Dr. Koós Krisztina: TEJÚTVESZTŐ - Könyvbemutató

"Szeretne megbízható, szakmai alapokon nyugvó válaszokat kapni a gyermekkori tejfehérje allergia bonyolult kérdéseiben?" Dr. Koós Krisztina gyermek-gasztroenterológus beszélgetőtársa Nyulasi Zsolt újságíró lesz. Szeretettel várunk minden érdeklődőt 2021. szeptember 29-én, szerdán 17 órakor!


TEJÚTVESZTŐ
- könyvbemutató és beszélgetés

Dr. Koós Krisztina gyermek-gasztroenterológussal

a könyvről és a gyermekkori tejfehérje allergia problémájáról

Nyulasi Zsolt újságíró beszélget

2021. szeptember 29-én, szerdán 17 órakor.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! A belépés ingyenes!

                     A könyv a helyszínen megvásárolható!

Szeretne megbízható, szakmai alapokon nyugvó válaszokat kapni a gyermekkori tejfehérje allergia bonyolult kérdéseiben? „Könyvem megírásának egyetlen célja az önzetlen és szívből jövő segítségnyújtás.”

„Mintegy 20 éve gyakorlom orvosi hivatásomat, amely a gyermekek iránti szeretetre és a gyógyulásukba vetett hitemre épül. Gyermek-gasztroenterológiai tudásomat a Bókay utcai Gyermekklinikán szereztem, s a gyakorlatban továbbra is az ott kialakult szemléletmódot követem. Célom a beteg gyermekek szakmai irányelveknek megfelelő kezelése, gyógyítása, melyet a legjobb tudásom szerint végzek. A velük és szüleikkel töltött sok-sok konzultációs óra világossá tette számomra, milyen nagy szükség van a hiteles forrásból származó információkra. Hiszem azt, hogy mi orvosok még többet tehetünk betegeinkért, ha a gyógyító tevékenységünk mellett színvonalas tájékoztatással vezetjük őket a gyógyulás útján.”

Forrás: Tejútvesztő https://gyermek-tejfeherjeallergia.hu/

Részlet az "Egyre többeket érintő, egyre súlyosabb probléma" című interjúból:

A kötetét lapozgatva elsőre feltűnt, hogy a laikusok számára is érdekes, hovatovább izgalmas olvasmány  a "Tejútvesztő" – de mi inspirálta a megírását?
– Erre két válaszom is van, egy szigorúan orvosszakmai, meg egy filozofikusabb. Az első az egyszerűbb: nemcsak gyakorló orvos vagyok, de könyvimádó is, és a könyvesboltokban járva nagyon sokszor tapasztaltam, hogy egy orvosi problémával foglalkozó kötetet nagyon felkészült, nagyon érdeklődő, nagyon elmélyült, de orvosi-tudományos háttér nélküli szerző jegyez. Márpedig a gyerek-gasztroenterológia  valóban égető és fontos kérdéseinek szakmailag alapos megválaszolásához egyszerűen elengedhetetlen ez a tudásanyag. A filozofikusabb megközelítés pedig azon a belátáson alapul, hogy a gyerekkori ételallergia nagyon alattomos dolog, ugyanakkor tényszerűen civilizációs ártalomként is leírható: nagyon nem mindegy, milyen fogyasztási  mintákat követünk, ezen belül pedig mit eszünk....

Mi a megoldás?
– Ha kivesszük az allergént, szinte varázsütésre enyhülnek a gondok – és a szervezet regenerálódása után gyógyszermentes élet vár a gyermekre. Ez persze lemondással is jár – a tejallergia esetében nem ehet fagyit, csokit, tejtermékeket –, de ezen a téren is van remény. Az immunrendszer erősödésével ugyanis az ételallergia kinőhető: évente egyszer terheljük, teszteljük a pácienst – és gyakori, visszatérő élmény, hogy megszűnik a baj! Elmondható, hogy meglehetősen jó a kinövési esély.

A Tejútvesztő című kötete idén áprilisban, saját kiadásban jelent meg. Hogyan fogadták?
– Akik megismerték, azoknak tetszett: többen említették, hogy jól tagolt, rövid szövegekkel operáló, sok példával és gyakorlati tudnivalóval fűszerezett könyv – talán kitűnik belőle, hogy valamikor újságírói ambíciókat is dédelgettem (nevet).  Bár a kötet elsősorban szülőknek szól, reményeim szerint haszonnal forgatják majd a háziorvosok és a védőnők is. Szeretettel ajánlom minden érintettnek és érdeklődőnek!

Forrás: Nyulasi Zsolt: "Egyre többeket érintő, egyre súlyosabb probléma", www.dunaujvaros.com, 2021.08.25. >>