AJÁNLÓ

FELNŐTTKÖNYVTÁRGYERMEKKÖNYVTÁR

SzépirodalomBestsellerek, romantikus történetekBűnügyi történetek, krimikFantasztikus regények, fantasy, sci-fikIsmeretterjesztő és szakirodalom - Mentálhigiéné, lélektan, pszichológiaSzociológia, társadalomtudományTörténelem  Hangoskönyv

Felnőttkönyvtár

Szépirodalom

A teremtés koronája – Karanténantológia

A pandémia, amely ez év márciusában tört be az országba kivétel nélkül, minden ember életét megváltoztatta. Az antológia címe nem az erősebbik nemre utal, „A teremtés koronája” ebben az esetben a világot elborító koronavírus. A kiadó azokat az írásokat gyűjtötte egybe, amelyek a kortárs magyar irodalom ismert és elismert alkotóinak tolla alól kerültek ki az ominózus időszak alatt. A szerzők írásának középpontjában a vírus szabta élet leszűkült élettere által behatárolt világ történései, vagy éppen a járvány által felszínre került és messzebbre mutató gondolatok állnak. Ezt a megváltozott világot, ki-ki személyiségén „átszűrve”, alkotói „karizmájának”, gondolatvilágának lenyomataként tárja az olvasók elé. Remek válogatás, mindazoknak ajánlható, akik a járványhelyzet irodalmi megfogalmazására és a kortárs irodalom új fejleményeire kíváncsiak.

Földvári András: Elmentem világgá!

Különleges, a maga nemében unikális kötetet tart kezében az olvasó. A ma már nyugdíjas éveit töltő szerző szinte a világ valamennyi országát bejárta, eljutott az összes ENSZ-tagállamba és el nem ismert országába is, szám szerint kétszázhárom országba. A kötet nyolcvan „föld körüli” sztorival varázsolja majd el az olvasókat. A szerző nem kívánt „sablonos” útirajzot adni, hiszen valamennyi történet vele esett meg és ennek okán „szabálytalanul” egyedi, egyéni. A Malév idegenforgalmi osztályán kezdett dolgozni, ahol harminc esztendőt töltött el, később török és belga légitársaságok munkatársa lett. Remek stílusban megírt történetei „olvastatják magukat” és az érdeklődő a színes „pillanatképek” során megismerheti az országok jellegzetes „arculatát”, miközben a humorral és izgalmakkal átitatott történetek őt magát is képzeletbeli utazásra invitálják. Remek kötet, minden utazni szerető, kalandokra kész olvasónak melegen ajánlható.

Gazan, Sissel-Jo: Tintagomba

A dinoszaurusz tolla után újabb regényét ismerheti meg a magyar közönség. A szerző eredetileg biológus, így ezúttal is hangsúlyos természettudományos szállal találkozunk a műben. A történet főhőse Rosa, aki a nyolcvanas években egy hippi közösségben nő fel Aarhusban, graffitisek és illegális házfoglalók társaságában. A lány azt sem tudja, ki az édesapja, anyját, a biológus Hellét ugyanis mindig is jobban érdekelték a gombák és a kapitalizmus elleni harc, mint az ilyen apróságok. Rosát egyre inkább beszippantja a street art világa, és egy londoni utazást követően maga is graffitizni kezd. Kamaszkora meglehetősen zűrös. Az egyetem elvégzése után művészettörténészként helyezkedik el, de az utcai alkotások továbbra is érdeklik. Főleg egy Tintagomba nevű, ismeretlen személyazonosságú művész, akinek a világ legkülönfélébb pontjain láthatók feltűnő, ironikus és gondolatébresztő alkotásai. Amikor pedig egy új Tintagomba-mű végett Berlinbe utazik, a múlt eseményei a felszínre bukkannak.

Kross, Jaan: A szökés

A száz éve született világhírű észt író tíz elbeszélése keresztmetszetet nyújt rövidprózai életművéről, hogy művei a személyiség és a történelem, az egyéni és a közösségi sors szétválaszthatatlanságáról vallanak. A Stahl nyelvtana 1944-ben, a német megszállás idején játszódik. Az író, regénye egyetlen kéziratpéldányával Finnországba akar szökni, de a menekülőket vizsgálati fogságba vetik. A német nyomozók ki akarják deríteni, kié a szerzőjére nézve igencsak kompromittáló gépelt szöveg. Jaan Kross a drámaian forgandó 1940-es évek tanúja; önéletrajzi ihletésű elbeszéléseiben megörökíti a birodalmi hódításoktól szenvedő észtek sorsfordulatait, a hatalomváltásokat és azok emberi következményeit. Senkinek nincs választási lehetősége, valahová muszáj állni, aztán a következő fordulat után ezért bűnhődni kell. Kross részletező, sokszor mellékszálakon elkalandozó, de mindig történelmi, lélektani, szociológiai tanulságokkal szolgáló mesternovelláinak válogatása világirodalmi részlegek fontos 20. századi darabja.

