Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1991. augusztus 4-én fejeződött be a Formula 1 Motorocsónak VB

Ez volt az első dunaújvárosi futam

1983-ban rendezték az első nemzetközi motorcsónakversenyt Dunaújvárosban Béke - Barátság Kupa néven.

1989-ben rendezhette meg a város az első világbajnoki futamot Formula-3-as kategóriában , majd 1991-ben a sportág "királykategóriájában" a Formula-1-ben is sor került az első dunaújvárosi futamra.

…sporttörténeti jelentőségű esemény zajlott két napon át nagy hanggal Dunaújvárosban a hétvégén. Soha nem adott ugyanis még randevút egymásnak a két legnagyobb, leggyorsabb, többek szerint a legizgalmasabb hajóosztály, a Forma-1 és a Forma-3.

Most viszont megtörtént a nagy találkozás, s ahogy ez várható is volt, hatalmas sikert aratott a több tízezres nézősereg körében,.”

forrás: A remények is elúsztak = A Hírlap 1991. augusztus 6.4.p.

Mihaldinecz Rudolf Mihaldinecz Rudolf „Ragyogó napsütés, esőzuhatag, majd ismét kéklő ég, remek rajt, ez jellemezte a dunaújvárosi Forma-1-es és -3-as motorcsónak-vb futamának nyitányát... A 28. körig magyar éremesélyes is volt, Mihaldinecz Rudolf, a hazaiak üdvöskéje, de sajnos az egyik kanyarnál leálló motorja orra buktatta az addig szárnyaló katamaránt.”

forrás: Bukás, lábtörés, óvás = Kurir 1991. augusztus 5. 14.p.

Dunaújváros 2000. év végéig kapta meg a Formula-1-es és Formula-3-as motorcsónak világbajnoki futamok megrendezésének jogát.

„Elbúcsúzott Dunaújvárostól a Formula-1-es motorcsónak-világbajnokság. Tegnap délután hivatalossá vált, hogy tíz év után a Formula-1-es motorcsónak világbajnokság Magyar Nagydíját nem Dunaújvárosban, hanem Budapesten rendezik meg 2002-ben.”

forrás: Az öböl helyett a Parlament = Dunaújvárosi Hírlap 2001.november 23. 11.p.

Kapcsolódó linkek