Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert

Ez a nap Magyarországon az állatkertek napja is.

Az első magyarországi állatkert előzményei közé tartoztak a főúrnak, egyházi méltóságok vadaskertjei. Az 1820-as években merült fel egy hazai állatpark létrehozásának a gondolata. Az alapítás eszméjének négy úttörője Kubinyi Ágoston, a Nemzeti Múzeum igazgatója, Gerenday József, a Füvészkert igazgatója, Szabó József egyetemi tanár, illetve Xántus János természettudós volt (ő lett az első igazgató is).

Az állatok mellett a XIX. század végén és a XX. század elején  úgynevezett „néprajzi mutatványokat" is bemutattak az állatkertben. Különösen népszerűek voltak a szamojédek és a lappok, a sziúk, valamint az akkoriban „singhaliaknak" nevezett szingalézek. Az állatkertet üzemeltető részvénytársaság 1907-ben csődbe jutott. Ekkor az üzemeltetést a főváros vette át: ekkor több fejlesztés is történt, s a megújult Állatkert, amely a maga korában az egyik legkorszerűbb volt Európában, 1912. május 20-án nyitotta meg ismét kapuit. A Fővárosi Állat- és Növénykert ma látható épületeinek zöme ebben az időszakban épült, Kós Károly és Zrumeczky Dezső nevével fémjelzett, erdélyi stílusban.

A világháborúk és az azokat követő nehézségek, gazdasági válságok az Állatkertet is megviselték. Az I. világháború idején az állatkert mindvégig nyitva tartott: bár az állatok takarmányozása komoly problémát jelentett. A II. világháború is takarmány- és munkaerőhiánnyal kezdődött; Budapest ostromának végére (1945. január 11-12.) szinte valamennyi épület tönkrement, a 2500 egyedet számláló állatállományból pedig csak 15 egyed maradt életben (az ostrom alatt az egyik oroszlán megszökött, és hetekig a millenniumi földalatti vasút alagútjában bujkált). Azonban – a romos épületek ellenére – 1945. május elsején ismét, immár harmadszor is megnyílhatott a Budapesti Állatkert.A Fővárosi Állat- és Növénykert egyike a világ legrégebbi állatkertjeinek.

A ma is létező újkori állatkertek között csupán 25 akad, amely a budapestinél régebbi alapítású. A világon ma is működő többi állatkertet, melyek száma ezernél is többre tehető, már később nyitották meg. Az Állatkert a fennállása óta több mint 100 millió látogatót fogadott. A kezdetben 18 hektáros területe 2009-re 10,7 hektárra csökkent és míg nyitáskor kb. 150 faj 598 egyedét mutatták be, addig 2009-ban már 970 faj 6700 egyedét csodálhatták meg.

forrás: Az Állatkert története - 143 éves a Fővárosi Állat- és Növénykert

Kapcsolódó linkek