Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1899. március 6-án szabadalmaztatták az Aspirint

"Az Aspirint biztosan az örökkévalóságig fogják használni." Ch. Berry

Talán kevesen tudják, hogy az Aspirin nem magának a gyógyszernek, illetve a hatóanyagának a neve, hanem egy márkanév, amelyet a Bayer gyógyszergyártó védjegyez. A szabadalmaztatott Aspirin igazából az acetilszalicilsav hatóanyagát tartalmazó láz- és fájdalomcsillapító készítmény Bayer német vegyi- és gyógyszeripari vállalat által fejlesztett változata.

 

Az 1863-ban alapított német Bayer egyik fiatal munkatársa, Dr. Felix Hoffmann kutatásokba kezdett, hogy édesapja ízületi fájdalmaira olyan gyógyszert találjon, amelynek kevésbé kellemetlen mellékhatásai vannak, mint az addig ismert és használt fájdalomcsillapító gyógyszereknek. 1897-ben Hoffmannak és munkatársainak sikerült kifejleszteniük a keresett medicinát: az acetilszalicilsavat. Ekkor elkezdtek az új gyógyszernek egy olyan nevet keresni, amely megkülönbözteti azt a többi hasonló készítménytől, és szorosan kötődik a Bayer céghez: tehát egy olyan eredeti nevet, amelyet csak ők használhatnak. A választás végül az Aspirinre esett: az Aspirin A- betűje az acetiláció szóból ered, a -spir- a szalicilsav német megfelelőjéből, a Spirsäure-ből való, és a végén szereplő -in a gyógyszerek nevének akkor szokásos végződése volt (ezzel könnyítették meg a kimondását).

 

Eleinte csak orvosi vényre volt kapható a gyógyszer: így nem az átlagembernek reklámozták a készítményt, hanem az orvosoknak küldtek kisebb gyógyszercsomagokat, ezzel ösztönözve őket az Aspirin használatára, és terjesztve annak hatását és hatékonyságát. A becslések szerint szabadalmaztatása óta egytrillió (1012) aszpirintabletta fogyott: ezzel nemcsak az első iparilag gyártott gyógyszer volt, hanem a mai napig is a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozik.

 

Az aszpirin jótékony hatása mellett az évtizedek alatt felszínre került egy olyan mellékhatás is, amely igen hasznos: ugyanis véralvadásgátló hatása (is) van, amely így megelőzi a vérrögök képződését, ezzel csökkentve a szívinfarktus és stroke esélyét, így megelőző kezelésként is használják.

Kapcsolódó linkek