Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1882. április 3-án halt meg Jesse James

„Egy gyáva áruló gazfickó lőtte le, aki nem érdemli meg, hogy nevét ideírják.”

Az Egyesült Államok történetének leghírhedtebb bandavezére, Jesse James, holmi amerikai Robin Hood nimbuszára tett szert, pedig bomlasztotta a közrendet, és legalább 16 ártatlan ember halála száradt a lelkén.

 

"MINDEN IDŐK LEGMERÉSZEBB VONATRABLÁSA!" – 1874. február elsején ezzel a szalagcímmel jelentek meg a missouri újságok. A Little Rock felé tartó expresszvonat megállításával is kirablásával 22 ezer dollárt zsákmányoltak. Valójában Jesse írta magát a cikket, a vonat gépészének adta át a kézzel írott sajtóközleményt – Jesse hitt a nyilvánosság erejében, mivel tudta, hogy sikereit nem kis mértékben a missouri egyszerű emberek hallgatólagos támogatásának köszönheti. A küszködő, szegény farmerek jórészt bálványozták őt és csapatát mint a hatalommal való merész szembeszállás szimbólumát.

 

A James fivérek 1866 februárjában a Missouri-beli Liberiyben levő Clay Country Savings Bank kirablásával kezdték meg rabló-pályafutásukat – 60 ezer dollárra becsült zsákmánnyal. Egyiküket sem ismerték fel, a préda elosztása után ki-ki hazaiszkolt a maga tanyájára, és mindent elkövetett, hogy ne hívja fel a figyelmet magára. A következő évtizedekben pár év aktív rablást néhány év csendes megbújás váltotta.

 

Missouri állam új kormányzója, Thomas H. Crittenden 5.000 dolláros vérdíjat tűzött ki Jesse és Frank James letartóztatására. A James-banda két újonca, Robert és Charles Ford túl jónak tartották ezt az ajánlatot ahhoz, hogy vissza lehessen utasítani. A Fordok napokig vártak a kedvező alkalomra, hogy Jesse-t egyszer fegyvertelenül találják, amely – bármily valószínűtlen, de eljött, amikor egyik reggel a bandita levette a revolverövét, és Bob Fordnak háttal fellépett egy székre, hogy egy képről letörölje a port. Ford lassan, észrevétlenül előhúzta a fegyverét, Jesse fejére célzott és meghúzta a ravaszt. A golyó azonnal végzett vele.

 

Jesse legendája azonban rendkívül pozitívan él és élt az amerikai köztudatban. Mintha az emberek teljességgel a háttérbe szorították volna azt a tényt, hogy legalább tucatnyi ártatlan ember életének kioltásáért felelős. Történetét filmek is feldolgozták: ezek közül az egyik legismertebb a 2007-es Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford.

forrás: Jesse James (erdekessegek.hu)

Kapcsolódó linkek