Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1956. november 6-án a dunapentelei Rákóczi adó segítséget kért

Gyógyszert és élelmiszert kértek a Nemzetközi Vöröskereszttől.
1956. november 3-án 14 órakor jelentkezett először a 36 méteres rövidhullámon a Dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiója, a Szabad Dunapentele Hangja, amely 1956. november 3-7. között sugárzott adást . Megismételtek több, a Kossuth rádióban elhangzott híradást és a szovjet embereknek fasiszta vérengzésként bemutatott magyarországi eseményeket híresztelő propagandairatok ellensúlyozására hívták fel a szabad magyar rádióállomásokat.

(forrás: Kor-képek, 1956 Bp. 2006, MTI 265. l.)

 

 

November 4-én hajnalban a szovjet hadsereg általános támadást indított hazánk ellen, aminek hatására több intézkedés történt Dunapentelén. E naptól „Rákóczi adó” néven állandó adással jelentkezett a helyi rádió. Az adó egy R 40-es típusú rádióadó segítségével üzemeltették, s a helyét állandóan változtatták. Így megnehezítették az adás helyének bemérését és az adó „kilövését”, megsemmisítését.

November 6-án a nemzeti bizottság a Rákóczi adó hullámhosszán a Nemzetközi Vöröskereszthez fordult, amelyben fegyvert, gyógyszert és élelmiszert kértek.

>> elérhető hanganyag 

November 7-én hajnali 3 órakor három irányból megindult a támadás a város ellen. A dunapentelei Rákóczi Adó 1956. november 7-én még sugárzott adást, de ezen a napon jelentkezett utoljára.

>> elérhető hanganyag 

"Felhívás az ENSZ összes tagállamaihoz!

A harc hajnal óta változatlan hevességgel folyik Dunapentele térségében... sürgős beavatkozásra. Legújabb jelentéseink szerint Kecskeméten, Kalocsán fellángoltak a partizánharcok a szovjet csapatok ellen. Kérünk benneteket, Kecskemétre, Kalocsára, Dunapentelére azonnali sürgős segítséget küldjetek. A pillanatnyi helyzet Dunapentelén az, hogy tűzkészültség van és a várost három oldalról páncélosok támadják.

14.53 h. Figyelem! Figyelem! A szovjet tankok és légierők támadják Dunapentelét! A harc változatlan hevességben továbbra is folyik! Adásunkat bizonytalan időre megszakítjuk! Itt Rákóczi adó, Magyarország!"

forrás: A forradalom hangja: Magyarországi rádióadások 1956. október 23-november 9. Századvég, 1989, 503. és 504. o.7.

Kapcsolódó linkek