AJÁNLÓ

FELNŐTTKÖNYVTÁRGYERMEKKÖNYVTÁRBÉKE FIÓKKÖNYVTÁR

SzépirodalomBestsellerek, romantikus történetekBűnügyi történetek, krimikFantasztikus regények, fantasy, sci-fikIsmeretterjesztő és szakirodalom

Felnőttkönyvtár

Szépirodalom

Auður Ava Ólafsdóttir: Hegek

A Hegek egy életerős, ügyes férfi életközépi válságát mutatja be. Minden kapcsolatában kudarcot vall, magányos és egész élete értelmetlennek tűnik. Vesz egy csak odaútra szóló jegyet egy háború sújtotta övezetbe, azzal a feltett szándékkal, hogy ott majd öngyilkos lesz. Azért választ távoli célpontot, hogy nehogy a lánya találjon rá holttestére. A háborúból kilábalni kezdő országban azonban nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy eltervezte. Sebek vannak nem csak az ő lelkén, hanem a háború túlélőién is, maga a föld is sebzett az aknáktól és a sok felesleges pusztítástól. Azonban ahogy az már lenni szokott, a sebeken hegek képződnek, és lassan beindul a gyógyulás.

Cláudio, Mário: A tanítvány (három kisregény)

Fernando Pessoa, Leonardo da Vinci, Lewis Carroll. Három korszakalkotó zseni.Ebben a különös trilógiában azonban ők csupán a legfontosabb mellékszereplők, a főszerep ugyanis tanítványaiknak jut. Mester és tanítvány viszonyában persze az érzelmek mellett nagy jelentősége van az alkotás folyamatának is. A Tanítvány-trilógiában egy portugál kereskedősegéd, egy angyalarcú itáliai fiú és egy angol kislány szemszögéből tekinthetünk be a zsenik életének árnyékos szegleteibe, és a gyermekek révén sejthetünk meg valamennyit a nagyság titkaiból.

Coelho, Paulo: Hippi

Most megjelenő önéletrajzi ihletésű regényében Coelho hippiéveihez nyúl vissza. A történet idején az ifjú és zabolátlan Paulo Amszterdamban múlatja az időt; itt ismerkedik össze a holland Karlával, akit elhív magával egy nepáli útra gyakorlatilag egy fillér nélkül, stoppal, busszal, gyalog, célul Ázsia legbelsőbb, legmesszibb tájait kitűzve. Az utazás többféle értelemben is lebilincselő volt: a valóságos kalandokat megannyi szellemi-lelki élmény, drogvízió "színesítette". E sajátos zarándokút krónikája, s egyben "rendhagyó szerelmi történet" ez a kötet.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Colombani, Laetitia: A hajfonat

Három nő, három élet, három kontinens, csak a szabadság utáni vágy nem változik. Smita az érinthetetlenek kasztjába tartozik Indiában. Arról álmodozik, hogy a lánya elkerüli előre megszabott, nyomorúságos sorsát, és iskolába fog járni.Giulia Szíciliában a családja parókakészítő műhelyében dolgozik. Sarah elismert ügyvéd Kanadában, fontos kinevezés előtt áll, amikor megtudja, hogy súlyos beteg. Sarah a sorozatos kemoterápiás kezelések után, kopaszon, tér be a kanadai parókakészítő műhelybe, ahol a Smita hajzuhatagából Szicíliában elkészített parókát vásárolja meg… Ekként fonódik össze hármójuk élete, három olyan nőalaké, akik soha nem adják fel a reményt, még a legkétségbeejtőbb helyzetekben sem, küzdenek és harcolnak az életükért, egy szebb, teljesebb, boldogabb jövőért..

Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik

Cserna-Szabó András legújabb regénye a Teremtéssel kezdődik, a világ megszületése után pedig korokon és helyszíneken száguldunk (vagy éppen poroszkálunk, vagy ugrabugrálunk, vagy folydogálunk) keresztül. Az egyszerre szerteágazó és ugyanakkor szorosan egybeszőtt, karneváli hangulatú történetfolyamban egyaránt felbukkan a címszereplő abbé, Martinovics Ignác, Gavrilo Princip és Zénón bizánci császár – továbbá törpék, lángossütők, szatírok, forradalmárok, parasztok, horgászok, ... és még sokan mások… Ha egy könyv a Teremtéssel kezdődik, nem is végződhet másképp, csakis az Apokalipszissel – és most sincs ez másképp, senkinek ne legyenek kétségei: végül eljő a négy lovas!De amíg eljutunk a világvégéig, még megtudjuk, mitől egyszerre félelmetes, kétségbeejtő és nevetséges a létezés. Ám senki nem ijedjen meg: a szerző garantálja a happy endet!

