Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1837. május 10-e a New Yorki-i pénzügyi pánik napja

Az USA egyik legnagyobb pénzügyi válsága volt és nem is az utolsó.

Ezen a napon a New York-i bankok felfüggesztették a készpénzes kifizetéseket, amely emberek ezreinek eladósodását, földjének és munkájának elvesztését eredményezte. A pánikot követő hét éves recesszió az 1840-es évek közepéig éreztette hatását.

Bár az eseménynek több előzménye volt, az egyik legközvetlenebb oknak azonban Andrew Jackson, az Amerikai Egyesült Államok 7. elnökének egyik döntése tekinthető. Megvétózta a Second Bank of the United States (az USA egyik legfontosabb pénzügyi szerve) chartájának megújítását: úgy gondolta, hogy a bank túl nagy befolyással rendelkezik a hitelezések és gazdaság terén, amit korlátozni szeretett volna.

Kivette az állami pénzeket és áthelyezte őket kisebb, általában a nyugati országrészben található bankokba. Spekulációk sora indult meg, és a meggondolatlan állami pénzügyi politikai döntések sorozata nem csupán megingatta az állam financiális stabilitását, hanem más befektetők bizalmát is próbára tette.

Miután az állami pénzeket kivonták a keleti államok bankjaiból, más befektetők is aggódni kezdtek: nem tudták, hogy megtakarításaik, befektetéseik biztonságban vannak-e, így ők is pénzüket „követelték”. A bankok azonban már csak úgy tudtak fizetni, ha az adósok is fizettek nekik. Az aggodalom, a félelem, a mindent átható bizalmatlanság pusztító, önmagát gerjesztő ördögi körré változtatta a helyzetet. Készpénz hiányában a kifizetés már nem volt tovább lehetséges és a bankok csődbe mentek, a hírek (amelyekre a média még egy lapáttal rátett) gyorsan terjedtek, még több embert sarkallva arra, hogy bankjukhoz forduljanak. Ezért döntöttek végül a bankok a készpénzes kifizetések felfüggesztése mellett.

Az 1837-es pénzügyi pánik hatása hatalmas méreteket öltött. A munkanélküliségi ráta elérte a 25%-ot, emberek ezrei vesztették el földjeiket és/vagy munkájukat; a bérek és az árak nagymértékben visszaestek. Két hónapon belül a New York-i bankok vesztesége elérte a közel 100 millió dollárt. „850 USA-beli bankból 343 teljesen bezárt, 62 részlegesen, és az állami bankok rendszere olyan hatalmas sokkot szenvedett, amelyből soha nem tudott teljesen felépülni.” Nem ez volt az első, és nem is az utolsó pénzügyi pánik, krízis USA, illetve a világ történetében. Az egyes esetekből sokat tanultak, azonban a modern gazdasági folyamatok mellett egy nagyobb állam pénzügyi-gazdasági problémája a mai napig érezteti hatását az egész világon.