Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1967. február 20-án született Kurt Cobain

„Inkább utáljanak azért, aki vagyok, mint hogy szeressenek azért, aki nem.”

Kurt Donald Cobain, a Nirvana frontembere egy pincérnő és egy autószerelő fiaként látta meg a napvilágot az amerikai Aberdeen városában. Hét éves korában szülei elváltak, amely komolyan megviselte a fiút és egész későbbi életére kihatott:

 

"Emlékszem, szégyelltem magamat valamilyen okból. Szégyelltem magam a szüleim miatt. Nem tudtam a barátaimra nézni az iskolában többé, mert kétségbeesetten akartam, hogy egy klasszikus, átlagos családban éljek. Anya, apa. Akartam azt a biztonságot."

 

14. születésnapján nagybátyja megkérdezte tőle, hogy egy biciklit szeretne vagy egy használt gitárt: ő az utóbbi mellett döntött. Több rockbanda iránt is rajongott: AC/DC, The Beatles, Aerosmith, Sex Pistols, Queen, Kiss, stb.. Ahogy életének szinte minden fontosabb eseménye megjelent zenéjében, dalszövegeiben, úgy érezhető a különböző együttesek hatása is.

 

Cobain többször megpróbált a barátaival bandát alakítani, azonban rendszerint egyedül találta magát, mivel ismerőseinek nem igazán volt tehetsége a zenéhez. Később találkozott Krist Novoselic-csel, egy punk rock rajongóval, akit megpróbált rávenni egy banda alakítására, 1989-ben megalakult a Nirvana. Hamarosan megjelent első albumuk, a Bleach. A Nevermind című albumon jelent meg az együttes legismertebb dala, a „Smells Like Teen Spirit”.

 

Cobain nehezen viselte a népszerűséget: az X-generáció szószólójának kiáltották ki. Nem szerette, hogy dalait magyarázzák, hogy a média az életébe tolakszik. „Mi a fenéért ragaszkodnak az újságírók ahhoz, hogy egy másodrangú freudi magyarázatot találjanak a szövegeimre, amikor az esetek 90 százalékában rosszul értelmezik?”

Állandó gyomorfájdalommal küzdött: emellett alkohollal, fájdalomcsillapítókkal és drogokkal is voltak problémái, amely miatt később elvonón is volt – de nem hozott tartós sikert. 1994. április 5-én öngyilkos lett: főbe lőtte magát. Ekkor még csak 27 éves volt.

 

Ezzel bekerült a pop világában elterjedt ún. Club 27-be: olyan hírességek, elsősorban zenészek listája ez, akik 27 évesen, olykor rejtélyes körülmények között haltak meg. A listán szerepel pl. Brian Jones (Rolling Stones alapítótagja), Jimi Hendrix és Amy Winehouse is.

Kapcsolódó linkek