Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1881. október 15-én született P. G. Wodehouse

"Forduljon Psmithhez!!! Psmith majd segít! Psmith mindent elintéz!"

Wodehouse, akit családja és barátai közül a legtöbben úgy hívtak: "Plum" (a Pelham szó kiejtéséből képezve, jelentése: Szilva) 1881. október 15-én született Guildford-ban. Wodehouse hihetetlen tempóban ír. Hatvan-hetven kötet, musicalek, forgatókönyvek, halála előtt a kórházban lenyom háromnegyed regényt (talán azt ígéri neki valaki, hogy amíg ír, életben marad, az élet vége felé egyre fontosabb életben maradni, a napokban hallottam a halál megkerülésének leghatékonyabb módját: „halaszd el”).

 

 

Elsősorban a Jeeves-es és Blandings Kastély-os és a Psimth-regényekről és rövid történetekről marad emlékezetes. Persze Wodehouse mindent írt, drámát, dalszöveget, tizenöt darab társszerzője, 250 dalszöveget kent le kb. harminc zenés vígjátékhoz. A múlt század derekán, párban Molnár Ferenccel, átdolgozták Molnár Játék a kastélyban című darabját.

Népszerűbb írásaiból sorozatot kreáltak és magazinok közölték. Első átütő könyvsikere: Psmith a pénzvilágban (1910). A negyvenes évek közepén elfogadja a náci propagandaminisztérium ajánlatát, vállalja, hogy öt politikamentes rádióműsort készít, s azokat felolvassa a berlini rádió USA felé sugárzott adásában.

"Ostoba seggfej voltam" – mondja később. George Orwell különös hangnemben védi meg Wodehouse-t: „… fontos tisztán látnunk, az 1941-es események semmi rosszabbat nem bizonyítanak rá Wodehouse-ra, mint balgaságot."

Az angolok később megbocsátanak az írónak, nem az ellenséget, hanem a művészt látják benne. Wodehouse viszont soha nem települ vissza Nagy-Britanniába. Marad az USA-ban. Halála előtt néhány héttel lovaggá ütik. Sir P. G. Wodehouse élete kilencvennegyedik évében hal meg egy Long Island-i kórházban.

Kapcsolódó linkek