Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1996. szeptember 20-án halt meg Erdős Pál

„Minden, ami emberi, akár jó, akár rossz, előbb-utóbb véget ér. Kivéve a matematikát.”

„A matematikához rendkívüli tehetsége volt. Hároméves korában háromjegyű számokat szorzott össze fejben, négyévesen pedig felfedezte a negatív számokat. Ő így emlékszik:

„Mondtam anyámnak, hogy ha 100-ból kivonunk 250-et, akkor -150 lesz az eredmény. Második nagy felfedezésem a halál volt. A gyerekek nem gondolnak arra, hogy egyszer ők is meghalnak – négyéves koromig én sem. Anyámmal épp egy üzletben voltunk, amikor rájöttem: tévedtem. Kitört belőlem a sírás. Tudtam, hogy egyszer én is meg fogok halni. Attól kezdve mindig egyre fiatalabb akartam lenni.

1970-ben előadást tartottam Los Angelesben »első két és fél milliárd évemről a matematikában«. Amikor ugyanis még gyermek voltam, a Földet még csak kétmilliárd évesnek mondták. Manapság négy és fél milliárdnak. Tehát most két és fél milliárd éves vagyok. A hallgatóság tagjai felrajzoltak egy időegyenest, rajta engem, amint egy dinoszauruszon lovagolok. Meg is kérdezték tőlem: »És a dinók milyenek voltak?« A megfelelő válasz csak később jutott eszembe: »Sajnos nem emlékszem. Tudják, egy öregember már csak a régmúltra emlékszik, a dinoszauruszok pedig alig 100 millió éve születtek. Mintha csak tegnap lett volna.«”

„Összesen 485 társszerzővel működött együtt, többel, mint bármelyik matematikus. E szerencsésekről mondják, hogy az Erdős-számuk 1, ami a matematikusok nyelvén annyit tesz: együtt dolgozhattak a Mesterrel. Ha valakinek 2 az Erdős-száma, olyasvalakivel publikált, akinek Erdőssel közösen látott napvilágot valamelyik munkája. Ha 3, akkor ez az ember együttműködhetett valakivel, aki már dolgozott olyannal, aki Erdőssel is dolgozott. Einsteinnek 2 volt az Erdős-száma, a jelenleg is aktív matematikusok között 7 a legmagasabb érték. Azoknak a „barbároknak”, pedig, akik soha életükben nem foglalkoztak matematikával, ez a mutatójuk: ∞.”

 

Kapcsolódó linkek