Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1982. június 11-én mutatták be az E.T. című filmet

„ ... egyetlen tulajdonsága van, az, hogy szeretetre méltó”
Martin Amis regényíró így írt a filmről: „Az E.T. vége felé alig tudtam féken tartani megrendülésemet és rémületemet. Végignéztem a széksoromban lévő többi nézőn; menő üzletember, fekete srác, japán üzletember, punk, hippi, anya, tinédzser, kisgyerek. És mindenkinek könny áztatta az arcát. És nem a kis földönkívülit sirattuk, nem is a kis Elliottot és nem is a kis Gertie-t. Saját magunkat sirattuk. Ez Spielberg alapvető zsenialitása.”

„Spielberg tudatában volt annak, hogy a gyerekeket leginkább az érdekli, ami más gyerekekkel történik a filmvásznon, és rájuk is koncentrál, szinte kizárva a történetből a felnőtteket, akiket többnyire a gyerekek nézőpontjából fényképez. (…) Gyerekekkel dolgozott, olyan témákról, amelyek közel álltak a szívéhez: a szülő, mint olyan, és a család felelőssége.

 

 

Úgy vázolta föl E.T. vonásait Carlo Rambaldinak, hogy készített egy kollázst, amely az ő számára mind a kor bölcsességét, mint a gyermekkor ártatlanságát közvetítette. Walt Disney animátoraitól megtanult egy alapigazságot, miszerint azok a legszeretetreméltóbb arcok, amelyek a leginkább hasonlítanak a kisbabáéhoz, tágra nyitott szemmel és magas homlokkal.

Így aztán egy kisbaba jóindulatú arcára rátette Carl Sandburg költő egy másik fényképről kivágott szemét, Ernest Hemingway és Albert Einstein homlokát és orrát. Az eredményben benne volt egy apafigura minden vonása, az ezzel járó bíráló hajlamok nélkül. E.T. szörtyögő hangjaihoz Spielberg vidrák és más vadállatok hívójelét használta, bár az érthető hangokat színészek adták ki...

Mire a filmet 1982. június 11-én hivatalosan bemutatták, az azt megelőző két hét során Amerika-szerte 450 különleges elővetítést tartottak, és a fél világ látni akarta E.T.-t, a bánatos, nagy szemű, kalapácsfejű, ráncos kis lényt.” Magyarországon 1983. december 22-én láthatták először a barátságos földönkívülit. A film költségvetése megközelítőleg 10,5 millió dollár volt: 2002. decemberi adatok szerint több mint 792 millió dollár bevételt hozott világszerte. 1983-ban 9 Oscar-díjra jelölték: ebből négyet el is vitt.

(forrás: Baxter, John: Steven Spielberg. BestLine, 2004, 316-321.o.)

Kapcsolódó linkek