Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1943. január elsején halt meg Rejtő Jenő

"... egyaránt népszerű az alig olvasók tágas és az irodalmi ínyencek szűkös köreiben.” (Hegedűs Géza)

„Az emberek azt akarják olvasni, amit szívesen elképzelnek, és nem szeretik, ha a valóság ellentmond ennek.” (Rejtő Jenő)

 
 
„Sorsa törvényét belekódolta műveibe: két álnéven, egy ránézve halálos kimenetelű identitásvesztés drámájának előestéjén rettenthetetlen humorral mutatja visszájáról a visszafordíthatatlant, s ír ponyvának álcázott magyar irodalmat; többszörös inkognitóba burkolt hősök képtelenül bonyolult történetét egy alibivilágban. Akiknek egyetlen és utolsó reménye „az igazság váratlansága és lényegi előre láthatatlansága.”

(Lányi András)

 

„Rengeteg csínytevése volt, éles esze ellenére sem érezte jól magát az iskolapadban. Egyszer például feldúltan mesélte az anyjának, hogy az egyik gyerek kalapját valaki megtömte vízzel, és az ő fejére nyomta. Reichné nyomban berohant az osztályfőnökhöz, hogy megvédje a fiát, ám kiderült, hogy az egész sztoriból csak a kalap és a víz az igaz...

Az áldozat egy másik fiú, a tettes pedig éppen az ő drágalátos csemetéje volt. Hogy mennyire nem tudta fékezni az indulatait, az nemsokára ismét kiderült. A Kertész utcai polgáriból egy kereskedelmi iskolába került, ahonnan hamar kicsapták, mert egy heves vita során inzultálta egyik tanárát, az „ébredő” Márffyt.”

(Hámori Tibor)

Rejtő Jenő üzleti okok miatt választott írói álnevet magának. P. Howard néven első regénye, A pokol zsoldosai, 1936-ban jelent meg. 3 évvel később lépett színre G. Lavery, a Nevada szelleme című könyvvel.

Kapcsolódó linkek