A szerző művei könyvtárunkban >>

Espedal, Tomas: A művészet ellen ; A természet ellen (a két mű hátlapjával egybekötve)

Ez a könyv két összetartozó, de egymástól függetlenül is olvasható történet. Ugyanannak a nagy témának más-más kibontása. Az írás és a szerelem, e kettő kapcsolata, mindennapokat átszövő hatalma áll a középpontban. Az első rész, A művészet ellen naplószerűen követi azt a küzdelmet, amit az író az írással, az idővel, a személyes történet rögzítésével és ezáltali megértésével folytat. Az író anyja halála után, annak jegyzetei nyomán arról ír, hogy kudarcra ítélt kísérlet az egész élete, így anyjának és vele azonosulva saját magának írói gyötrelmei is, mégis ebből az életérzésből születik meg a mű, „a meg nem írt könyv”, amely az álmokban létezik. A természet ellen című második rész az idősödő író és a fiatal Agnete természetellenes szenvedélyekkel fűtött szerelméről szól

Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék : két Homo sapiens beszélget

Az érdeklődő egészen különös „egyvelegét” kapja az intellektuális csemegének, amely nemcsak a kultúra berkeibe vezeti el, hanem a tudomány, az etológia, a biológia és számos más, akár hétköznapinak mondható tevékenység, például a főzés tudományának ízeivel is megajándékozza az olvasót. A rövid bevezetőben Géczi János „mutatkozik” be, akiről kevésbé ismert, hogy végzettségét tekintve kutató biológus, ekként beszélgetőtársa témájában is széles tájékozottsággal bír. Szó esik magánéleti kérdésekről éppen úgy, mint a tudományos munkában elért eredményekről, többek között Csányi kutyák iránti „olthatatlan vonzalmáról”, mely a négylábúak viselkedésének feltárásához vezetett. De szó esik a főzés szépségéről is, vagy éppen arról, hogy Géczi miként pótolta hiányos „kultúrtörténeti” tudását az egyetemi évek alatt.

A Géczi János művei könyvtárunkban >>
A Csányi Vilmos művei könyvtárunkban >>

György Péter: Faustus Afrikában: szerződés a valósággal

A könyv a hidegháborús években létrejött művészeti világ összeomlását tárja fel különböző esettanulmányok segítségével. Az esszékötet fő kérdése, hogy a művészeti elit hogyan tudja segíteni a politikai hatalmat az elnyomás rendszereinek fenntartásában és legitimálásában. Irodalmi és kortárs képzőművészeti példák mellett olyan népszerű televíziós sorozatok elemzésével keresi a kérdésre a választ a szerző, mint A törvény nevében vagy A hátrahagyottak.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Krasznahorkai László: Aprómunka egy palotáért

"Semmi közöm a híres írójukhoz, de egész életemben ezzel idegesítettek, csak mert a nevünk, meg egy-két apróság hasonló..." - így kezdi monológját Krasznahorkai László újabb regényének hőse-narrátora. Hermann Melvill neve csak egy betűvel kevesebb, mint a híres íróé, azonban a betűk meghatározó szerepet játszanak életében. New York-i könyvtárosként dolgozik, ráadásul élete egyéb párhuzamokat is mutat az íróéval, így aztán egyre többet tud meg híres névrokonáról. Miközben éli (és féli) a tipikus amerikai hivatalnokok életét, Melvill szívósan táplálja álmait az Aprómunkáról, mellyel felépíthető az eszményi könyvtár, az 53 millió kötetes Örökre Zárva Tartó Könyvtár, hogy megőrizze a Tudást a Földön. A tömegtársadalom és a kultúra embere viszonyának örök dilemmáját az értelmiség mai szerepeinek, lehetőségeinek tükrében mutatja be az író

A szerző művei könyvtárunkban >>

Lepucki, Edan: A 17-es számú nő

Lady Daniels egyedül neveli két gyermekét. Férjét, Karlt elküldte maga mellől, mert úgy érzi alkotói válságban van. Hogy be tudja fejezni a regényét és a 3 éves Devin ne zavarja a munkájában, felvesz egy jól képzett babysittert, "S."-t. A házban lakik még az asszony előző házasságából való, 18 éves fia, Seth, sohasem beszél, és semmiféle módszerrel nem lehet őt szóra bírni. S. munkába áll, tökéletesen végzi a dolgát, miközben Lady démonaival küzdve, alkoholos mámorban kísérli meg felidézni emlékeiben az anyjához kapcsolódó, félelemmel vegyes érzéseit. Így aztán nem is igazán figyel arra, hogy S. és Seth kapcsolata egyre szorosabbá válik, mi több a gyermekfelügyelő olyannyira bűvkörébe vonja a fiút, hogy az a jelelés mellett időnként beszélni kezd. Bár a Lady és S. kapcsolata is egyre bensőségesebbé válik, az olvasó előtt lassan az is körvonalazódik, hogy mindketten rejtegetnek valami sötét titkot.

