A könyvtárosok a könyvtár valamennyi helyiségét sok munkával, szakszerűen és jó ízléssel rendezték be."

2137 négyzetméter alapterületével tágas helyet biztosít 50000 kötet könyvet magába foglaló szabadpolcos felnőtt kölcsönzőtér, 5000 kötetes olvasóterem, 20 és 50 férőhelyes folyóiratolvasó, helytörténeti kutatószoba mikrofilm-leolvasó készülékkel, zeneszoba gondosan összeválogatott 600 darab hanglemez és magnetofonszalag gyűjteménnyel. A földszinten gyermekrészleg 10000 kötetnyi könyvével, sok 100 ifjúsági folyóiratával, az ország egyik legnagyobb gyerekkönyvtára. Játékszoba, gyermekklub zenehallgatással, rádióhallgatással, diavetítéssel, mikroszkóppal, és episzkóppal várja a kicsiket és nagyokat. A felnőtt- és gyerekkönyvtár, a hivatali helyiségek füzére fogja közre a békéscsabai gördülő állványokkal felszerelt tömörraktárat. A könyvtár trezorja, a látogatók előtt láthatalan modern tároló, egy "könyvbank", amely 60000 kötet elhelyezését teszi lehetővé és könnyen mozgathatóvá.

Felnőttkönyvtár - Folyóiratolvasó Felnőttkönyvtár - Folyóiratolvasó Zeneszoba Zeneszoba Gyerekkönyvtár GyerekkönyvtárAczél Gábor: Felavatták a Munkásotthont; Kapunyitás után (Dunaújvárosi Hírlap 1974. november 6.)
Gerő Gyula: Ú könyvtárépület Dunaújvárosban (Könyvtáros, 1974/12., 723-726.o.)
Venesz Béla: Új könyvtár Dunaújvárosban (Fejér Megyei Könyvtáros, 1974/4.,3-12.o.)


Az első nap - „Üdvözöljük az olvasót tiszteletteljesen és csendes örömmel.” Szerb Antal

1974. november 5-én, az ünnepélyes házavató után egy nappal Szerb Antal gondolatának szellemében nyitotta ki először kapuit látogatói előtt az Apáczai Csere János út 9-es szám alatt az új könyvtár. Az első napon közel ezer látogatót fogadtunk, 393 olvasó több mint ezer kötet könyvet kölcsönzött. Az új helyen megnyílt könyvtár a város művelődésügyében új intézményként jelent meg, hiszen két nagy közművelődési könyvtári hálózat összevonásával jött létre az új könyvtári rendszer.: a József Attila Városi Könyvtár és a Vörösmarty Szakszervezeti Könyvtár kötetei, az újonnan beszerzett könyvekkel együtt az új könyvtárban már 150 ezer kötet várta az olvasókat.

Nyolcvanas évek: egyre több könyv, több olvasó - könyvkötészet - első fénymásológép

Könyvkötészet Könyvkötészet 1984-ben a tízéves évforduló évében egyre több könyv, több olvasó: 55 ezer felnőtt és 37 ezer gyermek kereste fel a Munkásművelődési Központ könyvtárát. Az olvasók 276 ezer kötet könyv és 4 ezer hanglemez közül választhattak. Az 1980-as évek végén már hanglemezeket is lehetett kölcsönözni.

A könyvtárbarát Balogh Gyula Bogumil, mint feltaláló 1986-ban elhatározta, hogy most már érdemben is tesz a könyvtárért. Megkezdődött az adománysorozata. Az első a könyvkötészet volt, amelyet több mint négyszázezer forintból hozott létre. Majd következett egy villanyírógép, majd 1989-ben egy fénymásológép, és a következő években sem feledkezett meg rólunk.

