Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1966. január 17-én nyílt meg a Ságvári Fiókkönyvtár

Biciklitárolóba költözött a technikumi városrész első fiókkönyvtára

A Ságvári városrész lakóinak régi igényét elégítette ki a József Attila Városi és Járási Könyvtár, amikor megnyitotta ötödik fiókkönyvtárát a Bolyai utca 3. alatt; és január 17-től várta olvasóit.

A fiókkönyvtár által használt helyiséget egy alig 10 négyzetméteres bicikli- és gyermekkocsi-tárolóból alakították ki. A nyitáskor 1500 kötet szépirodalmi, ifjúsági és szakkönyvvel büszkélkedhetett, két nap alatt 70 beiratkozó volt.

A könyvtár állománya rohamosan növekedett: „A jövő héten már 5000 kötet könyvünk lesz a mostani háromezerrel szemben – újságolja Katona Sándorné könyvtáros” február 15-én, egy hónappal a megnyitása után: ekkor közel 300 beiratkozott olvasója volt a könyvtárnak.

1970. május 18-án, délután fél hatkor a Ságvári Fiókkönyvtár új helyre költözött: egy 65 négyzetméteres, 10 ezer kötet elhelyezésére alkalmas helyiségbe a Bercsényi utca 2.-be. A fiókkönyvtár heti huszonnyolc óra nyitva tartással üzemelt, és szombaton délutánonként is várta az olvasókat.

2010 májusában a több mint 12 ezer kötet könyvből és 80-féle folyóiratból álló gyűjteményt naponta átlagosan 34 olvasó kereste fel és kb. 110 dokumentumot kölcsönzött ki.

2011. június 30-án azonban (költségvetési okokból: a könyvtár már nem tudta fizetni a helyiség magas bérleti díját) a Ságvári Fiókkönyvtárat be kellett zárni: április 29-én fogadta utoljára az olvasókat. A könyvtár állománya és személyzete a József Attila Könyvtár központi épületébe került.

Kapcsolódó linkek