Salev, Zeruja: Szerelmes élet

A Szerelmes élet egy szókimondó regény. Jáárá a jeruzsálemi Templom pusztulásával (i. sz. 70) kapcsolatos legendákból doktorál az egyetemen, munkáját azonban hanyagolni kezdi, amikor a sokkal idősebb Árié bűvkörébe kerül. A férfi apja barátja, Jáárá anyja pedig furcsa, ambivalens viszonyban van vele - mintha titok lappangana közös múltjukban. Jáárá, aki már korábban kezdett elhidegülni férjétől, a jólelkű, de fantáziátlan és unalmas Jonitól, egyre szenvedélyesebb szerelmi viszonyba bonyolódik Áriéval, és ennek során olyan erotikus kalandokat él át, amilyenekről nem is álmodott. Bár taszítja a férfi erőszakos személyisége, nem képes megszabadulni tőle. Mikor mégis megpróbálnák megmenteni kapcsolatukat Jonival, Árié felesége meghal. Jáárá átköltözik a férfi lakásába, ahol kezdetét veszi a hétnapos rituális gyász…

Schlink, Bernhard: Olga

Olga árva és szeretet nélkül nő fel nagymamája mellett a 19. század végének Pomerániájában. Hátrányos helyzetből indulva sikerül kiharcolnia, hogy tanítóképzőbe járhasson, és korát megelőzve önálló egzisztenciára tegyen szert. Olga beleszeret a szomszédben élő magányos fiúba, Herbertbe, és kapcsolatuk egész életükön át tart, de a fiú gazdag szülei ellenzik viszonyát a szegény falusi lánnyal. Herbert fantasztikus terveket forgat a fejében: előbb háborút akar vívni a gyarmati Afrikában, azán vakmerő expedíciót indítana a sarkvidékre. Ahogy ebben az időben sokan, Herbert is csak kudarca tükrében szembesül a valósággal. Herbert alakját valós személy ihlette: Herbert Schröder-Stranz német felfedező 1912-ben tűnt el a Spitsbergákon. A történet főszereplője, Olga pedig élete végéig küldi csodaszép szerelmesleveleit a messzi északra.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Scholten, Jaap: Spengler törvénye

A holland újságíró szerző, magyar felesége révén került hazánkba, és itt él már 2003 óta. Mostani, vallomásos családregényének életképei a magyarországi lét mellett az Erdélyben történteket is életre keltik. Szűkebb családjának életét szeretné megismerni az emlékek tükrében. Bátyja, Julius betegsége indította el az úton, hogy visszatekintsen a maga mögött hagyott esztendőkre. Két nagy egységbe foglalt „dokumentumregénye”, egyfelől az 1970-es években, Masrayban játszódik, míg a második részben már a 2006-os Bukarest lesz a cselekmények színtere. Egy régi budapesti villa helyreállítása után egy falusi kúriába is „lelket lehel”, a munkálatok során pedig reális képet kap az kezdetben idealizált, sajátságos, magyarországi kapitalizmusról

A szerző művei könyvtárunkban >>

Vámos Miklós: Legközelebb majd sikerül

„Fontolgattam egy ideje, hogy egy hozzám hasonló amatőr kapcsolatjavítóról írjak könyvet. Esetleg a figura legyen azonos a Borgisz című korai kisregényemben szereplő 19 éves Najn Ivánnal. Miféle felnőtt vált belőle? Egy központi alakot terveztem, kettő lett belőle. A Borgisz 9 hónap története, ez a könyv 9 évé. Ugyanakkor a 9 fejezet Beethoven egy-egy szimfóniájának szerkezetét, mondandóját, hangulatát, lendületét követi, amennyire a nyelv eszközei engedik. Voltaképp szimfonikus regény keletkezett, zenés próza. Végül örömpróza? Bárcsak.”

A szerző művei könyvtárunkban >>

Vészabó Noémi: Szeretni egyszer bolondulásig

Vészabó Noémi novellasorozata előszavában ezerszer föltett, de megnyugtató válasz nélkül maradt kérdéseket hoz föl: hogyan éli át a perzselő szerelmet a férfi, illetve a nő; milyen a nagy érzés lelki és testi oldala; meddig tarthat a szerelem; van-e különbség a férfi és a nő vágyakozása között; rabság vagy fölszabadulás a szerelem?
A szerző művei könyvtárunkban >>

Bestsellerek, romantikus történetek

Allende, Isabel: A japán szerető

A helyszín Lark House - egy elragadó kaliforniai villa, amely sok éve működik már idősek otthonaként. Itt él egy idős lengyel hölgy is, Alma Belasco, aki sokáig fia családjánál élt, nem sokkal korábban pedig ő maga vállalkozott arra, hogy bevonul az intézménybe, hogy ne legyen többé a rokonai terhére. Alma itt ismerkedik meg a fiatal ápolónővel, Irina Bazilivel, aki szintén bevándorló: ő Moldáviából indul el a közelmúltban, hogy szerencsét próbáljon. Irina felfigyel arra, hogy Alma más, mint Lark House többi lakója: az öreg hölgy rendre kap levelet egy titokzatos feladótól, mellé illatos gardéniákat, és időről időre elutazik. Alma levelezőpartneréről és úticéljáról nemcsak Irina, de a saját unokája, Seth sem tud. Ahogy a két nő egyre közelebb kerül egymáshozl, Alma felfedi titkát: japán szeretőjét, aki immár hét évtizede halmozza el őt rajongásával. Ennek a mindent kibíró, mindenen átívelő szerelemnek a parazsa mintha megperzselné Irinát és Seth-et is....