Kilencvenes évek: számítógépes kölcsönzés - önálló intézmény - József Attila Könyvtár - Internet

Számítógépes könyvkölcsönzés 1994 óta Számítógépes könyvkölcsönzés 1994 óta 1994. november elejétől - 3 éves előkészítő munka után - bevezettük a számítógépes kölcsönzési rendszert. Innentől kezdve egy olvasó hat könyvet vihetett ki négy hétre és lehetőség volt  a két hetes hosszabbításra is. Az új rendszer lehetővé tette a naprakész, pontosabb regisztrációt, a gyorsabb munkavégzést. Különböző támogatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően 1999-ben három új számítógéppel bővült a könyvtári számítógéppark, amelyből már az olvasóknak is "jutott". December végén pedig a nyilvánosság számára beindult az internetezési lehetőség, amely - azóta már tudjuk - megváltoztatta a könyvtári világot is.


1996-ban a Munkásművelődési Központ és Könyvtár szervezetileg szétvált és a könyvtár József Attila Könyvtár néven önálló intézményként folytatatta munkáját. Az általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár fenntartását a város önkormányzata vállalta. 


Kétezres évek:  új számítógépek - könyvtári honlap - nagyrendezvények - digitalizálás - logo - sportkönyv

Egy díj -új számítógépek - könyvtári honlapok - könyvtári logo
"...a Könyvtár határtalan és periodikus....” Jorge Louis Borges

2000-ben a Magyar Kultúra napján könyvtárunk Pro Cultura Intercisae díjat kapott.

2002-ben a Széchenyi-tervhez kapcsolt pályázaton 10 db számítógépet nyertünk és egy éven keresztül a beiratkozott olvasók számára ingyenes volt az internet használata. A szolgáltatás népszerűsítése céljából tanfolyamot is indítottunk.

Nagy lépés volt a könyvtár életében, mikor megjelent az első honlapunk az interneten 2001. október 25-én.  Ma már otthonról böngészhető a katalógusunk, lehet kölcsönzési határidőt hosszabbítani, előjegyzést is készíteni és lehet nosztalgiázni, kutakodni akár a Dunai Vasmű Építője, a Dunapentelei Hírlap, a Sztálinvárosi Hírlap vagy a Dunaújvárosi Hírlap évfolyamainak digitalizált dokumentumaiban is. A 40 éves jubileum alkalmából, 2014. november 5-én mutattuk be az új, korszerű honlapunkat, amelyen keresztül szolgáltatásaink már okos telefonokon, tableteken is a megfelelő minőségben elérhetőek. Már külön elérhető a Gyerekkönyvtár színes honlapja. A Képtár, a "Képes" virutális múzeum archív képei között is kalandozhatnak az érdeklődők. Megjelentünk a közösségi oldalakon, a Facebookon, az Instagramon, és YouTube csatornánk is van. Elkészült a könyvtári logo is.

Újítottunk kívül-belül - "„A mindenséggel mérd magad” József Attila

Az utóbbi években egyre jobban igyekeztünk, hogy közelebb vigyük a könyvtárat az olvasóinkhoz, hogy barátságosabbá, kényelmesebbé tegyük olvasótereinket a különböző korosztályoknak. Ezt nagy részben az olvasóink támogatásával tehettük meg, a személyi jövedelemadójuk 1%-a segített a megvalósításban. Kívül-belül újítottunk: berendeztük a tinisarkot, egy hangulatos helyet „álmodtunk” meg a könyvtár hátsó sarkában a kamaszoknak. A felnőtt és nyugdíjas olvasóink, látogatóink számára kialakítottunk egy "csendes", kényelmes olvasósarkot. Új szőnyegeket, bútorokat is vettünk a Gyerekkönyvtárba, ahol egy szuper, színes játékvár is várja már a gyerekeket. Páhi Péter mobilszobrász elkészítette a könyvtár új, figyelemfelkeltő homlokzatát, amely fém kereten fémszobrászati elemekkel mutatja meg a Gutenberg-galaxisra jellemző elemeket. Az új, zárható kerékpártárolóban, minden elfér a kerékpárok mellett, a babakocsis kisgyermekes anyukák is hasznát vehetik. Egy ideiglenes megoldás segítségével akadálymentesítettük a könyvtár bejáratát, a mobil rámpa használata megkönnyíti az épületbe való be- és kijutást a kerekesszékes látogatóinknak.

