1974. május 10-én leleplezték Kodály Zoltán mellszobrát Dunaújvárosban

"Különös varázsa van az iskola kórusának..." nyilatkozta Kodály Zoltán 1965-ben, a Móricz Zsigmond Ének-Zenei Általános Iskolában tett látogatásakor. Az iskola 20 éves fennállása alkalmából leleplezett szobrot E. Tóth Ila készítette. A vendégek soraiban ott volt Kodály Zoltán özvegye is.

Jubileum és szoboravató-ünnepség

A Móricz Zsigmond Általános Iskola 1954-ben vált önálló intézménnyé. Az önállóság 20. évfordulója alkalmából gazdag programú iskolai ünnepségen emlékeztek meg. A napot azzal tették ünnepélyessé, hogy az előcsarnokban felavatták Kodály Zoltán mellszobrát. A vendégek soraiban ott volt Kodály Zoltán özvegye is.

Fauszt Ferenc igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket és az elmúlt húsz esztendő fontosabb eseményeit, hogy 1957-ben elindult a zenei tagozat, hogy a két évtized alatt közel 1500 fiatal végzett. Kiemelte az iskola kórusának kiváló nemzetközi és hazai eredményeit, sikeres rádiószereplésit. Az Éneklő Ifjúság mozgalom döntőjében az ország 12 legobb kórusa közé jutott.

Megemlékezett arról, hogy 1965 májusában meglátogatta az iskolát maga Kodály Zoltán, aki elismerése mellett további biztatást adott arra, hogyan haladjunk tovább a megkezdett úton. Az iránta érzett tiszteletből és szeretetből állították fel a Kodály-emlékszobrot az iskola előcsarnokában. 

A jubileumi műsorban felléptek a kicsik és nagyok kórusai, néptánccsoportjai, szavalói, a már végzett diákok és a pedagógusok is. Az ünnepség...... az iskola előcsarnokában Sófalvi István, a városi tanács elnöke leleplezte Kodály Zoltán bronzba öntött mellszobrát, amelyet Egressyné Tóth Ila szobrászművész készített. Legvégül felcsendült a dal, a furulyaszó és közösen meghallgatták Kodály Zoltán 1966-ben Dunapatajon elmondott beszédének egy részlete.

Jubileumi ünnepség, Kodály-szobor avatás a Móricz Zsigmond iskolában.
Dunaújvárosi Hírlap, 1974.05.14., 5.o.

Kodály Zoltán látogatása a városban 1954-ben és 1965-ben

A krónikák szerint kétszer járt nálunk Kodály Zoltán, először 1954-ben, másodszor 1965-ben. A Sztálin Vasmű Énekkara 1954. március 28-án tartotta első önálló hangversenyét, amelyen Kodály Esti dal, a Két gömöri népdal, valamint a Békesség-óhajtás című művét adták elő. Ez a hangverseny nem csupán Sztálinváros nyilvánossága előtt hangzott el. Megjelentek a magyar zenei élet legnagyobb művészei, köztük a magyar zene akkor élő legnagyobb képviselője, Kodály Zoltán is. A sikeres hangverseny után Kodály Zoltán elbeszélgetett a kórus tagjaival, további jó munkát kívánt a sikeres kezdés után.

 

 

 

 

 

 

 



Aztán tíz év múltán1965. május 19-én jött el a Móricz Zsigmond Általános Iskola első ének-zenei osztály ballagása alkalmából. Kodály Zoltán ezen a napon sétát tett a városban, meghallgatott egy énekórát és az iskola év végi búcsúhangversenyét a Bartók Béla Művelődésházban.
"Az énekóra előtti beéneklés után máris megszólalt Kodály: – Hogyha így haladnak ezek a gyerekek, nem győzök elég nehezet írni nekik. Óra végén pedig e szavakkal fordult a gyerekekhez: – Szeressétek meg a zenét, hiszen folyékonyan kottát olvasni kevés. A jó zenét kell megismerni és megszeretni. Akiben nincs zene, az nem egész ember, csak töredék-ember. Majd a felnőttekhez fordult: – Ez a legfontosabb. Zeneszerető embereket nevelni, nemcsak muzsikusokat." A vendégkönyvbe ezt írta: Örömmel látja az iskola fejlődését, előre látja szép jövőjét.

Dunaújvárosi Vegyeskar története
Sándor András: Kodály Zoltán a hallgatóság soraiban=Sztálin VAsmű Építője, 1954.03.30., 3.o.
Rózsa András: "Különös varázsa van az iskola kórusának=Dunaújvárosi Hírlap, 1965. 05.21., 1.o. és 5.o.
Szente Tünde: Kodály Zoltán visszatérő vendégünk volt=Dunaújvárosi Hírlap, 2016.04.18., 5.o.