1973. június 23-30.: A IX. Nyári Úttörő Olimpia Dunaújvárosban

Ez a kilencedik, de talán a legjobb olimpiánk! Kilenc napon át lobogott Dunaújvárosban az olimpia lángja. "Fel hát a küzdelemre! Szilárd elszántsággal küzdjétek le az akadályokat, álljatok helyt becsülettel az általatok választott sportágban és érjetek el kiemelkedő sportsikereket!" Závodi Imre

Nyitóünnepség - olimpiai láng - eskütétel

"Alkonyat után a Vasmű út két szélén – a Kohász-szobortól a Lenin térig – fáklyák lobogtak, és megkezdődött az olimpia résztvevőinek felvonulása. Elöl fehér betűkből hatalmas felirat: IX. Nyári Úttörő Olimpia. Nyomában az idei olimpia jelvényét, a város címerét, népek zászlóit, a VIT emblémáját és a város úttörőcsapatainak zászlóit vitték a fiatalok. Nagy taps köszöntötte 19 megye és Budapest úttörősportolóinak bevonulását a Lenin térre. Kialudtak a fények, egy reflektor sugárkévéje a fanfárosokra vetődött, akik Dunaújváros szignáljával jelezték a megnyitó ünnepség kezdetét."

"...minden szem egy fiatal sportoló lányra tapadt, Antal Rózsára, az 1965-ös budapesti úttörőolimpia kétszeres bajnokára, aki az olimpiai lángot hozta be a térre. Az úttörők háromszoros hurrá kiáltása még a téren zengett, amikor fellépett az emelvényre és fellobbantotta a lángot. Az Úttörő Olimpia Dala csendült fel közben, majd Óvári Éva, a Vasvári Pál Általános Iskola hatszoros olimpiai bajnok tornásza mondta az olimpiai esküt."

Lobog az olimpiai láng=Dunaújvárosi Hírlap 1973.06.26.1.p.

OLIMPIAI LÁNG - Antal Rózsa OLIMPIAI LÁNG - Antal Rózsa OLIMPIAI DAL OLIMPIAI DAL NYITÓÜNNEPSÉG NYITÓÜNNEPSÉG "Tíz nap. Ezerhatszáz tizennégy éven aluli fiatal. Hat szálláshely. Olimpiai központ. Új tornacsarnok. Kis- és nagypályás labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, atlétika, röplabda, modellezés, torna, tájékozódási futás, lövészet, négytusa. Olimpiai Híradó. Kétezer ajándékcsomag. URH-s munkásőrök. Ifjúgárdista rendezők. Társadalmi munka. Közügy... Ez a kilencedik, de talán a legjobb olimpiánk. Mindenütt segítettek, Debrecenben is megvolt a jó szándék, Szegeden is a legjobbat akarták, de mindez Dunaújvárosban vált igazán valóra és kézzelfoghatóvá."

Tíz nap=Képes Sport 1973.07.03. 16-17.p.

Ajándékok - érmek - emlékek

A fiatal úttörő sportolóknak érdemes jól szerepelni, már csak azért is, mert értékes ajándékokat kaphatnak. A 156 első helyezett karórát vagy fényképezőgépet, a 156 második helyezett komplett tollaslabda készletet, a 156 harmadik helyezett pedig fényképezőgépet nyerhet. Edzőik pedig kis úgynevezett MALÉV táskát kapnak, amely biztosan nem lesz üres. Ha már ajándékokról esett szó, akkor el kell mondani azt is, hogy a résztvevők mindnyájan egy sportszatyornyi emléktárgyat kapnak majd. Többek között ebben a kis táskában csokoládé, levelezőpapír, olimpiai jelvények, és egy bronz plakett lesz.

Fejér Megyei Hírlap, 1973. május 27.

EMLÉKPLAKETT - Békési György tulajdona EMLÉKPLAKETT - Békési György tulajdona ÉREM - Békési György tulajdona ÉREM - Békési György tulajdona SZALVÉTA - Békési György tulajdona SZALVÉTA - Békési György tulajdona "Dunaújváros a IX. Nyári Úttörőolimpia ideje alatt ennek a nagyszabású gyermeksport-ünnepélynek élt. A városba tévedt idegen lépten-nyomon az ötkarikás sportfesztivál eseményeivel találkozott. A rendezők valóban mindenre gondoltak és még a legapróbbnak tűnő dolgokról sem feledkeztek meg. Talán elegendő, ha kuriózumként az éttermekben található olimpiai emblémával díszített szalvétára utalunk...

Eredményes sportolók - Rekordok

VIRÁGH ANDREA VIRÁGH ANDREA ARANYÉRMES TORNÁSZLÁNYOK ARANYÉRMES TORNÁSZLÁNYOK VÉKÁS ANDRÁS VÉKÁS ANDRÁS Két új csúcs született még. Ezek Vékás András és Virágh Andrea dunaújvárosi gyerekek nevéhez fűződnek, akik háromtusában állítottak fel új rekordot....Vékás Andrásról még illik elmondani, hogy ő volt az, aki a IX. Nyári Úttörőolimpia legeredményesebb versenyzőjének bizonyult."

Sok tehetség, új országos csúcsok. Még egyszer az úttörőolimpiáról (4.)=Fejér Megyei Hírlap 1973.07.04.

Sportünnep volt a javából...

"Hallani sem akartak az elutazásról, olyan nagyszerűen érzik itt magukat, s ez rám is vonatkozik - jegyezte meg Müller Katalin. - Azt hiszem, az ehhez fogható tények minden szónál ékesebben bizonyítják a dunaújvárosi olimpia erkölcsi sikerét! Így igaz. S ez az örömérzés jellemezte az olimpia valamennyi versenynapját. Körültekintő gondoskodás ölelte körül a gyereksereget. Várta őket a Vidám Park, a dunai sétahajózás, a tűzijáték, seregnyi kultúrműsor és olyan csalafintaságok, amelyek nevetésre és maradásra késztették még azokat is, akik számára az órára kidolgozott olimpiai forgatókönyv már riadót fújt az elutazásra. És Dunaújváros a gyermekszerető felnőttek nagyvonalúságával minden kérést teljesített!

"Tizenkét bizottság háromszáz taggal szervezte a diákoknak ezt a nagy sportünnepét. A sajtó ízléses műsorfüzeteivel, napi olimpiai híradójával mindenről tájékoztatott. A gyerekek kíváncsi tekintete még a nyomdába is beférkőzött, a lapzárta idején: hogyan is készül a róluk szóló újság? Onnan sem küldték el őket... A különböző vállalatok egymáson tettek túl különdíjak felajánlásával, az aranyérmeseknek járó ízléses órákba bevésték az olimpiai címert, sőt a versenyszám nevét is! Kis olimpia volt ez, azzal a különbséggel, hogy az igazi olimpiáról hetek múltával világgá kiáltják a költségek milliárdos tételeit, értől azonban aligha szói majd a krónika ... A gyermekszemek csillogása és a „Viszontlátásra Dunaújváros, ahol felejthetetlen napokat töltöttünk!' -  lesz a fizetség hónapok kimerítő munkájáért."

Színpompás záróünnepély=Népsport, 1973.06.30.1-7.o.

 

Kapcsolódó linkek