Ki nem volt Hamvas Béla?

A Magyar Széppróza Napján, február 18-án, kedden 17 órakor szeretettel várunk minden érdeklődőt Weiner Sennyey Tibor költő, író előadására. "...vannak, akik úgy imádják, ... és vannak, akik egyszerűen utálják... Én meg úgy gondoltam, a mélyére ások, és megnézem, ki volt az a Hamvas Béla."


KI NEM VOLT HAMVAS BÉLA?

Weiner Sennyey Tibor költő, írő előadása

a Magyar Széppróza Napján
2020. február 18-án, kedden 17 órakor

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Író volt? Filozófus volt? Könyvtáros volt? Gyári munkás volt? Kertész volt? Megvilágosodott ember volt?
Fasiszta volt? Kommunista volt? Politikus volt? Apolitikus volt? Ki volt valójában Hamvas Béla?


Weiner Sennyey Tibor költő, író - akinek Hamvas Béláról szóló legutóbbi könyve, a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve már két kiadást is megélt - próbál meg ezekre a kérdésekre választ adni, bevezetve a közönséget Hamvas Béla világába.

„Weiner Sennyey Tibor 2005 óta tanulmányozta Hamvas Béla műveit, melyek kapcsán az utóbbi pár évben előadásokat tartott és esszéket írt az általa alapított DRÓT online kulturális magazinba. Ezek az írások kerültek letisztázva a frissen kiadott kötetbe, kiegészülve néhány eddig még nem publikált értekezéssel. Az író, költő, irodalomtörténész, filológussal szinte a kiadás napján beszélgettünk egy nagyot, s azóta, mint megtudtam, már a második kiadásra készülnek.

Miért pont Hamvas? Miért pont az ő életében és munkásságában mélyedtél el?

Hamvas még az egyetemi olvasókörből maradt meg nekem, ahol gyakran olvastuk műveit. Már akkor feltűnt, hogy nagyon különös recepciója van: vannak, akik úgy imádják, mint egy szent tehenet, akik szemében egyenesen maga az orákulum, és vannak, akik egyszerűen utálják, és két mondatot se tudnak elolvasni tőle. Én meg úgy gondoltam, a mélyére ások, és megnézem, ki volt az a Hamvas Béla. Végigolvastam az egész életművét. Közben megláttam az életműkiadás időrendi esetlegességét, és hogy össze-vissza van az egész. Hiába próbáltak ezen az utóbbi időben javítani, a régi könyveket ugyan újra kiadhatják, feljavíthatják, de a sorrend és hogy például a könyvek gerincén nincs rajta a konkrét művek címe, csak annyi, hogy Hamvas Béla művei, alapvetően elhibázott. Ennél persze sokkal komolyabb gond, hogy a korábbi kiadásoknál gyakran nem vették figyelembe a szerzői szándékot, de erről írtam bővebben máshol.

Temesi Hilda: Hamvas Béla a szent tehén