Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1975. április 22-én kezdődtek a X. Dunaújvárosi Ifjúsági Napok

Egyik legnagyobb hatású rendezvénye a fáklyás felvonulás volt.

Ünnepélyes megnyitó Ünnepélyes megnyitó Városunkban 1965-ben került sor az első Dunaújvárosi Ifjúsági Napok megrendezésére. Az eseményről így számolt be a helyi sajtó:

„Pénteken este több ezer dunaújvárosi fiatal vonult fel a November 7. térre, hogy a munkás nemzetköziség nagy ünnepének előestéjén kifejezze tiltakozását az amerikai imperialisták vietnami agressziója ellen, amellyel az emberiség békéjét fenyegetik.”

Békemenettel és ifjúsági nagygyűléssel nyitották meg a Dunaújvárosi Ifjúsági Napokat. (forrás:Dunaújvárosi Hírlap, 1965. 05. 04. 1.p. )

 

„1965 óta a rendezvénysorozat gazdagabbá, színesebbé vált, de megőrizte hagyományait, hogy mozgósítsa az ifjúságot a békéért való harcra, a gyarmati népekkel való szolidaritásra, a szocialista építőmunkában való részvételre, városunk szeretetére, hirdesse az ifjúság tenni akarását, alkotó erejét.”

Megkezdődtek az ifjúsági napok (forrás:Dunaújvárosi Hírlap, 1975. 04. 25.1.p.)

 

„A Dunaújvárosi Ifjúsági Napok egyik legnagyobb hatású és legszínpompásabb rendezvénye a fáklyás felvonulás. Amerre a fáklyások elvonultak mindenütt kinyíltak az ablakok és az idősebb korosztály tagjai közül is sokan csatlakoztak a fiatalok menetéhez, akik a Dózsa György úton és a Vasmű úton vonultak a Duna-partra, ahol végignézték az ünnepi tűzijátékot.”

Tízezer fiatal vett részt a békemeneten (forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1975. 05. 06. 5.p.)

 

A Dunaújvárosi Ifjúsági Napok kiemelt rendezvényei országos érdeklődésre tartottak számot. A több mint hetven programot magába foglaló rendezvénysorozat a győzelem napja alkalmából rendezett béke-nagygyűléssel zárult.

Kapcsolódó linkek