1983. április 23-án megnyílt a Skála Dunaújváros Áruház

Önnek építettük! A Szórád Márton úti volt TÜZÉP-telep helyén megnyílt az ország 90. szövetkezeti áruháza... "Én vagyok a Skála kópé, reklámom a Skála Coopé, szívem a vásárlóké!" "Megjön a kedve ha vár a keddre, mert minden kedden más és más kedvezménnyel kedveskedik minden Skála áruház."

1976-ban elkészült a Szórád Márton úti volt TÜZÉP-telep helyének építési terve. A Dózsa György út felöli részen kap helyet az új általános áruház, amely 3650 négyzetméteres alapterületével a város legnagyobb, legkorszerűbb áruháza lesz ....
Alapkövét 1980-ban, Dunaújváros alapításának 30 éves jubileumán helyezték el - és három év múlva... "Tíz héttel a tervezett határidő előtt készült el, 25 millió forint beruházási hitelt takarítottak meg az építkezés idején. A megtakarítást előmozdította az az ötezer órányi társadalmi munka is, melyet a szövetkezet dolgozói végeztek."

...eljött a NYITÁS napja:

1983. április 22-én ünepi ülést tartott a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet. Az ülésen, a szövetkezet elnöke, Szabó Gyula megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát, majd engedélyt kért a városi tanács elnökétől, hogy a tervezett 25-e hétfő helyett, már szombaton, április 23-án megnyithassák az áruházat.... "Szombat reggel fél hatkor talpon az egész áruház. Néhány perccel hat előtt már háromszázan állnak a bejárat előtt. - Autószifont szeretnék venni, karácsony óta nem kapok. - Én meg hímzőfonalat - mondják a vevők. Latolgatják lesz-e banán (az nem volt), papírzsebkendő, a hiányzó termékek közül.... Meg-megújúl a vásárlók, kíváncsiskodók rohama. Ebmber ember hátán fenn és lenn. Kézből-kézbe vándorol az áru, surrognak az elektronikus pénztárgépek... Az első nap bevétele 3,8 millió forint volt."

"Az áruház értékesítési színvonala a megnyitás óta is javult. Árukínálata színvonalas. Több új értékesítési formát is meghonosított. Van benne újdonságshop, a helyi képzőművészek közreműködésével létrehozott minigaléria, MÉTA-shop, és minden héten tartanak kedvezményes akciót. Legfrissebb újításuk a csomagküldés.”

Áruház, rendelőintézet, 320 lakás=Dunaújvárosi Hírlap, 1976.07.16., 2.o.
Megnyílt a Skála Áruház=Dunaújvárosi Hírlap, 1983.04.26., 1.o.
Sikeres kezdeményezések a Dunaújvárosi Munkásszövetkezetben=Népszabadság, 1983. 12. 31.

 

...hogyan is kezdődött - a TERVEK:

1976-ban elkészült a Szórád Márton úti volt TÜZÉP-telep helyének építési terve. A Dózsa György út felöli részen kap helyet az új általános áruház, amely a város legnagyobb, legkorszerűbb áruháza lesz. Majd eltelt néhány év és 1980 tavaszán dőlt el Szabó Gyula és az áruház makettje Szabó Gyula és az áruház makettje végérvényesen, hogy felépítik a munkásszövetkezet új áruházát. „Az áruház, a Dózsa György út felől nézve egyemeletes lesz, a tervek szerint óarany burkolatú, a földszintjén csupaüveg épület. A földszinten lesz az élelmiszereket, háztartási árut, napi cikkeket árusító rész. Ugyanitt lesz egy ételbár (Havana Club névvel - a szerk.), amely utcán keresztül árusít. A bejárati résznél lesz néhány szolgáltató részleg, felvevőhely. Az emeleten kap helyet a ruházat, a cipő, a vas-műszaki osztály, a híradástechnika és a „szabad idő” osztály....Ha három év múlva elkészül, szép középülete lesz városunknak a Skála áruház.” Az építkezés 1980 nyarán kezdődött meg.

Csongor György: Amíg felépül az igazi áruház = Dunaújvárosi Hírlap, 1980. 04. 04. 2. p.

...és ami nem valósult meg:

„...menet közben derült ki, hogy a tervezett költségeket a szövetkezet nem tudja előteremteni, ezért módosítani kell a terveken. Az alapterületet 8000-ről 4000 négyzetméternyire, vagyis a felére csökkentettük, „kihúztuk” a mozgólépcsőt és több, látványos megoldást. A homlokzat sem műanyag, hanem egyszerű alumíniumburkolatot kapott. Le kellett mondani arról is, hogy domborított Skála-emblémákkal díszítsük a külső felületet.”

Vadas Zsuzsa: Tervezői szemmel a dunaújvárosi Skáláról = Szövetkezet, 1983. 03. 16.


... és egy kis ízelítő az októberben bemutatásra kerülő Médiatárunkból

Médiatár - szerkesztés alatt!

A médiatárban a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Bemutatását - az Országos Könyvtári Napok keretében - októberre tervezzük a Dunaújvárosi Televízió bemutatja...1985 címmel a városi televíziózás kezdeteit Eördögh Bertalan, a dunaújvárosi televízió első főszerkesztője  és munkatársai elevenítik fel.
 

 

Kapcsolódó linkek