Odze György: Túszdráma a fedélzeten

Előző regényében a Malév egyik gépének 1975-ös, bejrúti tragédiáját dolgozta fel Odze György nyugalmazott diplomata, író, egykori repülésirányító. Ennek középpontjában az a sokáig titkosított eset áll, amikor egy fiatal lengyel kiskatona, a határőr-tizedes Wojtek Pribolski 1982. november 27-én, a varsói Okecia repülőtéren el akarta téríteni a Malév HA-LCA felségjelű repülőgépét, fedélzetén kilencfőnyi személyzettel és ötven utassal. Egyszerűen elege volt a lengyelországi állapotokból, és a gépeltérítés révén akart Nyugat-Berlinbe jutni. A légirányítás azonban nem adott engedélyt a felszállásra, és mivel a repülőgép magyar felségterületnek számított, a magyar hatóságokat is riadóztatták. Mi minden történ(hetet)t azokban a drámai órákban? A jól megírt, az utolsó pillanatig izgalmas regény, a történteket a túsztárgyaló Simon Ernő, Varga Imre kapitány, Véges Klári vezető légiutaskísérő, a lengyel tábornok és a kommandós alakulat vezetője, sőt maga a gépeltérítő szemszögéből is elmeséli. Az epilógusban azt is elárulja a szerző, hogy mi történt később az ügy főszereplőivel (néhányuk nevét megváltoztatta).

Olmos, Martín: Fekete panoptikum - Mesedélután a söpredékkel

A spanyol író és újságírónak az El Correo című újságban a Kultúrák és Társadalom tematikus oldalain megjelent írásainak foglalata a mostani kötet. Különös történetek ezek, amelyek megrázó bűncselekményekről, a hétköznapok különös karaktereiről (bűnözőkről, megtévedt szerencsétlenekről, rosszlányokról, az utca népéről) rajzolnak szürreális, időnként eltorzított képet. Az egymásra „felelgető” ám történetiségben nem igazán kapcsolódó novellák megidézik María Bonita szambáját, A Mellényes balladáját, Ringo tangóját és A halál vőlegényét is. A morbiditás határát súroló történeteknekben az olvasó felfedezheti az emberi gonoszság látenciáját. A kötet írásait a neves mexikói illusztrátor José Guasalupe Posada karikatúrái kísérik. „Edzett”, a világirodalom új, „formabontó” fejleményeire nyitott olvasóknak ajánlható a helyenként maró gúnnyal, ugyanakkor szórakoztatóan megírt könyv.

Pető Péter: #halálka

A Leshatár után újabb regénnyel jelentkezik a hírlapíró Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője. A fülszöveg tanúsága szerint „újsághírregény”-ről van szó. A szerző ugyanis a magyar sajtóban megjelent cikkekből párosított össze fejezetenként két-két hírt, és ezeket gondolta aztán tovább. Az első fejezet például két öngyilkosságról szóló tudósítással indít. Az egyik eset főszereplője egy autóalkatrész-gyártó cég negyvenegy éves termékfejlesztési igazgatója, G. Patrik, aki egy átbulizott éjszakán, némi alkohol és kábítószer hatása alatt veti le magát egy exkluzív, háztetőn kialakított budapesti szórakozóhelyről. Előtte még fotózkodik barátnőjével, az Év Feneke-vetélkedő tizenkilenc esztendős győztesével, s a fotót feltölti az Instagram-oldalára is, a következő tagekkel ellátva: #életke, #bulika, #party, #halálka. Aztán hirtelen átlép a korláton, elkiáltja magát, hogy „Valaki kattintson le, basszátok meg!”, majd a mélybe veti magát. A mai magyar valóságot, a társadalmi megosztottságot, a szolidaritás hiányát, sokak kilátástalannak tűnő életét mutatják be a történetek.

Pintér György: Hegyháti krónikák

A pedagógus-helytörténész szerző a Vas megyei Hegyhát, leggyakrabban pedig Gersekarát község múltjának ábrázolója, aki Gárdonyi Géza ama mondására hivatkozik, miszerint mindenütt történtek fontos dolgok, legföljebb nem olyan cifrák és fényesek, mint a nagyvilágban. Új, korábbi írásai közül is szemelgető, helyismereti ihletésű prózáit közreadó kötete 14 hosszabb elbeszélést, kisregényt tartalmaz e változatos szépségű táj olykor titokzatos, izgalmas, de mindenkor tanulságos történeteiből. A tatárjárástól csaknem napjainkig terjedő időben rajzol mozgalmas képet Hegyhát és Gersekarát történelmének korszakairól, epizódjairól, mindenkor fordulatosan és hitelesen alakítva prózái cselekményét. Elbeszélései valóságos tényekre, de fiktív szereplők belletrisztikus megjelenítésű cselekedeteire épülnek. A szövegek autentikusságát erősíti, hogy figurái jellegzetes dunántúli tájnyelven szólalnak meg.

Ramos, Joanne: A Farm

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott. Hogy mi benne a csapda? A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől. A kilenc hónapból már sejthető, béranyaságról van szó… A sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, és a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást. Időszerű elemzése annak, mennyi hatalmunk van a saját élethelyzeteink felett, főként a nők előtt álló választások tekintetében. Az írónő alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.