Újabb rendezvények, programok, programsorozatok

Az író-olvasó találkozók mellett újabb rendezvények, programsorozatok jelentek meg a könyvtárunkban. A Gyerekkönyvtárban egyre népszerűbbek a mesedélutánok, a papírszínházi előadások, és nagyon kedveltek a mesemondó versenyek és a kézműves foglalkozások. A gyerekek Cimbora Klubja országosan is ismert és elismert, hiszen elsőként csatlakozott az országos mozgalomhoz. A középiskolásoknak KÖSZI, az iskolai közösségi szolgálaton belül olvasókört indítottunk. Már több mint tíz éve az őszi, egyhetes Országos Könyvtári Napok az egyik legsikeresebb rendezvénysorozatunk, amikor még vasárnap is nyitva vagyunk. Aztán mertünk egy nagyobbat álmodni és 2018-ban felelevenítettük a régi, nyári Ünnepi Könyvhét rendezvényét "Könyvtér" néven. 2019-ben nem hozzánk jöttek be, hanem mi mentünk ki a Városháza térre. A nagyközönséget színes programokkal, könyvekkel, játékokkal, falshmobbal, koncertekkel vártuk egész nap.

Könyvbemutató - Képek Dunaújváros sportéletéből Könyvbemutató - Képek Dunaújváros sportéletéből Könyvtér 2.0 a Városháza téren - 2019 Könyvtér 2.0 a Városháza téren - 2019 Országos Könyvtári Napok - 2019 Országos Könyvtári Napok - 2019

 

Helyismereti különgyűjtemény - digitalizálás - sportkönyv

Büszkék vagyunk a Helyismereti különgyűjteményünkre, amelyben a városban egyedül álló módon őrizzük, rendszerezzük a nyomtatásban megjelent helyi dokumentumokat. Tíz éve kezdtük el digitalizálni a helyi újságokat, napilapokat, amelyek ma már mindenki számára elérhetőek elektronikus formában is. Nagy előrelépés volt, amikor digitalizáltuk és felraktuk a Képtárba a Dunaújvárosi Hírlap fotóarchívumát. 2019-ben pedig elkezdtük feldolgozni a Dunaújvárosi Városi Televízió archív anyagát. Ezen a területen mi vagyunk a város „nemzeti könyvtára”. Ennek a gyűjteménynek és munkatársaink szorgalmas, lelkes munkjának köszönhetően 2019-ben megjelentettük a Képek Dunaújváros sportéletéből: Válogatás a József Attila Könyvtár sportfotóiból: 1950-2002 című kiadványunkat. Bemutatója egy nagyszabású, mégis nagyon barátságos, jó hangulatú este volt, egy kivételes alkalom nemcsak nekünk, hanem a város sportolóinak, edzőinek, sportembereinek is.

Köszönjük!

A több mint negyven év alatt könyvtárunk minden fontos kérdésben igyekezett megfelelni az új közösségi és szakmai követelményeknek, miközben megőriztük megszokott, kedvelt szolgáltatásainkat. A kölcsönzés, információszolgáltatás mellett kiállítások, rendezvények sokaságát szerveztük, kiadványokat adtunk ki. Az évforduló alkalmából szeretnénk megköszönni a látogatóinknak, olvasóinknak, vendégeinknek, hogy ma is magukénak érzik könyvtárunkat és továbbra is szerettel várjuk látogatásukat személyesen vagy a honlapunkon keresztül is!

KÖSZÖNJÜK! TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN!

 

Kapcsolódó linkek: