Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1941. szeptember 11-én kezdték meg a Pentagon építését

A világ legnagyobb irodaháza 33 ezer embert is befogadhat.

Az USA hadügyminisztériumának több mint 24 ezer dolgozója a munkáját 17 különböző épületben végezte el, amelyek azonban elkezdtek megtelni. A helyzet megoldására ideiglenes épületet akartak felhúzni, azonban Brehon B. Somervell dandártábornoknak más ötlete támadt: egy új hatalmas irodakomplexum felépítését szerette volna.

Washington államban azonban már nem volt szabad terület, ahova építkezhettek volna, így annak közelében, Virginia állambeli Arlington megyében találtak ehhez elegendő helyet.

Somervell 1941. július 17-én magához hívatta munkatársait és utasításba adta, hogy az általa felvázolt épület tervei következő hétfő reggel 9 órára legyenek az asztalán.

A tervekkel időben el is készültek: egy 40 ezer fő befogadására alkalmas, kb. 4 millió négyzetméter alapterületű hatalmas épület, amelyben majd légkondicionált irodák foglalnak helyet összesen négy emeleten.

Az épület irtózatos tempóban épült, az első hivatalnok már 1942. április 30-án beköltözhetett. Mivel ez idő tájt tört ki a második világháború, minden, a hadászatban hasznos nyersanyagot mellőzni kívánták: ennek köszönhető, hogy a falak nagy része vasbeton, minimálisra csökkentették a fémek felhasználását, személyliftek helyett betonrámpákat alakítottak ki, kerültek minden felesleges díszítést.

A Pentagon, ahogy azt a neve is mutatja, egy szabályos ötszög alapú épület: 5 gyűrű alkotja, ezeket folyosók kötik össze. Több mint 21 m magas, és az eredetileg tervezett 4 emelet helyett 5 szintes lett (valamint 2 szint alaksor és egy félemelet). A 6,5 millió négyzetméteren elhelyezkedő épületegyütteshez egy 8000 férőhelyes parkoló is tartozik. Az építésének teljes költsége meghaladta a 83 millió dollárt.

Az építkezés során gyakran úgy utaltak az épületre, mint „Somervell ostobasága”, később azonban több érdekes név született, olyanok, mint az „öt oldalú siratófal” vagy az „öt oldalú vicces farm”, és sok más nyomdafestéket nem tűrő ötlet.

Kapcsolódó linkek