Várkonyi Zsuzsa, F.: Férfiidők lányregénye

Egy korántsem könnyű történelmi korszak humánus-emberi arcát akarja felvillantani a szerző; egyfajta válaszként is olvasható a regény arra a kérdésre, hogyan lehet átmenteni, megőrizni olyan alapvető értékeket, mint őszinteség, szeretet, család; hogyan lehet reménykedni, hinni a jóban akkor is, amikor úgy érezzük, hogy minden és mindenki ellenünk van. Erre tanít bennünket Aladár és Klára története. Aladár legalább annyira zárkózott és kétségbeesett, mint páciense. A lány felbukkanásával az ő sorsa is fokozatosan megváltozik. Klára gyerekként lép be az életébe, és felnőttként lép ki belőle. Háttérként beépül a regény folyamatába a sztálini és '56-os Magyarország társadalmi környezete, a háború előzményeivel és a hatvanas évek "konszolidációs" kezdeményeivel. A terjedelmes narrációba épülő párbeszédek mellett Klára levelei és naplórészletei tovább mélyítik a realista alapokra épülő elbeszélés hitelét.

Wu Mingyi: Az ellopott bicikli

Főhőse eposzi utazásra indul: fel akarja deríteni apja húsz évvel korábbi rejtélyes eltűnését, és szeretné megtalálni annak ellopott biciklijét is. Nyomozása során időutazást tesz gyermekkori emlékei közt is, de emellett egymással különös módon összefonódó történetekbe csöppen: megismeri Lin Vangot, a valaha élt legidősebb elefántot, és feltárul előtte a Délkelet-Ázsia őserdeiben harcoló II. világháborús katonák históriája, sőt bepillantást nyer a pillangókollázsok készítőinek és a régi biciklik tajvani rajongóinak titkos világába is. Az egyszerre fordulatos és szemlélődő történetet az író maga illusztrálta finom vonalú rajzokkal, többnyire régi típusú „vasparipákat” ábrázolva, melyek a múltban felbecsülhetetlen értéket képviseltek Délkelet-Ázsiában. Az emlékezés, a veszteség és a családi kötelékek megindító természetrajzaként aposztrofálható mű irodalmi ínyenceknek ajánlható.

Bestsellerek, romantikus történetek

Dawson, Maddie: Szerelmi varázslás kezdőknek

Az idősödő hölgy, Blix családjának fekete báránya, a külsőségek és hívságok varázslatában él és hátat fordított családjának. Meggyőződése, hogy a gazdagságot és élvezeteket hajhászó családjának valamennyi tagja velejéig romlott és igyekszik velük elkerülni az érintkezést. Egy napon azonban meghívót kap, unokaöccse esküvőjére. Az esküvői vacsorán Blix valamikori önmagát látja meg a menyasszonyban, és olyannyira szimpatikussá válik számára a lány, hogy eldönti, halála esetén ráhagyja majd a vagyonát. Nemsokára Blix meghal, a frissen elvált fiatal nő elköltözik és átveszi a ráhagyott házat, ahol egészen különös alakokkal ismerkedik meg. A lakók valamennyien Blix barátai voltak és kedves történeteket mesélnek arról, hogy az idős hölgy „varázstechnikájával”, hogyan boronálta össze a környékbeli, magányos embereket. Marnie pedig lassacskán kezdi átvenni a néni szerepét.

Erskine, Barbara: Szellemfa

A misztikus történetek „nagyasszonya”, Barbara Erskine most is egy múltban eredő, ám máig érő családi legenda rejtélyekkel és titkokkal teli krónikáját szövi színes mintázatú kelmévé. A 18. század közepéig visszanyúló történet központi alakja, a nemesi származású Thomas Erskine, aki családja elszegényedése után úgy dönt, hogy beáll a haditengerészethez és itt építi fel karrierjét. Naplót ír és ebbe a könyvecskébe mindent lejegyez, amely az életével kapcsolatos. Amikor haldoklik fia, Davy kétségbeesésében először a tűzbe dobja a naplót, de még időben kimenti onnan és egy nyaksálba tekeri, majd elrejti a ház egy félreeső szobájában. Közel kétszázötven éve elteltével az Edinburghban álló hatalmas családi rezidencia, még ellen áll az idő pusztításának. Amikor Ruth Erskine édesapja halála után értesítést kap a hagyatéki tárgyalásról, azonnal születésének helyszínére utazik. Amikor hazatér úgy dönt, hogy eladja az ősi fészket, de ehhez ki kell pakolnia a ház valamennyi szobájának tartalmát. Ekkor talál rá, édesanyja lakrészében, ősének, Thomasnak a naplójára. Elhatározza, kideríti, ki lehetett az az ősi ellenség, aki a helybéliek mendemondája szerint még ma is kísért a kastély falai között.

Freeman, Kimberley: Vadvirágok lányai

A harminckét éves Emma élete sikertörténet: az ausztrál lány gyerekkori álmait megvalósítva lett a londoni balett világhírű prímabalerinája, és évek óta kiegyensúlyozott kapcsolatban él a szerelmével, Josh-sal. Ám a csúcsról egyik napról a másikra zuhan a mélybe: Josh elhagyja, hogy új életet kezdjen huszonéves asszisztensével, majd pár nap múlva súlyos baleset éri, aminek okán abba kell hagynia a táncot. Ebben az időszakban kapja kézhez nagyanyja végrendeletét, amelyben áll egy különös passzus: Emma csak úgy kaphatja meg a neki örökségül szánt házat, ha előtte személyesen visszatér Ausztráliába. A lány úgy dönt, hogy már úgysincs vesztenivalója sem karrierjét, sem a magánéletét illetően, így felkerekedik a déli félteke felé, ahol egy varázslatos hagyatékon felül még sokkal szebb, értékesebb dolgok várják.