A szerző művei könyvtárunkban >>

Fekete Judit: Az őrület határán - Kálmán Lili munkanélküli naplója

Kálmán Lili egy multicégnél marketinges, míg egy nap behívja főnök, és közli vele, hogy fel kell mondaniuk neki. Valósággal letaglózza a hír, de aztán a munkahelyi pszichológus tanácsára naplóírásba kezd, hátha az segít feldolgozni a kirúgás okozta sokkot. Aztán pár nap letargia után kezdetét veszi az állásvadászat, az önéletrajzok küldözgetése és a véget nem érő állásinterjúk. Valójában azonban nem tudja, mit is szeretne igazán. Legyen MLM-ügynök? Végezzen el egy tanfolyamot, és foglalkozzon valami teljesen mással, mint amivel eddig? Vagy hallgasson a volt kollégájára, aki felhívja őt a Nagy ötlettel? Az igazira várjon, vagy vállaljon el addig is valami átmeneti munkát? Addig is, amíg nem talál magának állást, a privát napló vezetése mellett egy blogot is indít, melyben leírja az álláskeresés nehézségeit. S melyből ki tudja, lehet, hogy egyszer üzlet is lehet...
A szerző művei könyvtárunkban>

Her Royal Highness Princess Michael of Kent: A méregkeverő (Az Anjou-trilógia 3. része)

A történész végzettségű szerző most is számos előtanulmányt végzett, ekként a 15. század valamennyi történelmi ténye hitelesen éled meg a kötet lapjain. Az első kötet Aragóniai Jolán (1381-1443) életéről szólt, a második rész Agnés Sorel (1422-1450), VII. Károly francia király (1403-1461) első hivatalosan is elismert kegyencnőjének az életét elevenítette meg. A mostani regény a királyi udvarban élő, nem nemesi származású, de talpraesetts és egyre nagyobb befolyásra szert tevő kereskedő, Jacques Coeurt (1400-?) életén keresztül mutatja be a kor történelmi eseményeit. A tehetséges ifjút kegyeibe fogadja Jolán királyné, cserébe a férfi távoli útjairól számos ajándékkal kedveskedik az uralkodóház tagjainak. Időközben Agnés is kegyeibe fogadja Coeurtot, és kettejük között bizalmas barátság veszi kezdetét. Ám a királyi udvartartás egyre jobban intrikál a kegyencnő ellen, majd amikor valaki higannyal megmérgezi Agnést, az ártatlan Jacques-ot fogják perbe...

A szerző művei könyvtárunkban >>
A sorozat további kötetei könyvtárunkban >>

Moyes, Jojo: Álmok nyomában

London egyik eldugott zugában az idős Henri Lachapelle a lovaglás művészetére tanítja unokáját, Sarah-t. A tinédzser lány szorgalmasan és nagy fegyelemmel edz, hogy megvalósíthassa nagyapja álmát, és felvételt nyerjen a neves francia lovasakadémiára, melynek annak idején a "Kapitány" is büszke tagja volt. Amikor Henri váratlanul kórházba kerül, Sarah-nak egyedül kell boldogulnia a nagyvárosi környezetben: egymagában kell megbirkóznia az iskolával, a lova fenntartásával járó nehézségekkel, az anyagi gondokkal és mindazokkal, akik megpróbálják kihasználni helyzetét. Natasha a harmincas évei közepén járó sikeres jogtanácsos, aki félresiklott párkapcsolata nyűgei elől a munkájában keres menedéket. Életében csak még jobban összekuszálódik minden, amikor útjába kerül a beteg nagyapját ápoló Sarah.A lány és Natasha sorsa egyre inkább összefonódik. Ám Natasha nem tudja, hogy Sarah súlyos titkot őriz, mely napvilágra kerülve mindannyiuk életét megváltoztathatja...

A szerző művei könyvtárunkban >>

Toon, Paige: Akit mind szerettünk

Eliza, Phoebe és Rose hármasikrek, s így küllemükre nézve teljesen egyformák - nem úgy, mint a személyiségük: egyikük álmodozó és visszahúzódó, a másik makacs, a harmadik megzabolázhatatlanul szenvedélyes. Egy dologban azonban egyformák: 17 évesen egyszerre lettek szerelmesek Angus Templetonba, az új szomszéd fiúba. A fiú furcsa helyzetbe kerül azzal, hogy szimultán három teljesen egyforma gyönyörű szőke, zöld szemű lány imádja, akik mivel ugyanolyanok, ugyanúgy tetszenek neki. Ám ahogy megismeri őket, csak az egyik ikerlány, a dinamikus és sportos Phoebe iránt mélyül szerelemmé a vonzalma. A sors azonban alaposan megforgatja a dolgokat: Angus valamennyiüket eljegyzi - és aztán elhagyja. A történet idején már más menyasszonya van, a hármasikrek pedig próbálnak felnőtt életet élni, komoly döntéseket meghozni. De vajon túl tudnak-e lépni Angus személyén?

