1972. május 6-án adták át az erdei tornapályát

Az ország negyedik erdei tornapályáját a VIII. Dunaújvárosi Ifjúsági Napok keretében avatták fel a festőien szép Kádár-völgyben. Tizenkét állomásból áll, az állomások közötti 100-150 méteres távot futva, sétálva: lábujjhegyen vagy sarkon járva kell megtenni...

Avatóünnepség

A társadalmi összefogással felépülő erdei tornapálya helyét a Kádár-völgyben jelölték ki a „meleg forrástól” egészen a Vasmű kerítéséig. Azzal a céllal épült, hogy minden korosztály számára biztosítsa a sportolás lehetőségét.

„Szombaton a festői Kádár-völgyben felavatták az ország negyedik, Dunaújváros első erdei tornapályáját... Lencsés József a VTS elnöke elmondotta, hogy mintegy 6000 óra társadalmi munkával készítették el a pálya nyomvonalát, valamint a tornaszereket. A legtöbbet a DV Hengerművek, a MÜM 316. tanintézet és a dr. Münnich Ferenc gimnázium dolgozói, diákjai segítettek..."

Felavatták az erdei tornapályát = Dunaújvárosi Hírlap 1972. 05. 09. 6.p.

A megvalósult tervek

"Tizenkét állomásból áll majd az erdei pálya. Egy-egy állomás között 100-120 méter távolság lesz, amelyet különböző módon: sétálva vagy futva kell megtenni. Az állomásokon nagy mutatótábla áll majd, melyről megtudja az érdeklődő, hogy ott, azon a helyen mit is kell cselekedni. Háromfokozatú feladatot sorol fel a tábla, az elsőt az edzettebbeknek, a másodikat a gyengébbeknek, a harmadikat az idősebbeknek ajánlják. A táblákon végzendő gyakorlatot kis rajz ábrázolja majd. Persze lesznek olyan állomások is, hol tornaszer nem lesz, csak az útmutató tábla szerinti karkörzést, guggolásokat és egyéb tornagyakorlatokat kell elvégezni. A szerek között lesz egy nyújtó, néhány farönk, ez utóbbi különböző törzs- és karkörzési gyakorlatokhoz. Induláskor is, érkezéskor is a pálya végén pulzust kell mérni.”

(Sz.):A Kádár-völgyben épül az erdei tornapálya= Dunaújvárosi Hírlap 1972. 04.1 4. 6.p.
 

 

 

 

 

 

 

 

Felújítások, újjáépítés

1978-ban felújították a tornapályát, de több mint húsz év múlva, 2001-ben már arról írt a helyi újság, hogy a pálya állapota egyre romlik a vandálkodások miatt is. Nincs pénz a megfelelő kezelésre, karbantartásra. 2002-ben az önkormányzat helyreállította, azonban pár hónap alatt lepusztították a felújított erdei tornapályát. Az évtizedek alatt a tornaszerek elpusztultak, maradványaikat tönkretették, elhordták.

2014 áprilisában Orosz Csaba tűzoltóparancsnok azzal az ötlettel állt elő, hogy az erdei tornapályát szeretné rendbe hozni, újjáépíteni. "A tervek szerint az 1300 méteres futópálya szélére sportágakat népszerűsítő táblák kerülnek és 10 új játékelemet is elhelyeznek, ahol különböző kondicionáló gyakorlatokat végezhetnek majd a sportbarátok. A padokat is felújítják, kihelyeznek majd 2 asztalt, 4 padot az önkormányzat finanszírozásában, s új tűzrakóhelyet is szeretnének." Április 12-én megkezdődött az egykori erdei tornapálya helyreállítása civil kezdeményezésekből, középiskolások, önkéntesek segítségével. A tervezett tíz eszközből nyolc elem már elkészült és a júliusi hivatalos bejárás során ki is próbálták azokat. A felújítás évében az oktatás is megindult a tornapályán, megkezdet működését a Duna Dog Center Kutyaiskola.

Irány az erdei tornapálya! Info Dunaújváros.hu, 2014.04.11. >>
Erdei tornapálya ráncfelvarrás után, Info Dunaújváros.hu, 2014.07.16. >>
Ónodi Zoltán: Az erdei tornapálya múltja, jelene és jövője, Dunaújváros, 2015.05.06. >>

 

... és egy kis ízelítő a Médiatárunkból!