Hilderbrand, Elin: '69 nyara

1969-ben sok mindent történet Amerikában, számos tényleges esemény adja a Nantucketen szigetén játszódó regény valós hátterét. A Levin család négy gyermeke, Blair, Kirby, Tiger és Jessie minden nyarat a nagymamánál töltenek az atlanti-óceáni szigeten. 1969 nyarának eseményei azonban felülírják a családi „szabályokat. Tiger behívót kap. Blair éppen ikerterhességgel várandós, férje, Angus azonban ezen a nyáron félrelép, és az asszony dühében úgy dönt, végleg lezárja a kapcsolatát és közben első szerelmére, Joey-ra emlékezik vissza változatlan érzelmekkel. Kirby lelkes polgárjogi harcos és egy Evan nevű sráccal bonyolódik szerelembe. Így aztán a tizenhárom éves Jessie, édesanyjával és a nagyival hármasban tölti a nyarat a szigeten. A kamasz lányt megérinti az első szerelem édes fuvallata, Pick személyében, ám egy édesanyjával folytatott bizalmas beszélgetés után rádöbben, hogy a fiú valójában a féltestvére. A történet boldog véget ér, amikor becsönget a családi fészekbe a Vietnámból, hősi kitüntetéssel hazatérő Tiger…

Isaac, Catherine: Te Én Minden

A regény egy gyermekét egyedül nevelő nő, Jess élete egy szakaszának krónikája, amelyet egyes szám első személyben mesél el. Jess tízéves fiával, a szellemileg koravén Williammel franciaországi nyaralásra indul. Itt él gyermekének apja, Adam, aki üdülőteleppé alakította át az ősi kastélyt és környékét, ahová Jess a fiával vakációzni indul. A férfi már gyermeke születésekor megfutamodott a felelősség elől, azon az éjjelen, amikor fia megszületett egy másik nő karjában, részegen élvezte a testi örömöket. A nyaralás elkezdődik és az író, Jess emlékein keresztül visszatekint a múltba, a nő gyermekkorába és édesanyja betegségébe is. Jess édesanyja ugyanis az úgynevezett Huntington kórban szenved, amely egy neurodegeneratív öröklődő betegség. Jess hosszú ideig elutasítja a genetikai tesztet, amely bizonyságot adhatna arról, hogy ő is beteg e? Ez a folyamatos bizonytalanság és fenyegetettség sarkalja arra, hogy az Adam-et közel hozza fiához, ha mégis bekövetkezne, amire számít, akkor a gyermeknek legalább apja legyen. A terve beválik, mert a nyaralás végül mindenki életét megváltoztatja.

Mallery, Susan: Kisvárosi nővérek

Az amerikai kisvárosban játszódó történet főszereplője, Harper Szymanski lányával, a kamasz Beccával és a kiállhatatlan természetű, folyton zsémbelő édesanyjával él együtt. Harper nemrégiben vált el a férjétől és minden idejét a vállalkozása köti le, egy kis pékséget működtet, ahol a finom sütemények illata lengi be a helységet. A városkában él Harper húga, a csinos doktornő, Stacey Bloom, aki a történet idején anyai örömök elé néz. A nő azonban kétségbe van esve, úgy érzi, még nem igazán akarja a kis jövevényt. Harper és Stacey természetük különbözősége ellenére összefogva segítik egymást a nehéz időszak alatt, így aztán sírva, nevetve elhárítanak mindent akadályt. Nem mellékesen a kedves és humoros regény végén Lucas végre szerelmet vall Harpernek és megkéri a kezét…

McCarty, Monica: A Haramia (A Felföld rettegett fiai 8.)

A tizennegyedik századba röpíti olvasóit, arra az időszakra, amikor 1310-ben az angolok északra indultak, hogy II. Edward vezetésével elfoglalják Skóciát. Az angol elnyomás alatt sínylődő Felföld klánjait Robert the Bruce titkon egyesítette, majd Edward ellen irányította a harcosokat. Bruce egyik legfélelmetesebb harcosa, az erő embere és a közelharc nagy mestere, Robert Boyd, akit mindenki csak „Haramia” néven emleget. A férfi megszállottan gyűlöli az angolokat, bár egy valaki mégis kedves a szívének, Lady Rosalin Clifford, aki annak idején megmentette az életét. Amikor Boyd portyázni indul kis csapatával, rajtaütnek egy táboron, és foglyul ejtik Rosalint is. A lány sokáig nem ismeri fel, hogy a férfi, aki most elrabolta, ugyanaz, akinek néhány évvel korábban ő adta meg a szabadságát. Amikor mindkettőjükben tudatosul, hogy valójában ki is a másik, először meglehetősen vegyes érzelmek kavarognak a lelkükben, de ezt nemsokára átveszi a másik iránt érzett forró szerelem. Izgalmas, romantikus elemeket sem nélkülöző, jól megírt történet, amely az előzmények nélkül is érthető, teljes egész, érdemes ajánlani.

