Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1911. augusztus 21-én lopták el a Mona Lisát a Louvre-ból

A képhez köthető a műkincslopás kifejezés megszületése is.
A Mona Lisa és titokzatos mosolya... Alighanem mindenidők legismertebb, legkarakteresebb és legtöbbször látott festménye; az egyik első kép, amely megalapozta a műkincskereskedelmet, nevéhez köthető továbbá a műkincslopás kifejezés megszületése is.

1911. augusztus 21-én takarítás folyt a világ egyik leghíresebb képtárában, a Louvre-ban. Hétfő lévén a múzeum szokás szerint zárva volt, fehérköpenyes takarítók járkáltak csak a folyosókon. Ám az egyik köpenyes férfi titkot rejtegetett a köpenye alatt: Leonardo híres, keretéből kivett képe lapult alatta.

Aznap észre sem vették a Mona Lisa elrablását, közel harminc óra múlva tűnik csak fel a hiánya. Ekkor persze kitört a botrány: mindenki azt hitte, akkor akasztotta le valaki a falról, így megmotozták a látogatókat és hívták a rendőrséget. De a kép ekkor már igencsak messze járt. A következő két évben az egyetlen, amit tehetett mindenki, hogy vár, vár és vár. Hátha felbukkan a kép valahol, vagy ne adj isten kézre adja magát az elkövető.

 

 

1913 decemberében egy firenzei műkincskereskedő, Alfredo Geri levelet kapott, amelyben egy bizonyos Vincenzo Leonardi azt írta, hazafiasságból szeretné visszajuttatni Leonardo leghíresebb, eddig méltatlanul Franciaországban őrzött képét, a Mona Lisát Olaszországba, visszaadni azt az olasz államnak, némi ellenszolgáltatás ellenében természetesen. A műkincskereskedő persze egy szót sem hitt el a levélből, mindenesetre könnyű ígéretet tett: amennyiben tényleg az eredeti festményről van szó, akármennyi pénzt megkaphat érte.

Levél levelet váltott, a személyes találkozó pedig végül bekövetkezett. "Leonardi" teljes mértékben megbízott a műkincskereskedőben - zokszó nélkül odaadta a képet, amikor az további vizsgálatra kölcsönkérte. Ez persze trükk volt csupán, hisz akkor már tudta, hogy az igazi Mona Lisát találták meg. Nem is soká letartóztatta a rendőrség. Ünnepelve fogadták a kép hazatértét: egész Párizs fényárban úszott és kitették a nemzeti zászlókat, amerre elhaladt.

A tolvaj igazi neve Vincenzo Perugia volt, és egyetlen pillanatig sem tagadta bűnösségét,végig kitartott amellett, hogy hazafiasságból és jó ügyért cselekedett. Noha mindenidők leghíresebb festményének az eltulajdonításában bűnösnek találták, mégsem kapott szigorú büntetést: mindössze hét hónap szabadságvesztéssel sújtották és mivel ennyi idő telt el a letartóztatása és a pere között, az ítélet után máris szabadon távozhatott.

A kép ma is a Louvre-ban látható azóta is, csöppet sem elhanyagolható biztonsági rendszerrel ellátva: a védőrétegek, golyóálló üveg és a külön a képhez állított fegyveres őrök igencsak megnehezítenék akárki dolgát.

forrás: A század műkincslopása: a Mona Lisa-rablás

Kapcsolódó linkek