Wingate, Lisa: Elrabolt életek

Georgia Tann, a szociális munkásként dolgozó nő a húszas évektől egy tenesse-i árvaházat vezetett, és az évek során több ezer szegény sorsú gyereket és újszülöttet szakított el szüleitől, hogy aztán gyermektelen házaspároknak adja el őket. Mivel korrupt hivatalnokok is segítették, üzelmeire csak 1950-ben derült fény. Ezt a megdöbbentő történetet dolgozza fel a regény, mely nagyban támaszkodik áldozatok beszámolóira is. Az egyik cselekményszál 1939-ben játszódik. A 12 esztendős Rill Foss és négy kisebb testvére szegénységben, ám nagy szeretetben él a Mississippi folyó egyik lakóhajóján. Egy nap, amikor szülei éppen távol vannak, idegenek jelennek meg, és közlik, hogy árvaházba viszik őket, ám hamarosan visszatérhetnek. Rill azonban hamar rájön, hogy mindebből egy szó sem igaz... A másik cselekményszál napjainkban játszódik, Dél-Karolinában. Avery Stafford gazdag családban született, és úgy érzi, mindent megkapott az élettől. Szövetségi ügyészként dolgozik, szép karrier áll előtte. Amikor azonban súlyosan beteg édesapja miatt egy időre haza kell térnie, olyan titkokat tud meg családja és saját múltjával kapcsolatban, ami nem hagyja nyugodni... A kötetet a szerző történelmi jegyzetei zárják.

Wolfson, Brianna: Anyám színes napjai

Willow Thorpe tizenéves lány, aki szülei, Rex és Rosie válása után öccsével, Asherrel és édesanyjával él egy nagy házban. A szerző felidézi a gyermekek megszületése előtti időszakot, melynek kezdetén Rex és Rosie szerelembe estek. Rosie egy virágüzletben dolgozott eladóként, és romantikus lelke arra vágyott, hogy egy olyan férfi találja meg őt, aki szintén az érzések és a költészet világában él. Egy napon Rex telefonrendelése alapján egy csokrot küld a férfi barátnőjének, ám korántsem azzal a kísérőkártyára írt szöveggel, amit a telefonáló megrendelt. A férfi a racionalitások embere, és nem szeret afféle álomvilágban éli, ezért bemegy a virágüzletbe és dühösen kérdőre vonja Rosie-t. Ebből azután hatalmas szerelem szövődik, mert annak ellenére, hogy Rex nem romantikus lelkű, megbabonázza őt a lány kedvessége, túláradó szeretete. Miután összeházasodnak, és megszületik két gyermekük, az asszony hangulatingadozásai és szeretetrohamai egyre inkább távol tartják a férfit az otthonától, majd Rex beadja a válópert. Közben az is kiderül, hogy Rosie a tabletták foglya lett. Komor hangulatait oldandó, egyre több nyugtatót töm magába, és ilyenkor Rex egyre jobban félti tőle a gyerekeket. Kéri Rosie-t, hogy forduljon szakemberhez, ám a nő más utat választ, öngyilkos lesz. A testvérek ezután Rexhez kerülnek, és az érzelmeiben meggyötört férfiról kiderül, hogy nem is olyan érzéketlen apa.

Bűnügyi történetek, krimik, thrillerek

Abbott, Megan: Majd megismersz

Meddig mennél el, hogy megvalósítsd az álmod? Katie és Eric Knox az egész életüket 15 éves lányuknak, Devonnak szentelték, aki ragyogó tornásztehetség, esélyes az olimpiára. Néhány héttel az egyik legfontosabb verseny előtt azonban erőszakos haláleset rázza meg szűk tornászközösségüket, és veszélybe sodorja mindazt, amiért olyan keményen küzdöttek. Ahogy a szülők közt a pletyka szárnyra kel, és titkos szövetségekre derül fény, Katie megszállottan igyekszik összetartani a családját, miközben a bűntény ellenállhatatlanul magába vonja. Amire fényt derít a lánya félelmei, a saját házassága és önmaga kapcsán , döntés elé állítja. Vajon van-e olyan ár, amit nem adna meg Devon álmának megvalósításáért?