Bűnügyi történetek, krimik

Carrisi, Donato: Az árnyak mestere

Az író két idősíkon játszatja szereplőit a misztikus hangulatú, krimibe oltott thrillerben, amelynek színtere az örök város, Róma. A történetébe beleszövi az 1314-re visszanyúló úgynevezett, római penitenciáriusok nevű szekta tagjainak különös történetét. A szekta megalakulása után kétszáz év telt már el, 1521-et írnak a naptárak, amikor X. Leó pápa rendeletet hoz arról, hogy Rómát soha nem szabad teljes sötétségben hagyni, ezért éjjelente valamennyi templomnak és épületnek az ablakában gyertyák világítanak. Aztán napjainkban vagyunk, amikor Rómát hetek óta tartó esőzés áztatja. Egy hatalmas villám a Rómát villanyárammal ellátó erőműbe csap bele. Ekkor a valamikori pápai rendeletet meg kell szegnie a városvezetésnek, egy teljes napra áramszünetet rendel el a polgármester. Majd nemsokára kiderül, hogy valamiféle, ismeretlen járvány szedi az áldozatait, mi több egy gyilkos is garázdálkodik. Marcus a meggyilkolt áldozatok mellett saját használati tárgyait fedezi fel, érzi, hogy őt akarja valaki kelepcébe csalni. Ekkor ismét szembe találja magát a középkor óta őt megkísértő „árnyakkal”...

Christie, Agatha: Lord Edgware meghal

Lord és Lady Edgware minden, csak nem összeillő pár: a feleség, Jane, meseszép sztár, a színpad ünnepelt csillaga, a férj, George Alfred pedig zárkózott, bogaras különc. Nem csoda, hogy - mivel a férfi nem hajlandó elválni - évek óta teljesen külön életet élnek. Az asszony azonban nem adja fel a dolgot, olyannyira, hogy magát Poirot-t bízza meg azzal, hogy beszélje rá Sir George-ot a válásra. A felügyelő, amikor meglátogatja őt, meglepődve értesül a lordtól, hogy ama bizonyos levelet már hat hónapja feladta - csakhogy ezt Jane sosem kapta meg. A fárasztónak tűnő válási hercehurcába a férj váratlan, s minden jel szerint erőszakos halála visz lendületet, főleg annak fényében, hogy az Edgware-ház inasa a kérdéses időpontban a tett színhelyén látta Jane-et, ellenben egy egész vendégsereg London másik felében együtt vacsorázott vele. Az ügy felgöngyölítése még Poirot képességeit is próbára teszi...

Goodman, Joanna: Cressida titkai

A titkokkal és rejtélyekkel teli történet 1998-ban veszi kezdetét, amikor egy negyedik emeleti épület teraszáról a mélybe zuhan vagy ugrik (!?) Cressida Strauss. A lány az előkelő, svájci bentlakásos iskola tanulója, ennek okán a tanári kar igyekszik meg nem történtté tenni a szörnyű eseményt. Egyértelműen balesetnek minősítik a lány halálát. Ez azonban az intézet lánytagjai számára egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Sokan azt feltételezik, hogy a fiatal lány öngyilkos lett, mások viszont idegenkezűséget sejtenek zuhanása mögött, mi több néhány lány már neveket is suttog, és Cressida legjobb barátnőjének, Kerstinek a neve első ebben a sorban. Kersti azonban nem tud megnyugodni, szörnyű titkot rejteget, de a kínzó gondolatokat elfojtja lelkének legmélyebb zugába, mindaddig, amíg húsz év múltával a tanintézetben végzetteket évfordulós ünnepre hívja az intézmény vezetősége. Kersti a meghívó mellé még egy valamikori, közös barátnőjük rejtélyes levelét is megkapja, és ekkor eldönti, eljött a pillanat, hogy felfedje, mi okozta annak idején Cressida halálát… Az izgalmakban bővelkedő lélektani krimi mindvégig feszültségben tartja az olvasót, érdemes ajánlani.

Hoover, Colleen: Verity

A pszichothriller főszereplője, Lowen Ashleigh írónő, anyagi gondokkal küzd, régóta nem szállított már könyvet a kiadójának, mert rákbeteg édesanyját ápolta. Miután az idős asszony meghal, Lowen éppen a kiadójához készül, amikor az utcán egy halálos baleset szemtanúja lesz. Bár ő maga nem sérül meg, de a blúza nagyon véres lesz és ekkor egy idegen férfi felajánlja a segítségét. A férfi bemutatkozik, és Jeremy Crawfordról alig egy óra elteltével kiderül, hogy ő fizeti meg, mégpedig busásan Lowen következő könyvének megjelenését. A megnyerő külsejű, vonzó modorú férfi a híres írónő, Verity Crawford férje, aki úgy döntött - mivel felesége nemrégiben autóbalesetet szenvedett és azóta kómában fekszik otthon ¬- hogy egy másik íróval befejezteti nejének regénysorozatát. Lowen egy rövid ideig hezitál, hogy elvállalja -e a kissé „bizarrnak” tűnő megbízatást, de kilátástalan anyagi helyzete miatt, végül kötélnek áll. Közben kiderül, hogy Jeremy ikerlányai nemrégiben meghaltak, ám igencsak különös körülmények között.

