MESEÓRA BOLDIZSÁR ILDIKÓVAL

A dunaújvárosi születésű meseterapeuta, mesekutató, író, aki 2021-ben Dunaújváros Ifjúságáért díjat kapott, gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadására szertettel várunk minden érdeklődőt! A MESEÓRA a Gyermekkönyvtárban 14 órakor (Bejelentkezés szükséges!) a Felnőttkönyvtárban 17 órakor kezdődik.

 

MESEÓRA


BOLDIZSÁR ILDIKÓ

meseterapeuta, mesekutató, író

előadása

2021. október 6. szerda 17 óra

 

"Boldizsár Ildikó olyan nő, akire ha ránéz az ember - azt gondolja: ilyen egy jó tündér. S nem is csalódik. Ildikó nemcsak tüneményes ember, hanem mesekutató, meseíró, mesekönyv- tankönyvszerkesztő." (IBBY.hu)

Boldizsár Ildikó 1963. március 10-én született Dunaújvárosban, és a bölcsészdiploma megszerzéséig itt élt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika—magyar—népművelés szakán végzett 1986-ban. Az egyetem után hét évig szerkesztőként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek Szerkesztőségében. 1987 és 1993 között a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetében volt mesekutató ösztöndíjas, a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsától 1999-ben kapta meg a néprajztudomány kandidátusa címet. 1993-1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadóban volt felelős szerkesztő. 1999-2003 között a Nemzeti Tankönyvkiadó Társadalomtudományi Szerkesztőségét vezette főszerkesztőként, majd 2008 januárjáig a Magvető Kiadóban volt főszerkesztő.

1991-ben jelent meg első mesekönyve Amália álmai - Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról címmel, amely a megjelenés évében Az Év Könyve Artisjus-díjat kapott.

Meseterapeutaként 1996-ban kezdett dolgozni, gyerekkórházakba járt mesét mondani a betegeknek, és eközben tett szert azokra a tapasztalatokra, amelyek gyógyító munkájában segítették. 2014 januárjában megalapította a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet, és létrehozta a Fabuláriumot, a tértől és időtől független tudástárat, amelynek szellemi vezetője.

2021-ben Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított Dunaújváros Ifjúságáért díjat kapott.

Még nem mondhatom el magamról, hogy itt ülök az aranyhegy tetején, és én vagyok az aranyhegy királynéja. . . Úgyhogy sok minden van még hátra. A meseterápiát mindenképpen szeretném folytatni. Talán tovább is fejleszthető ez a módszer. Amire viszont még nem vagyok képes, mert korlátok vannak bennem, de egyszer szeretnék képessé válni, az a haldokló emberek mesével való elengedése. Talán kevesen hallottak róla, de a régi időkben a szülő nőknek és a haldoklóknak is meséltek - ebből is látszik, hogy a mesében rejlő segítő erő határtalan.”

Hírünk, nevünk messze száll... >>
Boldizsár Ildikó (www.dunaujvaros.hu) >>
Fotó: Gálos Viktor - (Facebook.com) >>
Boldizsár Ildikó honlapja >>