A szerző művei könyvtárunkban >>

Delaney, J. P. : A lány a múltból

Emma, egy betörés traumájából próbál felépülni azzal, hogy új lakásba költözik, ám egyet sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Mígnem eljut a Folgate Street 1. szám alá. A minimalista ház igazi építészeti remekmű, ám rengeteg szabályt kell betartania az ott lakónak. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – s a koncepció nagyon is működőképes. A másik főhősnő, Jane egy magánéleti tragédia után próbál új életet kezdeni, amikor szintén eljut a házba, ami azonnal megtetszik neki, sőt annak zárkózott, vonzó tervezője is. Röviddel beköltözése után értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító előző lakó tragikus balesetéről, és megpróbálja kideríteni az igazságot. Eközben akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint elődje.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Shemilt, Jane: Bűnbeesés

Beth észrevette a kórház teakonyhájának hirdetőtáblájára kitűzött meghívót, és elment a volt szeretője, a neves idegsebész professzor, Ted ünnepi köszöntésére. Ha másképp tesz, talán sosem elegyedik szóba a férfi jobbkezével, a fényes kutatói karrier előtt álló Albie McAlisterrel. Kettejük találkozása aztán mindannyiuk életét megváltoztatja. Beth végre elfelejtheti a Teddel való fájdalmas szakítást, és Albie is megtalálhatja a lány személyében azt az embert, aki szeretetteljes, nyugodt otthont teremt számára. Egy ideális világban valószínűleg így alakulna az életük, a végzet azonban mást tartogat számukra. A villámcsapás nemcsak a szívüket lobbantja lángra, hanem pusztító tüzet gerjeszt körülöttük, amelyben szabadjára engedhetik eltemetett indulataikat. Ha a terv készen áll, csak az első lépés megtétele nehéz... De vajon meddig merészkednek?

Fantasztikus regények, fantasy, sci-fik

Mason, Zachary: Void Star

A nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedett és a középső szélességi fokok kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. Irina nem gazdag, legalábbis nem annyira, de mesterséges memóriával rendelkezik, aminek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka jól fizet, Irina még évente egyszer a Mayo Klinikára is el tud menni belőle, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését. Kern egyike azon menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. Thales egy teljesen másik világban mozog -egy brazil politikusklán sokadik ágának sarja, aki Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították. Mindhármuk élete veszélyben van, ráadásul a sorsuk elkerülhetetlenül összefonódik ebben a gyönyörűen megírt történetben, aminek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak, amit mindezek birtoklásáért egyesek hajlandóak alkalmazni.

Roth, Veronica: Elválaszt a sors [az Árnyak és jelek folytatása] (Tinisarok)

CYRA Noavek és AKOS Kereseth életét a sorsuk határozza meg, amit születésükkor jövendöltek meg nekik az orákulumok. A sors elől pedig nem lehet elmenekülni. Akos beleszeret Cyrába, bár a sors úgy határoz, hogy a lány családjának szolgálatában éri majd a halál. Amikor pedig Cyra apja, a lelketlen zsarnok, Lazmet Noavek, akit mindeddig halottnak hittek, ismét elfoglalja a shotet trónt, Akos úgy hiszi, a végzete már az ajtón kopogtat. Lazmet barbár háborút robbant ki, amelyet Cyra és Akos bármi áron meg akar akadályozni. Cyra számára ez azt jelenti, hogy talán el kell vennie annak az embernek az életét, akit az apjának hitt, Akos számára pedig azt, hogy talán ő is meghal. A két fiatal életébe azonban váratlan módon szól bele a sors. Veronica Roth duológiát lezáró kötete.

A sorozat első kötete könyvtárunkban >>
A szerző művei könyvtárunkban >>

Életrajzi regény, életrajzok

 

Finkel, Michael: Az Északi-tó fantomja : egy önkéntes száműzetés krónikája

Christopher Thomas Knight alig húszévesen önkéntes száműzetésbe vonult Maine állam egy félreeső területére, és úgy tartotta fenn magát, hogy a környékbeli nyaralókat fosztogatta – évente kb. negyvenet, és sosem hagyott maga után nyomot. A száraz tények szerint 1986-ban autóval egy kettős tó környékére hajtott, majd a járművet hátrahagyva eltűnt az erdő sűrűjében. 27 éven keresztül nem találkozott és nem beszélt senkivel. Minden évszakot a szabad ég alatt töltött, s még tüzet sem rakott. Aztán 2013 áprilisának elején – s ezzel az akcióval kezdődik a könyv – egy vadvédelmi őrmester, a rendőrséggel karöltve végre tetten éri a hírhedt „Remetét”, a „Fantomot”. Christopher a letartóztatása után, a börtönben, ha lehet még magányosabbá válik. Ekkor lép a képbe a szerző, Michael Finkel „bukott” újságíró, akit tapogatózó levelezés után – mondhatni – a barátságába, bizalmába fogad. Finkel vérbeli újságíróként meg akarja érteni Christopher Knightot és azt, miért ezt a sorsot választotta a példás és gyakorlatias nevelésben részesült fiú. Hogyan volt képes életben maradni? Milyen kihívásokkal találta szemben magát? Mit tanult a tapasztaltakból?