Koontz, Dean R.: A suttogószoba (Jane Hawk 2.)

Dean Koontz, Jane Hawk című sorozatának második kötetét tartja kezében az olvasó. Az előzményből (Sötétzóna), megismert címszereplő, Jane Hawk fiatal FBI-ügynök, aki férje, Nick megmagyarázhatatlan öngyilkossága kapcsán nyomozásba kezd, hogy kiderítse, mi lehetett az oka annak, hogy a férfi, akivel boldog kapcsolatban élt, eldobta magától az életét. A mostani történetben, a férjéhez hasonló módon megöli magát Cora Gundersun, általános iskolai tanár, akit diákjai és a tanári kar is szerethető, kedves nőnek ismert. Mielőtt azonban önkezével véget vet az életének, öt embert lemészárol, érthetetlen és megmagyarázhatatlan okokból. Van azonban valaki, aki tudja mi az igazság, és ez Jane. Amikor előkerül a tanárnő naplója, amelynek elolvasása után sokak számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Cora agya megbomlott, az FBI nyomozója egészen biztos abban, hogy a nő normális volt, de egy olyan szövevényes játszma részesévé vált, amelynek vezetői nem engedhették meg, hogy Cora kiugorjon a csapatból. Jane-t ekkor már nem lehet leállítani, egyre elszántabban nyomoz, de eközben már a saját élete is veszélyben forog... Az izgalmakkal teli, számos meglepetéssel szolgáló regény, az író és a műfaj kedvelőinek örömét szolgálhatja, elsősorban nekik ajánlható.

Paris, B. A.: A dilemma

Livia és Adam boldog házasságban élnek. Felnőtt lányuk a huszonéves, Marnie már nem lakik velük, Josh a fiuk azonban még otthon él. A történet idején Livia születésnapjára készülődik a család, nagy partit rendeznek, ahová számos barátjuk és rokonuk is hivatalos. Livia azonban úgy dönt, hogy Marnie-t nem hívja meg az összejövetelre, mert néhány hónappal ezelőtt csúnyán összevesztek, amikor megtudta, hogy egy számukra oly kedves baráti házaspár férfi tagjával tart fenn titkos kapcsolatot a lánya. A viszony, amely Rob és Marnie között már egy éve tart, titokban maradt Adam előtt. Livia tudja, hogy Rob felesége, Jess halálos beteg és mélységesen elítéli lánya viselkedését. Adam minderről mit sem sejt, meglepetést akar szerezni feleségének és titkon meghívja a lányukat. A születésnapi előkészületek során a férfi telefonhívást kap, amelyben azt közlik vele, hogy a Kairóból felszállt gép lezuhant és Marnie meghalt.

Stjernström, Peter: A lepkefiú

A magyar olvasóközönség előtt a nagy sikerű, nyolc nyelvre lefordított, A világ legjobb könyve című regényével bemutatkozó svéd író ezúttal egy rémtörténettel jelentkezik. A nyitófejezetben olyan jelenettel borzolja olvasóit, ami egy nehezen megoldható krimit sejtet. Vajon mi vesz rá egy fiatal házaspárt arra, hogy a Gotland-sziget eldugott, délkeleti sarkában álló rozzant kis lakóházában pár hónapos csecsemőjét furcsa kezelésnek vesse alá: ismeretlen folyadékot fecskendeznek a szervezetébe és a hátára pillangómintát tetoválnak, majd vérző kis testével a zord fenyőerdőben magára hagyják az ágak között, az éppen a kifejlődés stádiumában hemzsegő lepkebábok közt? Az izgalmas regény lényegében a tudományos kutatás mindenhatóságával kapcsolatos aggályokat fogalmaz meg. Mi az, ami még etikailag megengedhető, hogy eljussunk az emberiség nagy terveinek megvalósításához? És mi az, ami már a kriminalitás határait súrolja?

Fantasztikus regények, fantasy, sci-fik

Crichton, Michael: Az Androméda-törzs

Az Androméda-törzs című debütáló regénye hozta meg 1969-ben a kiugró sikert Michael Crichtonnak. A most megjelenő újabb kiadásnak két oka is van. Egyrészt témája okán, hiszen egy rejtélyes vírus terjedéséről szól (s ez az új típusú koronavírus-járvány idején kifejezetten népszerű lehet), másrészt pedig azért, mert a szerző özvegye felkérésére nemrég írta meg a történet folytatását Daniel H. Wilson, Az Androméda evolúció címmel. A történet a hidegháború tetőpontján játszódik. A két szuperhatalom egymással versengve küldi az űrbe kutató és kémműholdjait. Egy pályájáról letért műhold darabjai aztán egy arizónai kisvároska, Piedmont mellett zuhannak le. A szatellit egy földönkívüli organizmust – egyfajta vírust – is magával hozott az űrből, amely percek alatt végez a település szinte összes lakójával. Csupán két ember maradt életben: egy vén alkoholista és egy csecsemő. Az izgalmas, áldokumentarista regény, mely a techno-thriller első képviselőjének is tekinthető.

Gabaldon, Diana: Hó és hamu lehelete (Outlander 6.)

