Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1946. november 4-én született Robert Mapplethorpe

„A legjobb képeim esetében nincs kérdés - a mű van.”

„A tökéletesség azt jelenti, hogy semmi nem kérdőjeleződik meg a képen. Van néhány képem, amelyeken tényleg nem lehet azt a levelet vagy azt a kezet elmozdítani. Ott vannak, ahol lenniük kell. Nincs kérdés, csakúgy, mint az igazán nagy festmények esetében. A tökéletlenséget gyakran érzem a kortárs művészet problémájának. Ez nem anatómiai pontosságot jelent persze; egy Picasso portré például tökéletes. Egyszerűen nem megkérdőjelezhető. A legjobb képeim esetében nincs kérdés - a mű van.”

forrás: Robert Mapplethorpe (ludwigmuseum.hu)

Robert Mapplethorpe a 20. század  amerikai művészvilágának híres és hirhedett alakja volt, „aki vágyott a társadalomból valamely módon kiemelkedő emberekkel való kapcsolatra, de nem rendelte alá magát nekik. Filmsztárok, zenészek, írók, képzőművészek, a hetvenes-nyolcvanas évek New Yorkjának meghatározó és ismert figurái, pornósztárok és testépítők álltak kamerája elé. Portéi megkapóak és elegánsak, a fotográfus intenzív figyelmének, humorérzékének és a monumentalitás iránti vágyának lenyomatai.”

 

Önarckép (1984) Önarckép (1984)
Patti Smith és Robert Mapplethorpe Patti Smith és Robert Mapplethorpe
Ken Moody és Robert Sherman (1984) Ken Moody és Robert Sherman (1984)

 

Részlet Patti Smith Robert Mapplethorpe fiatalkori szerelmének visszaemlékezéséből:

„Robert felszínre hozta az ember sötét oldalát és művészetté alakította. Mentegetődzés nélkül dolgozott, a homoszexualitást pompával, férfiassággal és irigylésre méltó fennköltséggel ruházta fel. Mesterkéltség nélkül teremtett meg egy olyan jelenlétet, ami teljes egészében férfias maradt anélkül, hogy lemondott volna a nőies bájról. Nem akart politikai kinyilatkoztatást tenni saját szexualitásáról. Valami újat jelenített meg, valamit, amit korábban senki nem látott, valamit, amit ő fedezett fel. Robert újfajta férfitapasztalatot magasztalt, misztikum lett a homoszexualitás. Ahogy Cocteau mondta egy Genet-versről: „Obszcenitása sosem obszcén.”

(forrás: Patti Smith: Kölykök. Magvető, 2012, 251.o.)

Kapcsolódó linkek