Laing, Olivia: A magányos város: kalandozások a magány művészetében

Amikor Olivia Lang a harmincas évei közepén New Yorkba költözött, azon kapta magát, hogy szinte naponta meg kell küzdenie a magánnyal. Miközben lenyűgözte ez a szégyenletes tapasztalat, a művészet segítségével elkezdte vizsgálni a zajos, ugyanakkor őt magányra kárhoztató metropolist. Megfigyeléseit A magányos városban összegzi, amely így az emberek közötti tátongó űr, a nagyvárosi egyedül-maradás könyve, de egyúttal az embereket összehozó dolgoké is: mint a szexualitás, a halál vagy éppen a művészet. Olyan neves festők, képzőművészek életét mutatja be a magány aspektusából, mint Edward Hopper (Üvegfalak), Andy Warhol (A szívem megnyílik a hangodra), David Wojnarowicz (Míg szerettem) és a kórházi takarító, egyben rejtőzködő outsider művész, Henry Joseph Darger (A valótlanságok birodalma).

Marly, Michelle: Coco Chanel és a szerelem illata

A divattörténeti szempontból is érdekes és értékes életrajzi regény Gabrielle „Coco” Chanelnek állít emléket. Az ő élettörténetét kelti életre a szerző, aki érzékenyen, izgalmasan mutatja be főszereplőjének szakmai sikerektől „hangos” életét, de aki mindezek ellenére magánéletében nagyon szerencsétlen és boldogtalan volt. Életének nagy szerelme, Arthur Chapel egy gazdag bankár fia volt, akit az asszony mindvégig csak „Boy” néven emlegetett és halálos balesetet szenvedett gépkocsijával. Coco sohasem tudta kiheverni szerelmének elvesztését, további kapcsolataiban is az imádott Boyt kereste. A rangkülönbség ellenére végül igazi lelki társra lelt az emigrációban élő Dimitrij Romanov hercegben. A férfi hihetetlen gyöngédséggel és szeretettel próbálta megszabadítani kedvesét a múltjából föl-föl bukkanó, sötét árnyaktól és mindenben segítette Cocót. Hosszas kísérletezés után született meg a máig legnépszerűbb, legendás illat, a Chanel No 5. Gabrielle úgy érezte, hogy ez a leheletfinom, elegáns illat a Boy iránti, múlhatatlan szerelemének a „világát” is életre kelti.

Coco Chanel-ről szóló művek könyvtárunkban >>

Misch, Rochus: Az utolsó szemtanú: Hitler testőrének emlékiratai

Az 1917-ben Németország egyik keleti tartományában, Felső-Sziléziában született Rochus Misch besorozott fiatalként 1937-ben a katonaság helyett választotta az SS-VT-t, ahol - a testmagasságának köszönhetően - Hitler testőrezredénél, a Leibstandarte SS Adolf Hitlernél találta magát. Azok után, hogy 1939-ben súlyosan megsebesült a lengyelországi hadjáratban, Hitler környezetéhez osztották be, eleinte mindenesként, később telefonkezelőként. Ebbéli minőségében - jelesül azzal, hogy egészen a Harmadik Birodalom legutolsó napjaiig a főnöke szolgálatában maradt - hagyta ott szerény névjegyét a történelmen.

Szamer: Rakka-naplók: szökés az Iszlám Államból

Amikor az Iszlám Állam elfoglalta a szíriai Rakkát, a várost a pokol legmélyebb bugyrává változtatta. Betiltotta a tévézést, az internetet, tilos volt elhagyni a várost, a nadrág nem megfelelő hosszáért pedig azóta is súlyos büntetés jár. A mobiltelefon használata megbocsáthatatlan bűn... Ha valaki kapcsolatba lép egy nyugati újságíróval, a büntetése: halál. A Rakka-naplók a BBC Radio rövid sorozataként kezdődött. Mike Thomson, a rádió munkatársa az arab BBC segítségével rátalált egy fiatalemberre, aki - egy kis ellenálló csapat tagjaként - életét kockáztatva hajlandó volt elmondani, mi történik körülötte.A naplóíró apja meghalt, anyja súlyosan megsebesült egy légitámadásban; őt magát pedig negyven korbácsütésre büntették, mert nem bírta végignézni, ahogy egy asszonyt halálra köveznek. A Rakka-naplók nyers, egyenes, megrázó olvasmány egy bátor fiatal férfi tollából

Ismeretterjesztő és szakirodalom

Brennan, Richard: Az Alexander-technika kézikönyve: irányítsd a tested és az életed!