1772-t írunk. Az amerikai függetlenségi háború előestéjén járunk, amikor a lázongás kanóca már rég meggyulladt. Holtak hevernek Boston utcáin, és elhagyott fakunyhók égnek Észak-Karolina távoli erdeiben. A fenyegető káoszban a kormányzó Jamie Fraser segítségét kéri, hogy egyesítse a távoli vidékeket, és védje meg a gyarmatokat a király és a korona dicsőségére. Azonban van egy kis gond: Jamie Fraser felesége, Claire, valamint lánya és veje, akik mindhárman időutazók. Jamie tehát tudja, hogy három év múlva olyan lövés dördül majd el, amit az egész világon hallani fognak, és ami a gyarmatok függetlenségéhez vezet, miközben a király emberei holtan vagy száműzetésben fogják végezni.

Herbert, Frank: Dűne

Az emberiség már benépesítette az egész világegyetemet, ám az óriásivá nőtt birodalom minden népe számára csak a jövőt és a múltat egyszerre látó, különleges képességű ember hozhatja el a jobb életet. A nemesi családok vezetése alatt álló bolygók megalakították a Landsraad Szövetséget, melynek legfőbb ura a Padisah Császár, aki erős diktatúrával kormányozza birodalmát. Már lassan ezer éve, hogy a nyolcvanmillió ember halálát követelő utolsó vallási háború véget ért, de az egyes nemesi házak között a vagyoni vagy eszmei ellentétek miatt még gyakori a vérbosszú és a magánháború. A történelmi regény és a tudományos-fantasztikus irodalom jellegzetességeit ötvöző Dűne mostani, átszerkesztett kiadása a szokásos függelékeken túl tartalmazza Takács Gábor előszavát is.

Lovecraft, Howard Phillips: Árnyék Innsmouth fölött (Helikon Zsebkönyvek 88.)

Lovecraftot, napjainkban már a modern horror, a dark fantasy műfajának egyik legnagyobb hatású alkotójaként tartja számon a tágabb irodalmi köztudat, műveit világszerte kultikus rajongás övezi. Ezúttal három hosszabb novellát (Cthulhu hívása, Árnyék Innsmouth fölött, A dolog a küszöbön) közöl. H. P. Lovecraft neve elválaszthatatlanul összefonódott az általa megálmodott „Cthulhu-mítosz”-szal, ezzel a megannyi rémtörténetből felépülő, visszatérő elemekkel (Necronomicon, Cthulhu, Arkham – ezek ma már a popkultúra bejáratott hívószavai) megszilárdított sötét szöveguniverzummal, amelynek alapzatát az ismeretlentől való ősi félelem szolgáltatja: annak iszonytató gyanúja, hogy az emberiség csupán jelentéktelen mellékszerepet játszik a modern világ díszletei mögött rejtőző kozmikus entitások mellett.

Mo Xiang Tong Xiu: A démoni kultiváció nagymestere (The Untamed 1.)

A tavalyi - 2019-es - év egyik nagy sorozatslágere lett kínai történelmi fantasy, a The Untamed. A történet főhősei két különleges képességekkel megáldott fiatalember, két ún. kultivátor, akik képesek démoni erőket megidézni. Az egyikük Vej Vu-hszien, a másikuk Lan Vang-csi, és mindketten a gonosz erők elleni harcra tették fel az életüket. Ők a főszereplői a széria alapján készült könyvfeldolgozásnak is, amelynek a nyitányában Vejjel drámai fordulat történik: sok békés testetlen lélekként töltött év után ismét inkarnálódnia kell. Az új testbe költözött egykori nagymestert az igazságot megszállottan kereső ifjú harcos, a Lan-klán prominens tagja, Lan Vang-csi fogadja be családtagjaival együtt, így ketten együtt veszik fel a harcot a mindenre elszánt kultivátorklánok tagjaival... A kalandos fantasy, amely az elképzelt középkori Kína látványos díszletei között játszódik, elsősorban a sorozat rajongóinak a figyelmére számíthat.

Sullivan, Michael J.: Mítoszok kora

A regény bevezetőjének krónikása szerint a sötétség napjaiban az embereket rhunáknak hívták, Rhunaföldön éltek, és az országukat Rhulynnak nevezeték. Ennek a képzeletbeli világnak „földrajzi” elhelyezkedését a kötet elejének térképén ismerteti meg olvasóival Michael J. Sullivan. A rhunák halhatatlannak vélt isteneket imádtak, úgy gondolták, hogy a fhreyeknek nevezett istenségek, legyőzhetetlenek és felettük állnak. Egy napon azonban váratlan dolog történt, amikor az egyik rhuna, Raithe kardjával életét vette egy „istenségnek”, Shegonnak. A rhunák ekkor rádöbbentek, hogy valójában a fhreyek sem sérthetetlenek. Ez indította el az emberek és valamikori „isteneik” egymás ellen vívott, kíméletlen háborúját. Miközben a harc kezdetét veszi, a rhunáknak újabb ellenséggel kell szembe nézniük, egy emberevő medve kezdi megtizedelni a lakosságot. Azonban az ő harcukat is átok kíséri, mert az „isteneket” egy világromboló mágus veszi üldözőbe… Így ér véget a Mítoszok kora, amelynek folytatása hamarosan várható.

