1951. június elsején új, közművelődési könyvtár nyílt Dunapentelén

„Szerezz egy olvasót!” A Fővárosi Könyvtár patronálja a dunapentelei Városi Könyvtárat. A dunapentelei Városi Tanács minden támogatást megad a könyvtár fejlesztésére. A népművelési osztály szívügyének tekinti a könyvtármozgalmat. Az új könyvtár hírére ajándékozási láz tört ki az egész országban.

A Főváros Könyvtár patronálja a dunapentelei Városi Könyvtárat

"A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eredményes munkájának elismerése volt az a megtiszteltetés, amikor a népművelési minisztérium és az Országos Könyvtári Központ rábízta a dunapentelei Városi Könyvtár patronálását. A könyvtár dolgozói nagy kitüntetésnek tartják, hogy részt vehetnek első szocialista városunk könyvtármozgalmának fejlesztésében és legjobb tudásuk szerint adják át könyvtárosi tapasztalataikat. Az új könyvtár megteremtése, a könyvanyag kiválasztása igen nagy feladat. Mindehhez a Szabó Ervin Könyvtár gyakorlati segítséget is nyújtott. Persze abban, hogy a könyvtármunka ilyen szépen megindult, nemcsak a Fővárosi Könyvtárnak van része. A legfiatalabb tanács, a dunapentelei Városi Tanács minden támogatást megad a könyvtár fejlesztésére. A népművelési osztály szívügyének tekinti a könyvtármozgalmat. Minden követ megmozgatnak, hogy könyveket szerezzenek a még hiányos könyvtárnak."

A Főváros Könyvtár patronálja a dunapentelei Városi Könyvtárat=Fővárosi Napló, 1951.07.20., 2.o.

Ajándékkönyvek érkezése Ajándékkönyvek érkezése Olvasóterem Olvasóterem Vasvári Pál Általános Iskola Vasvári Pál Általános Iskola
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dunapentelén az egyetlen nyilvános könyvtár a Központi Technológiai Könyvtár által küldött ötezer kötetes műszaki könyvtár volt, amelyet 1951 májusában nyitottak meg a város első iskolájában. A város vezetése úgy döntött, hogy a közművelődési könyvtár is a Vasvári Pál Általános Iskolában kapjon helyet.
 

Új, közművelődési könyvtár Dunapentelén

Kis Ujság, 1951.06.19., 2.o. Kis Ujság, 1951.06.19., 2.o.

1951. június elsejétől közel 7500 kötetes állománnyal kezdte meg működését a József Attila Városi Könyvtár, az állomány alapját az Országos Könyvtári Központtól kapott ajándékkönyvek alkották. A helyiség 90 négyzetméteres volt, egyik felében a műszaki könyvtár, másik felében a városi könyvtár kapott helyett. A két könyvállományt a kölcsönzőpult választotta el egymástól. Néhány asztal és szék jelentette az „olvasótermet”. 

A könyvtáralapítás hírére valóságos ajándékozási láz tört ki az egész országban. Számos intézmény, szervezet, üzem, könyvtár és magánszemély küldött a „hős" város építőinek könyvet. Százával érkeztek a lelkesítő üzenetekkel, üdvözletekkel ellátott könyvek. Például Louis Aragon: A kommunista ember című könyve Karcagról a következő ajánlást tartalmazta: „Az országos akcióhoz csatlakozva kommunista szeretettel küldöm a dunapentelei vasmű dolgozóinak ezen könyvet, mert tudom, hogy a könyv akkor éri el igazi célját, ha minél többen olvassák.”

Néhány hónap alatt 16 ezerre emelkedett a könyvek száma, amelyek nagy része leltározatlan, feldolgozatlan volt, és a könyvtár katalógussal sem rendelkezett. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból is érkezett küldemény, és a fővárosi könyvtár néhány évig patronálta a könyvtárat, munkatársai látták el felváltva a könyvtárosi teendőket. A kor kívánalmainak megfelelően nagy hangsúlyt kapott a propaganda, a kiállítások készítése, a különféle mozgalmak beindítása, lebonyolítása. A „Szerezz egy olvasót!” mozgalom vagy a „Felszabadulási Verseny” lelkes aktivistákat talált az olvasók és a könyvtárosok között.

Katona Zsuzsanna: A dunaújvárosi tanács közművelődési könyvtári hálózat helyzete 1951-1974 (szakdolgozat) 1986., 33-35.o.
Katona Zsuzsanna: Dunaújváros és a könyvtár=A Munkásművelődési Központ és Könyvtár történeti évkönyve, 2004, 121-159.o.


Néhány adat, javaslat a korabeli könyvtári munkatervekből, jelentésekből:

  • könyvtárvezető: Répássy Károly; könyvtáros: Vizsi Pál, Neumauer Andor; raktáros: Kilián Erzsébet
  • új kölcsönzési módszer: könyvkártyák elválasztása az olvasójegytől, ez 25%-ban gyorsítja a kölcsönzést
  • nyitvatartás: hétköznap: 14.00-20.00, szombat: 10.00-18.00, vasárnap: 9.00-13.00
  • könyvtári kötetek száma: 11.300 db, beiratkozott olvasók száma: 2802 fő
  • legkeresettebb könyvek decemberben: Gorkij: Az anya; Sztrokovszkij: Gyár épül az őserdőben; Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza munkái
     

 Film, opera, színielőadás, rádió? - A legnépszerűbb szórakozás azonban Dunapentelén a könyv

Állami Könyvterjesztő Guruló Könyvesboltja
Sándor András: Sztálinváros, 1951 Állami Könyvterjesztő Guruló Könyvesboltja
Sándor András: Sztálinváros, 1951
"Amikor délutánonként megállnak a gépek, elcsendesedik a munka zaja, a dolgozó Dunapentele átalakul szórakozó, művelődő Dunapenteiévé. Az építőmunkások ezrei lemossák a munka porát, megvacsoráznak és mohó vággyal vetik magukat a művelődési lehetőségek után... A legnépszerűbb szórakozás azonban Dunapentelén a könyv. A legtöbb lakóházban van kényelmes, jól fűtött olvasóterem, ahol a dolgozók zavartalanul élhetnek kedvenc szórakozásuknak. A könyvtár többezer kötete és a vándorládák könyvei jóformán állandóan kézben vannak. A különösen népszerű szovjet és magyar regényeket a dunapentelei építőmunkások olvasókörök keretében beszélik meg egymással. Legutóbb a „Távol Moszkvától” című nagysikerű szovjet regény tanulságait tárgyalták meg az olvasókörök. Amikor Karinthy Ferenc „Kőművesek” című könyve szerepelt az olvasókörök műsorán - maga az író is eljött Dunapentelére."

Munka után, Dunapentelén=Friss Ujság, 1951.02.21., 6.o.

Kapcsolódó linkek