Várostörténeti esték: INTERCISA - vendégünk dr. VISY ZSOLT

ELMARAD! - Intercisa jelentősége Pannonia határvédelmében. Dr. Visy Zsolt régészprofesszor, az Intercisa Múzeum volt muzeológusa, aki évekig vezette Intercisa ásatásait egy későbbi időpontba tarja meg előadását. Megértésüket köszönjük!

A rendezvény elmarad és egy későbbi időpontban pótoljuk!

 

Várostörténeti esték

Intercisa jelentősége Pannonia határvédelmében

Dr. Visy Zsolt régészprofesszor előadása

 ELMARAD!  2020. március 25-én, szerdán 17 órakor

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Dr. Visy Zsolt szakmáját a Dunaújvárosi Múzeum muzeológusaként kezdte. 1967-ben már egy jelentős kiállítás szervezője volt, az Intercisa Kereskedelme című bemutatóval. 1970-ben ahogy lehetősége adódott, visszatért kedves kutatási területére, Intercisa ásatásaihoz, Dunaújvárosba. 1970-1983-ig az Intercisa Múzeum muzeológusa, közben négy évig az intézmény igazgatója is volt. A Dunaújvárosban töltött, összesen mintegy 15 évre sok-sok leletmentő munka, ásatás, kiállítás, tudományos értekezés fémjelezte kiemelkedő kvalitásait, elhivatottságát.

A dunaújvárosi ásatások során még soha nem alkalmazott módszereket vezetett be, mint az „ásatási szerelvényrendszer” következetes alkalmazása, vagy a félméteres tanúfalak meghagyása annak minden pozitív gyakorlati hasznával, tudományos üzenetével. Tisztelte és becsülte az ásatási munkásokat, akik nem egyszer érdeklődésből, a sokadik műszak vállalásával vettek részt az egyáltalán nem könnyű feltáró munkában.... Azonban mindezen idő alatt is alkotóan dolgozta fel több dunaújvárosi kutatási anyagát, részanyagát. 2002-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. E csodálatosan gazdag életút, mind, a tudományágában megszállottként alkotó emberről szól, azt is magában hordozza, hogy 1998-2000 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium kulturális helyettes államtitkáraként dolgozott.

Dr. Visy Zsolt mintegy tizenöt éves dunaújvárosi munkásságának, annak tudományos eseményei, a Római kor kulturális hagyatékainak feltárása, azok népszerűsítő és nemzetközi tudományos szintű közkinccsé tétele, Dunaújváros kulturális életének gazdagításáért végzett munkája alapján 2009-ben Dunaújváros Díszpolgára címet vehetett át.

forrás: Hírünk, nevünk messze száll... >>>
kép: Université de Montréal >>>