Taylor, Jodi: Múlt vagy soha

Ötödik kötetéhez érkezett a St. Mary-krónikák címen futó történelmi sci-fi paródiája. Visszatér Madeleine Maxwell és Leon Farrell, a múltjárók, akik a St. Mary Történettudományi Kutatóintézet munkatársaiként valós időben tanulmányozzák a jelentősebb történelmi eseményeket. Az intézet épp, hogy csak talpra állt az Időrendőrséggel vívott ütközet után, amikor a nagyfőnök kinevezi Maxet a Múltjáró Részleg állandó vezetőjének. Ráadásul neki kell megszerveznie a nyílt napot is, amely mellett persze újabb és újabb küldetések várnak rá – és persze Leonra is. Többek között a nagy londoni tűzvészből kell kimentenie egy értékes faládát; néhány Boticelli-festményt kell megvédenie attól, hogy máglyára kerüljenek Firenzében; a thermopülai csatában pedig az ütközet egyik kulcsfiguráját kell helyettesítenie. S ha mindez nem lenne elég, úgy tűnik: kísértet jár a St. Mary falai között…

Tinisarok

Grey, Melissa: A lány éjfélkor

Az általunk ismert világ alatt két varázshatalommal bíró, különleges nép él - és vív háborút egymással évszázadok óta. Az egyik a madáremberek törzse, az aviánok, a másik a sárkányok népe, a drakharok, mindkettő alapvetően humán testalkatú, de tollal vagy épp pikkelyekkel fedett, értelmes és érzékeny faj. A hagyomány úgy tartja, hogy a viszály végét és a tartós békét egy legendás teremtmény, a Tűzmadár hozhatja el a számukra. A Tűzmadár utáni hajsza során Ekhó és Caius hamarosan találkoznak, s bár elméletileg ellenségek, valójában már elsőre erős szimpátiát éreznek egymás iránt. Sőt, valójában ennél sokkal többet... A kötet egy induló trilógia nyitódarabja; tizennégy éven felüli fantasykedvelő olvasók figyelmére számíthat.

Grey, Melissa: Az árny órája

A fiatal amerikai írónő fantasy-trilógiájának második kötetében folytatódik a legendás Tűzmadár története, aki egyedül képes békét teremteni az aviánok és a drakharok, vagyis a madár- és sárkányemberek között. A tündöklő lény keresésében az utóbbiakat képviseli a daliás Caius, míg a zsebtolvajból felemelkedett lány, Ekhó életében minden egy csapásra megváltozik, amikor megtudja a döbbenetes igazságot: a keresett Tűzmadár benne él. Küldetése egyértelmű: a drakhar-avián viszály megszüntetése. Mindent elkövet, hogy megakadályozza a Sárkányherceg ördögi tervét, amiben segíti őt Rowan, aki már évek óta olthatatlanul szerelmes belé, és a jóképű Caius. Természetesen nem nyerhetik el mindketten a lány szívét, aki előtt egyre bizonytalanabb jövő sejlik fel. Vajon képes lesz élni valódi természete hatalmával, vagy túlságosan is keménynek bizonyul számára a feladat, és porig égeti világának utolsó maradványait is?…

Hearne, Kevin: Beszorítva (A Vasdruida krónikái 5.)

Ötödik részéhez érkezett a druidák 24. századba átnyúló fantasy története, amelynek főszereplője a Vasdruidák nemzetségébe tartozó ír varázsló, Atticus O’Sullivan, más néven Siodhachan. Az ő tanítványa, Granuaile, akit Atticus maga mellé vesz „fegyverhordozónak”. A mágus isteni ereje révén megduplázza a világban élő druidák számát, ezzel magára haragítva a már amúgy is ősi ellenségeit, az istenségeket. Sokan már régóta áhítják mindkettőjük halálát, mi több, abban a hitben éltek, hogy Atticus már halott, ezért aztán, amikor ismét az élők sorában látják ellenfelüket, mindent megtesznek azért, hogy ez ne így legyen. A varázsló azonban nem riad vissza a rá leselkedő veszélyektől, tovább folytatja harcát az istenségek ellen. Atticus farkaskutyájával, valamint tanítványával felkeresi a hatalmasságokat az Olümposzon. A szerző a Hunted (Űzve) című hamarosan megjelenő könyvében ígéri a kalandos fantasy történet folytatását.

Kagawa, Julie: A halhatatlanság ellenszere (Éden trilógia 2.)

Allison feltett szándéka, hogy meg akarja találni annak módját, miként lehetne legyőzni gyűlölt ellenségeiket: a vérszopókat. Egy sötét, titkokkal teli éjjelen azonban maga is áldozattá válik, és bár emberként meghal, de humanoid küllemű halhatatlan vámpír szörnyetegként újraéled. Ebben a részben az immár vámpír Allie-t drámai helyzetben találjuk: el kellett hagynia a biztonságot adó Édent, és a szerelmét is. Követi azt, amit a szíve diktál; feltett szándéka, hogy megmenti Kanint, aki az életét óvta meg azzal, hogy annak idején átváltoztatta. Kanin az egyetlen, aki ismeri annak a rohamosan terjedő halálos kórnak az ellenszerét, ami tömegesen irtja úgy az emberek, mint a vámpírokat...

Tovább (Szakirodalom, ismeretterjesztő művek, Gyermekkönyvtár) >>