A feszültség oldásának Alexander-módszer néven ismertté vált technikáját az ausztráliai születésű Frederick Matthias Alexander dolgozta ki, mégpedig saját példáján okulva. Rájött arra, hogy az előadások során mind gyakrabban jelentkező rekedtségét a rossz testtartás, a test bizonyos izmainak, izomcsoportjainak természetellenes megfeszülése okozza. A szerző egyrészt magát a felfedezést ismerteti meg olvasóival, majd saját mozgásunk, mozdulataink elemzésére, tudatosítására, a helyes vagy helytelen voltának felismerésére tanít meg. A legközönségesebb hétköznapi mozdulatok megfigyelésével (leülés, járás, lefekvés stb.) és bizonyos jótékony hatású gyakorlatok elvégzésével a feszültségek oldására tanítja meg olvasóit, külön fejezetben térve ki a módszer terhesség és szülés közbeni alkalmazására.

Fehér Krisztián: Hacker-technikák: útmutató a valódi hacker módszerek biztonságos kipróbálásához

Egy korábban megjelent kötetében a szerző egy olyan tárgykörben mélyedt el, amely közvetve vagy közvetlenül, de minden felhasználót érint, ez pedig a biztonság, s ezen belül is az internetes támadások - vagyis a hackerkedés - és az ezek ellen való védekezés. Ezt a témakört taglalja tovább haladó szinten ebben a kötetben.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Gerevich József: Teremtő vágyak: művészek és múzsák

Sajátos művészetpszichológiai "szöveggyűjtemény"-nek tekinthető eza kötet. Színes reprodukciókkal gazdagon illusztrált művében 17 világhírű festőművész (pl. Picasso, Modiliagnu, Frida Kahlo) életének egy-egy különös, izgalmas történetén keresztül mutatja be alkotó és társa, inspirálója szenvedélyes viszonyát. Valamennyien egyfajta lelki vagy testi függésben éltek - kedveshez, feleséghez, szeretőhöz, apához, anyához kötötte őket lázas, vagy éppen frusztráló, lelki zavart teremtő szenvedély. Az olvasmányos kötet hozzájárul az alkotások megértéséhez, egyúttal a művészek személyiségének megismeréséhez is fontos adalék.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Holiday, Ryan: Az akadály maga az út

Hogyan légy sikeresebb, mint amilyen most vagy? Bármi a hivatásod Az akadály maga az út mindenképpen segít. Ha az életedben túl sok a stressz, ha elkedvetlenedtél, mert egy problémával nem tudsz zöldágra vergődni, olvasd el ezt a könyvet! Megtudod, hogyan változtasd gondjaidat életed legféktelenebb kalandjává. Az itt olvasható történetek különböző korok kiemelkedő elméitől származnak, akik kifogyhatatlan inspirációt kölcsönöznek a ma emberének.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Nyírő András: A nő kódja: udvarlástól az első éjszakáig

A szerző amolyan „zsebbe való” könyvecskével, férfiaknak szóló „kiskátéval” kívánja a „teremtés koronáinak” figyelmét ráirányítani a női nem természetére, lelkivilágára, viselkedésére és a férfiakkal szemben támasztott elvárásaikra. A szerző tanácsai azonban nemcsak a megtaláláshoz, de a nők megértéséhez, meghódításához, érzelmi és szexuális kielégítéséhez is rövid, tömör, lényeges tanácsokkal szolgálnak. Mindehhez azonban elsősorban a férfiak önismerete szükségeltetik.

A szerző művei könyvtárunkban >>

Sykes, John: 111 különleges hely: London

A 111 különleges hely... címen futó tematikus sorozat legújabb darabja Londonba kalauzolja az érdeklődőket. Olyan helyeket mutat be, amelyek érdekesek, ám a turisták általában nem keresik fel őket, mert nem is hallottak róluk. Megismerhetjük a város egyik kevésbé ismert hídját, a Viktória királynő férjéről elnevezett Albert Bridge-et, a "város fája"-ként is emlegetett Brunswick-platánt, egy borkereskedést, ahol számon tartják a vevők súlyát, ... Minden látnivalót egyoldalas szöveg mutat be, kiegészítve egy egész oldalas színes fotóval, valamint az adott látnivaló pontos címével, megközelíthetőségével, nyitvatartási idejével és hasznos tippekkel.

Várkonyi Zsuzsa, F.: Hoztam, kaptam, átszabtam!: a személyiségformálás lehetőségei

A neves pszichológus szerző, az egyik kereskedelmi rádióban elhangzó műsor, állandó, meghívott szakértőjeként, több, mint kétszáz alakalommal válaszolt a műsorvezető kérdéseire. Jelen kötet ebből az anyagból közöl 36 érdekfeszítő beszélgetést. A beszélgetések témái igencsak szerteágazók voltak, ám minden esteben az emberi kapcsolatok, a család, a szeretet, a magány, a társas kapcsolatok mibenléte, az úgynevezett pszichológiai „játszmák” álltak a fókuszban. A kötet a hanganyagok írásban rögzített változatát tartalmazza.

A szerző művei könyvtárunkban >>

tovább (Gyermekkönyvtár, Béke Fiókkönyvtár) >>