Vissza a nyitóoldalra

Ifj. Székely István - zongoraművész, zeneszerző, zenepedagógus

1960. május 23-án született Sztálinvárosban. Édesapja a városi Állami Zeneiskola igazgatója, édesanyja ének szakos általános iskolai tanár volt. „A zene szeretetét tehát a családtól kaptam. Ötévesen kezdtem el zongorázni, első tanárom Bánkövi András, egyben keresztapám is. Ezt követően lettem kisdiákja a Vasvári Pál Általános Iskolának, sokat köszönhetek annak a nyolc évnek, amit ott eltöltöttem. Például a hobbimat, ami a festészet. Feltétlenül meg kell itt említenem Gábor Ivánné tanárnő nevét, aki akkoriban a rajzszakkör vezetője volt, és akinek tulajdonképpen köszönhetem a képzőművészet iránti szeretetemet. … További életutam a zene világába vezet, először a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola hallgatója lettem, ahol Hambalkó Edit tanított. Ez a középiskola első sikereim színhelye is: 1977-ben Sopronban az Ifjú Zongoristák Első Nemzetközi Fesztiválján első díjat nyertem.”

Tanára Hambalkó Edit így vall a 17 éves Székely Istvánról: „Érdekes, hogy bár kétségkívül és vitán felül zenei talentum, nem egyoldalú, nem koravén csodagyerek, hanem olyan, amilyennek egy tizenhét évesnek lennie kell: szenvedélyes úszó és focista, ami pedig a nem zenei tantárgyakat illeti, ugyanolyan mint a többi, vele egykorú diák. A zenéről beszélve: Pista nemcsak mint pianista, nemcsak mint ragyogó technikájú és érzékű interpretáló érdemel figyelmet, önálló zenei elgondolásai vannak, fiatal kora ellenére máris zenét szerez, és mellesleg zeneszerzést is tanul. Nemcsak keze van, hanem kitűnő füle és fantáziája, s valami a matematikuséval rokon érzéke: egy zenemű felépítését, szerkezetét tudja is, érti is, érzi is. Olyan egyéniségnek ismertem meg, aki zenével szemben szerény és alázatos, játékban túl a technikán, a virtuozitáson hajlékonyság és mélység van, és mindig érezni az ő interpretálásain az újraalkotás örömét. Kitűnő barokk interpretáló, nagyon érzi Bach polifóniájának mélységeit, és a huszadik század új hangzatait is, egyik kedvence például Bartók. …a mai legifjabb zenész-generáció egyik legnagyobb ígérete.(Dunaújvárosi Hírlap, 1977.05.17., 4.o.)

Tanulmányait 1978-ban a Zeneakadémián, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Kadosa Pál osztályában, ahol 1984-ben lediplomázott. Mesterei voltak: Kurtág György, Kocsis Zoltán és Rados Ferenc. Tanulmányai során Magyarországon és külföldön egyaránt koncertezik, számos rangos nemzetközi fesztivál résztvevője, több zongoraverseny nyertese. 1981-ben a budapesti Liszt-Bartók versenyen negyedik lett; 1983-ban a Salamancai Nemzetközi Zongoraversenyen első díjjal jutalmazták. Ugyanebben az évben ösztöndíjat kapott a Cziffra Alapítványtól. Cziffra György magyar származású Franciaországban élő zongoraművész így nyilatkozott rátalálásáról: „jó néhány fiatalt hallgattam meg a Zeneakadémián, de közülük valójában egyetlenre akadtam, aki az én zenei-előadói ideálomat is megközelíti. Ez a fiatalember Székely István. Haydn C-dúr szonátáját játszotta el, áradó spontaneitása és művészi érzéke elgyönyörködtetett.” (Dunaújvárosi Hírlap, 1983.04.26., 5.o.)

1986-tól nyolc évig tanított a Zeneakadémia zongora tanszakán.„Zongoraművészként pedig – büszkén mondhatom – szinte az egész világot bejártam: Cziffra György ösztöndíjasaként Franciaországban és az Egyesült Államokban tettem hangversenykörutat, Európának szinte az összes országában koncerteztem, Európán kívül Japán, Dél-Korea, Hong-Kong, India, Szingapúr, az USA és Kanada hangverseny-termeiben léptem közönség elé.” 1984-ben részt vett az Interforum Fesztiválon. 1985-ben a Bath Fesztivál (Anglia) meghívottja volt, majd 1987-ben a salzburgi Várkoncerteken lépett fel Ausztriában. 1988-ban a Nyugat-Berlini Szimfonikus Zenekar szólistája volt. 1989-ben a Soros Alapítvány ösztöndíjával hosszabb időt töltött az Amerikai Egyesült Államokban. Gyakran fellép az ország koncerttermeiben és a Magyar Rádióban. Liszt A-dúr zongoraversenyét a Magyar Televízió rögzítette. „Néhány zongoradarab is fűződik a nevemhez, valamint kétzongorás átiratot készítettem Ravel Daphnis és Chloe II. szvitjéből. Több lemezt is megjelentettem: New Yorkban a „kitűnő” minősítéssel illette a szakkritika Liszt-művekből álló két CD-met, Chopin műveit tolmácsoló CD-m pedig a Távol-Keleten aranylemez lett.”

Megnősült, felesége hegedűművész, két gyermekük van, Budapesten élnek. 2000-ben egy villáminterjúban így nyilatkozott: „Szabadúszó koncertező vagyok, kiadóim csak véletlenszerűen vannak. Hallanak valahol játszani és felkérnek, illetve egy külföldi barátom is megkeresett már. Szabadidőmben rajzolgatok, komponálgatok, de még nem mutattam be őket nagy nyilvánosság előtt. Talán hamarosan kimerészkedek velük a közönség elé és néhány darabomat szólóesteken amolyan ráadásként eljátszom majd, még nem határoztam el magam”

Dunaújváros Online, 2000.06.13.

Forrás: Vasvári: 50 éves a Vasvári Pál Általános Iskola, Dunaújváros, Vasváris Gyermekekért Alapítvány, 2001, 283.p. és Budapest Music Center

 

Díjak, kitüntetések:

1977 - Ifjú Zongoristák Első Nemzetközi Fesztiválja,I. hely

1979 – Long-Thibauld verseny (Párizs), oklevél

1981 – Budapest Bartók Zongoraverseny, IV. díj

1983 - Salamancai Nemzetközi Zongoraverseny (Spanyolország), I. díj