HANGZÓ és LÁTHATÓ IDŐ - audiovizuális est - PREMIER

Zenei esték a könyvtárban. Nagy Ákos a dunaújvárosi születésű zeneszerző négyrészes előadás-sorozatának első állomásán rögtön egy premierrel kezd: Par la voie des rythmes – La Déploration sur la mort d'Henri Michaux, ahol szem és fültanúi lehetnek "hogy képes a szín zenévé, a zene színné változni."

Hangzó és látható idő

 

"A látás új fajtája abban áll, hogy ha figyelmesen nézel egy falat, amelyet mindenféle foltok tarkítanak, olyan dolgokat látsz meg, amik csak a te képzeletedben születnek meg."    Leonardo da Vinci
 

PREMIER! 2020. szeptember 11. péntek 18 óra

Az intermédia bemutató programján hallható és látható:

Par la voie des rythmes –
La Déploration sur la mort d'Henri Michaux

A ritmusok útján - Sirám Henri Michaux halálára

zene: Nagy Ákos zeneszerző, videó: Gyenes Zsolt médiaművész, 2020

 


Tudományos szempontból a szín olyan a látással érzékelhető fiziológiai érzet, amelyet a látható fény kelt, méghozzá a hullámhosszától függő minőségben.

 

Fizikai értelemben a hang egy rugalmas közeg mechanikai rezgése, ami hullámokban tovaterjed. A fentiek tudatában gondolkodtak már azon, hogy a hullámokra kulturális kódok és érzelmek is "ráülhetnek" és utazhatnak bárhová?

 

Az esemény során szem és fültanúi lehetünk két művész személyes és vágóasztali találkozásának, illetve annak, hogy képes a szín zenévé, a zene színné változni.

Nagy Ákos

Az előadás után beszélgetés az alkotókkal. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

Kapcsolódó linkek: