1960. július 9-10.: vasas táncfesztivál Sztálinvárosban

A kétnapos rendezvény a vasas néptáncegyüttesek II. országos találkozója volt. Szerte az országból vidám fiatalokat szállító vonatok és autóbuszok indultak meg, hogy a fesztivál színhelyére szállítsák Csepel, Budapest, Győr, Diósgyőr, Ózd, Székesfehérvár legjobb öntevékeny táncosait...

Az első...

AZ ELSŐ TÁNCFESZTIVÁL - 1959 AZ ELSŐ TÁNCFESZTIVÁL - 1959 Az I. táncfesztivált 1959 júliusában rendezték meg Sztálinvárosban, amelyről Simó Tibor így írt a Munka című folyóiratban:

 

"Mindent összefoglalva: a fesztivál jól sikerült. Ezrek ismerkedtek meg Sztálinvárossal, s tízezrek tapsolták meg a legjobb együtteseket. Nagyon hasznosnak bizonyult a társadalmi szervek, elsősorban a szakszervezet es a tanács összefogása. Mindez arra serkent bennünket, hogy azzal a gondolattal foglalkozzunk 1960-ban, a város születésének 10. évfordulója alkalmából a fesztivált megismételjük."

 

... és így is lett! Az ország felszabadulásának tizenötödik, és a fesztivált rendező Sztálinváros alapításának tizedik évfordulója tiszteletére 1960. július 9-10-én megrendezték a vasas néptáncegyüttesek II. országos találkozóját.


A második...
 

"Ez a fesztivál a tánc, a ritmus, a dallam, a felszabadult vidám ifjúság színes ünnepe volt.... soha ilyen magas fokon nem állt még az öntevékeny művészeti tömegmozgalom. A fesztivál három előadását közel tízezer ember tapsolta végig. A fesztivál legnagyobb sikerét osztatlanul a Szovjet Haderők Művészegyüttese aratta."

 

„A fesztivál iránt máris nagy az érdeklődés és elővételben közel 30.000 forint értékű jegy kelt el. A fesztiválra sok vendéget is várnak. Erre az alkalomra a budapesti üzemek dolgozói különvonaton érkeznek meg, vasárnap reggel.”

„Több mint 100 táncos vesz részt a fesztivál nyitótáncában, az Ünnepi bokrétában szombaton este. A népviseletbe öltözött csoportok vasárnap délelőtt felvonulnak a Bartók Béla Művelődési Ház elé, majd délután és este lépnek ismét színpadra. A vasárnap esti bemutatót a Virágköszöntő zárja, amelyben minden résztvevő együttes színpadra lép.”


Ma és holnap országos vasas táncfesztivál lesz Sztálinvárosban=Népszabadság, 1960.07.09., 8.o.
Máris nagy érdeklődés előzi meg a táncfesztivált=Sztálinvárosi Hírlap, 1960.07.05., 1.o.
Maradandó élményt nyújtott a Vasas Táncfesztivál=Sztálinvárosi Hírlap, 1960.07.12., 2.o.


Pillanatkép a Ganz—MÁVAG-együttes táncjátékából Pillanatkép a Ganz—MÁVAG-együttes táncjátékából A táncfesztivál jelvénye - Békési György tulajdona A táncfesztivál jelvénye - Békési György tulajdona A chamonix-i Rhododendron-együttes a színpadon A chamonix-i Rhododendron-együttes a színpadon Szerte az országból vidám fiatalokat szállító vonatok és autóbuszok indultak meg, hogy a fesztivál színhelyére szállítsák Csepel, Budapest, Győr, Diósgyőr, Ózd, Székesfehérvár legjobb öntevékeny táncosait... Az idei fesztiválon négy csoport is mutat be cselekményes táncjátékot. Ilyen kezdeményezéssel az öntevékeny táncmozgalomban ezidáig még nem találkoztunk. Ezért is előzi meg fokozottabb érdeklődés az idei fesztivált. A bemutatók után eldől majd, hogy ezek a kezdeményezések helyesek és előremutatóak voltak-e.”


Táncjáték - Város születik
 

A város építésének állít emléket. „Sztálinváros fennállásának 10. évfordulójára nagyszabású táncjátékot készítettem „Város születik” címmel. Modernebb irányzatokkal és új kifejezési eszközökkel állítottam össze a táncjáték koreográfiáját. Színpadtechnikailag is új formákhoz folyamodtam, vetített díszleteket is alkalmaztam... A táncjáték megelevenítette a parasztok lázadását, a földmérést, az építőmunkát, az első csapolást, és a 10 éves évfordulót ünneplő várost.


A táncjátékot a Ganz MÁVAG Szimfonikus Zenekara kísérte Kenessey Jenő betanításával, a zene szerzője, Borlói Rudolf vezényelte a zenekart, Kastyák Margit tervezte a jelmezeket, a novellát és a forgatókönyvet feleségem, Tomcsányi Éva készítette. Mindketten táncoltunk a műsorban.”

Jelenet a Dunai Vamsű Tánckarának "Város születik" című táncjátékának első képéből. Táncolja: Bezzegh Mária és Horváth József.

 

Nagy Jenő: Szeretettel köszöntjük a táncfesztivál részvevőit!=Sztálinvárosi Hírlap 1960.07.08., 5.o.
Tomcsányi Éva-Wünsch László: Tánclépések. Dunaújváros táncművészetének története. Dunaújváros, 2010