1962. január 16-án alakult meg a dunaújvárosi filmklub

A klub azok számára alakult, akik kedvet éreztek a keskenyfilm készítéshez, vagy már eddig is foglalkoztak - természetesen amatőr alapon - a keskenyfilmezéssel. A klub tagjai készítették az első dunaújvárosi filmhíradót.
"Megalakult a keskenyfilm klub január 16-án a Bartók Béla Művelődésházban. A klub azokat tömöríti, akik kedvet éreznek a keskenyfilm készítéshez, vagy már eddig is foglalkoztak - természetesen amatőr módon – keskenyfilmezéssel. Az ünnepélyes megnyitót Szabó Tibor a Népművelési Intézet képzőművészeti osztályának tagja tartotta. Az alakuló ülésen harminchatan vettek részt. Klub elnöke: Bonta József, vezetőség tagjai: Laczy Zoltán és Unger Károly."
 

Ősz Ferenc Ősz Ferenc „A filmesek hétről-hétre a város mindennapi életét, intézményeinek munkáját örökítik meg filmen. Az első felvételsorozat október első hetéről elkészült. Ebben többek között bemutatják, hogyan készülnek fel a dunaújvárosiak a télre. Filmre vették az építők őszi munkáját, a Vasmű most megnyílt önköltséges óvodájának belső életét és a napokban megtartott táncbemutatót is.”

„A kis társaság közel kétszáz munkaórájának eredménye, hogy elkészült az első dunaújvárosi filmhíradó. A Bartók Béla Művelődésházban született meg az ötlet, s Ősz Ferenc rendezői és a lelkes amatőr-filmesek, Cseh Tibor, Kohut László és Nagy Imre operatőri tevékenységével valósággá vált.” A 4. híradó már csak az operatőri munkáig jutott el. A munka nehézségeiről és ellehetetlenüléséről a Petőfi Rádióban beszéltek az alkotók.


A dunaújvárosi híradó később újraéledt. „Öt esztendővel ezelőtt, 1972. november 11-én néhány korábbi, de sikertelennek bizonyult vagy rövid életű próbálkozás után megalakult a Rosti Pál amatőrfilm-stúdió – akkor még a Bartók Művelődési Központ Rosti fotóklubjának „leányvállalataként”...önállósult és gazdát is cserélt: 1974 ősze óta, mint a Munkásotthon amatőrfilm-stúdiója dolgozik...1975. November 11-én mutatta be a stúdió dunaújvárosi filmhíradójának első számát.”

Az első dunaújvárosi filmhíradó = Fejér Megyei Hírlap 1962. 10. 13.
Rózsa András: Filmjegyzet: Az első Dunaújvárosi Híradóról = Dunaújvárosi Hírlap 1962. 10. 19. 4.p.
Kemény Dezső: „Heten voltunk, mint a gonoszok...” Ötéves a Rosti amatőrfilm-stúdió = Dunaújvárosi Hírlap 1977. 11. 11. 5.p.


Kapcsolódó linkek