Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1963. október 3-án adták át a Kiállítási Termet

A kiállító termét 1973. augusztus 3-án Uitz Béláról nevezték el.
A főutca egyik modern lakóházának földszintjén, a Pártbizottság székháza mellett csütörtökön délelőtt megnyitották a közönség előtt a város első bemutatótermét, és az első kiállítást. „Illyés József, a Város Tanács V. B. titkárának megnyitó szavai után Simon Ferenc, a Kiskereskedelmi Vállalat igazgatója vette át a kiállítási csarnokot. A terem feladata, hogy a város közönségét tájékoztassa a magyar ipar új termékeiről, a művészet alkotásairól, hogy a kulturált kereskedelmet szolgálja.” A megnyitó után megtekintették a „Mai otthon” című kiállítását. 

Dunaújvárosi Hírlap, 1963.10.04., 1.o.; 1963.10.08., 6.o.

 

 

Az elkövetkező években divatbemutatót, Országos Művészi Fényképkiállítást, iparművészeti-, gyermekrajz-, szép könyvek-, konzerv-, játék-, politechnikai kiállítást rendeztek. Kétévente a Fejér megyei őszi tárlatot és helyi képzőművészek közös tárlatát. A házban működött a Munkácsy Mihály képzőművészeti szakkör, a textiles kör, a Művészetbarátok köre, a későbbi legendás Amatőr Műhely. Ritkán adódott alkalom arra, hogy rendeltetésének megfelelően valóban kiállítási, művészeti alkotásokat mutassanak be. A város kultúrpolitikai céljainak jobb megvalósítása érdekében 1970. január elsejétől a Kiállítási Intézmények Igazgatósága vette át a termet. A Műcsarnok a Bartók Béla Művelődési Házzal közösen állította össze a programokat, majd 1972 januárjától pedig, a terem teljesen a Bartókhoz tartozott.

Dunaújvárosi Hírlap, 1970.02.27., 5.o. és Boda A.- Knódel M.: Színházi csodák, 37-38. o.

1989-ben Takács Lajos és Birkás István kezdeményezésére a helyi tanács úgy határozott, hogy létrehoz egy Modern Művészeti Múzeumot, és megalapította a Modern Művészetért Alapítványt. Az alapítvány 1992-től átvette az Uitz Termet, és a következő év őszén a dániai Louisiana intézmény mintájára megkezdődött az építkezés. Az Uitz Teremhez kapcsolt, azzal egy épületegyüttest alkotó múzeumban kétszintes kiállítótér, a gyűjtemények megőrzéséhez szükséges helyiségek, irodák és presszó kapott helyet. A 450 négyzetméteres kiállítótér egyszerre több kiállítás, konferenciák, hangversenyek, fesztiválok megrendezését is lehetővé tette. 1997. szeptember 12-én az új épületrész Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (ICA-D) néven kerül átadásra.

Kortárs Művészeti Intézet honlapja

Kapcsolódó linkek